Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výživové hodnocení náhrad potravin živočišného původu jejich rostlinnými alternativami
Hondlíková, Tereza ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Horáčková, Šárka (oponent)
Rostlinné náhrady potravin tvoří širokou skupinu produktů, které mají nutričně i senzoricky nahrazovat potraviny živočišné. V současné době jsou na českém trhu k dostání zejména rostlinné náhrady mléka, sýrů a masa. Možným a mezi běžnou populací často neuvědomovaným rizikem nahrazování mléka, sýrů a masa je nedostatek některých živin či karence vitaminů a minerálních látek. Cílem práce je prohloubit dosavadní poznání o problematice nahrazování živočišných potravin jejich rostlinnými alternativami v prostředí české populace a zdejšího trhu. Práce mapuje a charakterizuje rostlinné náhrady mléka, sýrů a masa a přináší nutriční hodnocení a senzorickou analýzu vybraných zástupců těchto potravin. Analýza jídelníčků získaných od osob konzumujících rostlinné náhrady a osob stravujících se racionálně ukazuje, jak účelně (tj. z hlediska příjmu makroživin, vápníku a pestrosti stravy) jedinci implementují tyto potraviny do své výživy či naopak jaké nedostatky toto rozhodnutí může přinášet. Dotazníkové šetření zkoumá povědomí široké veřejnosti o rostlinných alternativách a roli těchto potravin v českém stravování. Výstupy z dotazníku jsou porovnány s výsledky z hodnocení jídelníčků a senzorické analýzy. Zjištěno je, že se veřejnost orientuje v nabídce rostlinných náhrad, avšak není si zcela vědoma důležitosti...
The Potential Economic Benefits of Plant-Based Diet in Czechia
Růžek, Vojtěch ; Landovská, Petra (vedoucí práce) ; Šťastná, Lenka (oponent)
Civilizační choroby jsou rostoucím globálním problémem s vážnými ekonomick- ými důsledky, jak kvůli přímým (výdaje na léčbu), tak nepřímým (nižší výstup kvůli snížené produktivitě) nákladům. Bylo prokázano, že rostlinná strava snižuje riziko některých z nejvíce nebezpečných civilizačních chorob (napřík- lad: ischemické choroby srdeční, mrtvice a rakovin prsu, prostaty a tlustého střeva). V rámci této práce odhadujeme potenciální úspory (jak ve zdravot- nictví, tak společenské) díky nižší prevalenci civilizačních chorob spojené s ros- tlinnou stravou. K sestavení Markovových řetězců (životnost 10 let, aktualli- zováno ročně) pro kontrolní (bez populace na rostlinné stravě) a zkoumanou (20 % populace stravujících se rostlinně) skupinu použiváme data o prevalenci, incidenci, mortalitě a populaci v České republice z roku 2019 (doplněno daty z roku 2018). Následně je porovnána nemocnost mezi těmito dvěma skupinami a celkové náklady jsou spočteny jako součet přímých (výdaje na zdravotní péči) a nepřímých (pracovní neschopnost a předčasná úmrtí) nákladů, které jsou diskontovány na současnou hodnotu. Zjistili jsme, že pokud se 20 % popu- lace bude stravovat rostlinně, povede to k úsporám ve výši 15,8 miliard Kč v průběhu 10 let, diskontováno na současnou hodnotu, což odpovídá 0,28 % českého HDP v roce...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.