Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv mravenců na půdní chemismus napříč biomy
Kostečka, Luboš ; Frouz, Jan (vedoucí práce) ; Jílková, Veronika (oponent)
Mravenci patří mezi významné ekosystémové inženýry. Jejich aktivita má přímý i nepřímý vliv na půdní chemismus uvnitř jejich hnízd skrze různé procesy, například bioturbaci nebo akumulaci potravy a její rozklad mikrobiální komunitou. Tyto procesy závisí na podmínkách prostředí, například na půdních vlastnostech nebo klimatu na daném stanovišti. Přesto zatím nebyl vliv mravenců porovnán mezi různými biomy. Cílem této práce je proto (1) popsat procesy, jimiž mravenci ovlivňují půdní chemismus, (2) shrnout výsledný vliv na chemické půdní vlastnosti jako koncentrace živin a úroveň pH v mraveništích a okolní půdě, (3) zjistit, zdali existuje trend společný všem biomům, či zdali se od sebe vlivy v různých biomech liší. Závěrem této práce je, že společný trend sice existuje, ale velmi závisí na podmínkách jako je struktura mraveniště, potravní strategie konkrétního druhu a klima daného ekosystému. Klíčová slova: mravenci, půda, půdní chemismus, biomy, hnízda, bioturbace, potravní strategie, makroprvky, pH, podmínky prostředí, klima
Vliv podmínek skladování na mikrobiologickou kvalitu potravin živočišného původu
Krcháková, Kateřina
Tato práce se zabývá problematikou mikrobiologické degradace potravin živočišného původu v závislosti na podmínkách prostředí, které může inhibovat anebo podporovat rozvoj mikroorganismů. V práci je zahrnut přehled nejvýznamnějších skupin mikroorganismů se zaměřením na jejich metabolismus a na principy jejich negativního působení na potraviny. Praktická stránka práce se opírá o laboratorní experimenty a rozbory běžných zástupců potravin živočišného původu – šunky a tvrdého sýru. Vzorky těchto potravin byly skladovány v různých prostředích a následně se stanovila jejich mikrobiologická kontaminace. Výsledky byly zpracovány do grafických a tabulkových výstupů se zdůrazněním vlivu daného prostředí na míru kontaminace potraviny.
Analýza růstu okouna říčního \kur{Perca fluviatilis} v nádržích České republiky
KŘÍŽOVÁ, Marie
Práce shrnuje dosavadní publikované poznatky v oblasti faktorů ovlivňující růst okouna říčního a prostřednictvím analýzy otolitů vyhodnocuje jeho růstové charakteristiky ve vybraných nádržích. Na základě zjištěného růstu v odlišných podmínkách jsou vyhodnoceny potencionální faktory zodpovědné za zjištěné růstové charakteristiky korelačními závislostmi a následně lineární regresí. Analýza otolitů ukázala, že největší okouni jsou zpravidla samice, dále rozdílný růst okounů mezi jednotlivými nádržemi a nakonec byl potvrzen vliv některých z charakteristik na růst věkových skupin 0+ až 5+ a jejich meziroční přírůstky.
Dynamika vybraných hematologických a biochemických parametrů v krevní plazmě telat ve vztahu k podmínkám prostředí.
BENDA, Michal
Cílem práce je posoudit u telat chovaných v různých podmínkách prostředí dynamiku vybraných hematologických a biochemických parametrů v krevní plazmě. Celkem bylo odebráno 120 vzorků krve telatům ve věku 1 až 124 dnů. Zvířata pocházela ze tří různých chovů s odlišnými způsoby odchovu. Celkově lze konstatovat, že krevní parametry testované u všech sledovaných skupin se pohybovali v rámci obvyklých rozpětí.Dynamika vybraných hematologických a biochemických parametrů v krevní plazmě telat byla u všech skupin relativně obdobná, a je tedy zřejmé, že se telata při zachování základních zoohygienických podmínek chovu mohou vyrovnat s různými vlivy technologií odchovu a podmínek prostředí.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.