Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 35 záznamů.  začátekpředchozí26 - 35  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv různých typů podestýlky u brojlerů na jejich welfare
JANA, Václav
Drůbeţí maso u nás v České Republice, ale i ve světě má čím dál tím vyšší poptávku, jak kvůli jeho nízké ceně, tak i chuti a jednoduché přípravě. Převáţně brojlerová kuřata jsou nejvíce produkovaným typem drůbeţe chovaným pro lidskou konzumaci masa. Jsou vykrmována za čím dál tím kratší dobu na úkor úhynu, proto se snaţíme jim zajistit co nejkvalitnější prostředí haly. Předmětem této bakalářské práce je porovnat dva různé druhy podestýlek za rok 2014 na farmě v Čekanicích u Tábora, zároveň posoudit jejich vliv na kuřecí brojlery a welfare. Technologie ustájení, vybavení hal, druhy podestýlek a rozdělení welfare. Zhodnocení podestýlek probíhalo na farmě Čekanice u Tábora.
Salmonelové infekce drůbeže a národní ozdravovací program
NOVOTNÁ, Marie
Bakalářská práce se zabývá výskytem salmonelových infekcí u drůbeže a Národními ozdravovacími programy, které jsou v České republice zavedené od 1. 1. 2007 na základě evropské legislativy, konkrétně Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 2160/2003 ze dne 17. listopadu 2003 o tlumení salmonel a některých jiných původců zoonóz vyskytujících se v potravním řetězci. V současné době probíhá na území našeho státu pět ozdravovacích programů, zaměřených na tlumení salmonel. Základem programů je sledování výskytu salmonel v prostředí chovů prostřednictvím odebraných vzorků. Tyto programy byly založeny za účelem snížení počtu hlášených onemocnění salmonelózou u lidí, protože drůbeží maso a vejce jsou nejčastějším zdrojem nakažení pro člověka. Programy lze považovat za účinné. Pro jejich funkčnost je důležité dodržovat zásady správné hygienické praxe.
Komplexní zhodnocení nejlepších dostupných technik ve vybraném provozu s chovem drůbeže a zhodnocení jejich ekonomických dopadů.
JANOUŠEK, Tomáš
Ze zemědělské činnosti vzniká řada nebezpečných odpadů ovlivňující životní prostředí. Jedním z nich je amoniak produkovaný zvířaty, který se snažíme redukovat. Cílem této práce je porovnat koncentraci amoniaku ve stájích s kuřaty na maso využívající elektrochemicky upravenou vodu. Dále cílem práce je porovnat BAT (Best Available Technique nejlepší dostupné technologie) technologie využívané ve stájích s referenčním dokumentem BREF (Integrated Pollution Prevention and Control - Integrovaná prevence a omezování znečištění) a provést ekonomické zhodnocení. Měření probíhalo na farmě Čekanice.
Regionální trh vybranými bio komoditami: bio maso
LEŠTINOVÁ, Iva
Diplomová práce se zabývá ekologickou živočišnou produkcí v Jihočeském kraji. Cílem diplomové práce byla analýza jihočeské ekologické masné produkce, produkce masa, vajec a medu a distribuce daných biokomodit. Prostřednictvím zpracování dat z databáze ÚZEI a dotazníkového šetření realizovaného na úrovni ekologických zemědělců hospodařících v Jihočeském kraji s platným certifikátem pro masnou produkci byl zhodnocen vývoj a současná tržní situace bio masné produkce v Jihočeském kraji.
Environmentální dopady produkce vajec z hlediska produkce skleníkových plynů
KALKUŠ, Václav
Studie porovnává chovy drůbeže zaměřené na produkci vajec v konvenčním a ekologickém způsobu hospodaření. Byly získány podrobné informace v daných podnicích pomocí dotazníků a poskytnuté odborné literatury. Byla sledována emisní zátěž na životní prostředí zejména při spotřebě krmiva, použité energie a z managementu statkového hnoje. Ze získaných údajů byla pomocí databáze Ecoinvent vypočtena emisní zátěž pomocí ekvivalentu CO2. Byly porovnány jednotlivé systémy hospodaření a vyhodnoceny jejich produkce skleníkových plynů. Cílem práce bylo zjistit, zda produkce ekologických vajec má menší vliv na životní prostředí než konvenční.
Zpracování a kvalita krůtího masa
ŠIKOVÁ, Jana
Bakalářská práce se zaměřuje na kvalitu a zpracování krůtího masa. Cílem práce je shromáždit dostupné informace k problematice faremního chovu krůt a zpracování krůtího masa. V jejím rešeršním charakteru se zabývám nejprve popisem, původem krůt a faremním způsobem chovu. Dále je zde popsáno složení krůtího masa, které poukazuje na jeho oblibu ve společnosti. Práce zahrnuje vývoj stavů krůt za posledních deset let v porovnání s ostatními druhy drůbeže a spotřebu krůtího masa v České republice a ve světě. V této práci jsou charakterizovány intravitální vlivy na jakost masa, spolu s dalšími ukazateli jakosti drůbežího masa. Dále popisuji v bakalářské práci vlastní technologii porážení a opracování krůt. V neposlední řadě jsou zmíněny požadavky na přepravu a prodej krůtího masa. K jeho oblibě přispívá finalizace masa, která je na závěr krátce shrnuta.
Zpracování kuřat na jatkách
POŽÁRKOVÁ, Radka
V práci je popsáno složení drůbežího masa a jeho význam pro výživu lidí. Dále je rozebrána kvalita masa a vlivy, které na ní působí. Důležitou roli zaujímá i systém HACCP. V závěrečné části byla sledována situace na trzích s drůbežím masem. Cílem diplomové práce bylo prostudovat a popsat výrobní postupy při jatečném opracování kuřat a zjistit podíly hlavních masitých částí na jatečně upraveném těle brojlerových kuřat, to znamená podíly prsní a stehenní svaloviny.
Vliv pelichání na ekonomiku chovu slepic
AMEROVÁ, Veronika
Chov drůbeže je velmi významnou oblastí zemědělské výroby. Jeho význam roste i v souvislosti globálního trhu s těmito produkty. Velice důležitou složkou je rovněž produkce vajec. Po období neustálého růstu výroby v průběhu 80 a 90 let 20. století nastává stagnace a pokles výroby vajec. Dovozy konzumních vajec za dumpingové ceny a nesrovnatelně horší podmínky podnikání v rámci evropského trhu vážně ohrožují budoucnost producentů vajec v tuzemsku. Cílem každého chovatele slepic pro produkci vajec je maximální úspora nákladů. Významným nástrojem k dosažení tohoto cíle je i využití nosnic po co nejdelší dobu, tedy po přepelichání ještě ve druhém snáškovém cyklu. Tento způsob přináší hlavně úsporu nákladů na pořízení kuřic. I když je snáška ve druhém cyklu nižší, snesená vejce jsou průkazně větší a těžší. Jakékoliv zlepšení v kterékoliv fázi výroby vajec, které přinese snížení vlastních nákladů výroby vajec je žádoucí. Byl proveden pokus, kde je porovnávána nákladovost výroby vajec u nosnic za použití přepelichání s nákladovostí výroby vajec u chovu nosnic klasickým způsobem, abychom mohli vyhodnotit ekonomický přínos řízeného přepelichání nosnic. Pro ověřování byly použity kuřice ISA Brown. Cílem bylo ověřit vliv přepelichání slepic a jejich užitkovost v druhém snáškovém cyklu. Zaměřila jsem se na ekonomické výsledky výroby vajec tj. průměrnou užitkovost, nákladovost a realizační ceny vajec. Z dosažených výsledků můžeme vyvodit následující závěr. Řízené přepelichání nosnic je bezesporu významným ekonomicky přínosným nástrojem ke snižování výrobních nákladů vajec. Oproti normálnímu snáškovému cyklu byl během tříletého období dosažen u přepelichání zisk o 617 414 Kč vyšší. Tohoto zisku bylo dosaženo především snížením nákladů na zástav kuřic, který proběhl pouze dvakrát za tříleté období a snížením nákladů za krmivo a čištění haly s dezinfekcí.
Užitkové vlastnosti brojlerových slepic a finálních hybridů
VÁCHOVÁ, Petra
Drůbeží maso patří do základního sortimentu výživy obyvatelstva. Má ve výživě lidí významné postavení hlavně díky svému složení. Je cenné především pro vysoký obsah kvalitních bílkovin. Ty jsou velmi lehce stravitelné a obsahují všechny nezbytné aminokyseliny. Cílem této práce byla komplexní analýza úrovně užitkových vlastností brojlerových slepic a jejich finálních hybridů. Z analýzy mohou vzejít doporučení pro chovatele při výběru vhodné hybridní kombinace do našich podmínek. Vlastní test rodičovských forem byl tvořen z odchovu rodičů do věku 154 dnů, snáškového období v délce 280 dnů a čtyř dílčích výkrmových testů potomstva. Odchov, snáška i výkrm potomstva probíhal v hale bez oken s hlubokou podestýlkou s řízeným světelným režimem a klimatizací. V testu byly provedeny 4 dílčí výkrmové testy potomstva se zatížením 17,2 kusů kuřat/1m2, délka výkrmu byla 35 dnů. Údaje byly získány se souhlasem vedení podniku z prvotních dat komplexních zpráv mezinárodních testů rodičovských forem brojlerů a z dílčích výkrmových testů finálních hybridů provedených v MTD Ústrašice za léta 1995 až 2009. Tyto testy byly provedeny dle metodiky MTD a na základě pokynů pro provádění kontroly užitkovosti drůbeže. Získaná data byla tříděna, sumarizována a následně variačně statisticky zpracována za pomoci programu Statistica verze 6. Porovnáním získaných výsledků z rodičovských a výkrmových testů je možné konstatovat, že celkově nejlepšími kombinacemi byly Ross 308 a Cobb 500.
Analýza výroby a logistiky ve vybraném podniku zemědělských služeb
PROCHÁZKOVÁ, Veronika
Práce se zabývá analýzou výroby a logistiky ve vybraném zemědělském podniku {--} Mydlářka a.s. Popsány jsou jednotlivé výroby {--} výroba vepřového masa, výkrm drůbežích brojlerů a chov slepic vajec. Všechny výrobní oblasti jsou doplněny výrobními ukazateli včetně produktivity práce.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 35 záznamů.   začátekpředchozí26 - 35  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.