Název:
Výživové hodnocení náhrad potravin živočišného původu jejich rostlinnými alternativami
Překlad názvu:
Nutritional evaluation of replacing animal product with plant-based alternatives
Autoři:
Hondlíková, Tereza ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Horáčková, Šárka (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Rostlinné náhrady potravin tvoří širokou skupinu produktů, které mají nutričně i senzoricky nahrazovat potraviny živočišné. V současné době jsou na českém trhu k dostání zejména rostlinné náhrady mléka, sýrů a masa. Možným a mezi běžnou populací často neuvědomovaným rizikem nahrazování mléka, sýrů a masa je nedostatek některých živin či karence vitaminů a minerálních látek. Cílem práce je prohloubit dosavadní poznání o problematice nahrazování živočišných potravin jejich rostlinnými alternativami v prostředí české populace a zdejšího trhu. Práce mapuje a charakterizuje rostlinné náhrady mléka, sýrů a masa a přináší nutriční hodnocení a senzorickou analýzu vybraných zástupců těchto potravin. Analýza jídelníčků získaných od osob konzumujících rostlinné náhrady a osob stravujících se racionálně ukazuje, jak účelně (tj. z hlediska příjmu makroživin, vápníku a pestrosti stravy) jedinci implementují tyto potraviny do své výživy či naopak jaké nedostatky toto rozhodnutí může přinášet. Dotazníkové šetření zkoumá povědomí široké veřejnosti o rostlinných alternativách a roli těchto potravin v českém stravování. Výstupy z dotazníku jsou porovnány s výsledky z hodnocení jídelníčků a senzorické analýzy. Zjištěno je, že se veřejnost orientuje v nabídce rostlinných náhrad, avšak není si zcela vědoma důležitosti...Plant-based food alternatives are a broad group of products that are intended to replace animal foods both nutritionally and sensorially. At the moment, the Czech market offers plant-based alternatives mainly for milk, cheese, and meat. A major potential risk of substituting milk, cheese, and meat that is often not recognised by the general population is the deficiency of certain nutrients, vitamins, and minerals. The aim of the thesis is to deepen the existing knowledge on the problem of substitution of animal foods by their plant alternatives in the context of the Czech population and the local market. The thesis maps and characterizes plant alternatives for milk, cheese, and meat and presents nutritional evaluation and sensory analysis of selected samples of these foods. The analysis of diets obtained from individuals consuming plant-based alternatives and those eating a rational diet shows how effectively (i.e., in terms of macronutrient intake, calcium, and dietary diversity) individuals implement these foods in their diets or conversely what deficiencies this decision may bring. The questionnaire survey examines the general public's awareness of plant-based alternatives and the role of these foods in the Czech diet. The results from the questionnaire are compared with the results from the...
Klíčová slova:
rostlinná náhrada masa; rostlinná náhrada mléka; rostlinná náhrada sýru; rostlinná strava; rostlinné náhrady potravin; plant-based alternatives; plant-based cheese alternative; plant-based diet; plant-based meat alternative; plant-based milk alternative