Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23 záznamů.  začátekpředchozí14 - 23  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Právní problematika označování olivového oleje
Prade, Lukáš ; Štěpánek, Petr (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Obsahem této bakalářské práce je problematika označování olivového oleje v návaznosti na probíhající podvody na trhu s touto komoditou. V úvodní kapitole je olivový olej charakterizován a jeho jednotlivé druhy rozděleny dle kvality. Základ práce tvoří samotný legislativní aparát, který slouží jako podklad a vychází z něho i následující kapitoly. Další část se zaměřuje na situaci na světovém trhu s olivovým olejem a vysvětluje důvody vydávání obsáhlé legislativy upravující dané prostředí. Poslední dvě kapitoly posuzují zlepšení v označování olivových olejů na základě testů prováděných nezávislými subjekty a zároveň na základě ankety vypracované autorem.
Boj proti obezitě v EU
Nikolaeva, Anastasia ; Bič, Josef (vedoucí práce) ; Žamberský, Pavel (oponent)
Práce zkoumá opatření v boji proti obezitě v zemích Evropské unie, zabývá se příčinami obezity, jejími společenskými náklady a možnostmi řešení na národní úrovni. Opatření jako daň z tuku, podpora sportu a označování potravin jsou analyzována a hodnocena z hlediska účinnosti v boji s obezitou.
Analýza současných trendů na trhu potravin v ČR se zaměřením na zdravý životní styl.
Bartůňková, Eva ; Olšanová, Květa (vedoucí práce) ; Halík, Jaroslav (oponent)
Bakalářská práce se věnuje současným trendům na trhu potravin v ČR z pohledu zdravého životního stylu. Konkrétně se zaměřuje na označování potravin a značení GDA. Na začátku práce je nastíněn vývoj trendu zdravého životního stylu, dále jsou uvedeny aktivity Potravinářské komory ČR spojené se zdravým životním stylem a další části práce jsou věnovány segmentaci spotřebitele a vyhodnocení výzkumů ohledně zdravého životního stylu, obezity a postoje spotřebitelů k označování potravin. Součástí práce je výzkum týkající se označování potravin a aktivit zaměřených na zdravý životní styl z pohledu vedoucí potravinářské firmy na českém trhu.
Označení původu výrobků a ochrana spotřebitele
Mžourek, Martin ; Hejda, Jan (vedoucí práce) ; Novotná, Eliška (oponent)
1. Cílem práce je analýza ochrany spotřebitele v potravinářství se zaměřením na nová pravidla v označování výrobků podle nového zákona o označování potravin. Práce přináší zhodnocení aktuálních zákonů a organizací, které se označováním výrobků zabývají. V případě, že byl nalezen nedostatek, je navrženo řešení, které vede ke zlep-šení a zjednodušení orientace zákazníka při nákupu zboží. 2. Součástí práce je dále vysvětlení základních pojmů, práv a povinností v rámci nové legislativy a hodnocení těchto nových ustanovení z hlediska spotřebitele. Současně budou uvedeny příklady, kdy dochází k porušení těchto pravidel. 3. Předmětem práce je především analyzovat aktuální problémy týkající se označení výrobků ve smyslu označení původu a obsahu výrobku v návaznosti na novou legisla-tivu. V rámci práce budou také uvedeny příklady nekalé soutěže. 4. Práce chce rovněž poukázat na to, co všechno může zákazník od označení potravin požadovat, a informovat o organizacích sloužících k ochraně spotřebitele.
Evropská právní politika v oblasti bezpečnosti potravin a EFSA
Kaľavská, Tereza ; Grmelová, Nicole (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Bakalářská práce se zabývá aktuální právní úpravou v oblasti bezpečnosti potravin na úrovni v Evropské unie. V první a druhé části se věnuji vzniku potravinového práva a evropským právním předpisům v této problematice, převážná část této práce je zaměřena na témata hygieny potravin a označování potravin. Zabývám se současnými případy spojenými s nezávadností potravin jako jsou kauza metylalkohol (září 2012) či dovoz nekvalitních potravin z Polska do České republiky. Dále je pozornost zaměřena na činnost Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA)a Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Poslední kapitola charakterizuje bezpečnost potravin v České republice.
Potraviny z pohledu výživových a zdravotních tvrzení
SOBÍŠKOVÁ, Gabriela
V práci byly shromážděny základní informace o označování potravin výživovým a zdravotním tvrzením tak, aby bylo možné vytvořit si ucelenou představu o jejich významu pro spotřebitele. Hlavním cílem bakalářské práce bylo vymezit postoj spotřebitelů k poskytovaným informacím. Jakým způsobem jsou spotřebitelé potravin seznámeni s těmito pojmy, jak je vnímají a zda jsou pro ně jasnou a srozumitelnou informací uvedenou na obale. Následně bylo analyzováno, jak aplikují vybrané firmy výživová a zdravotní tvrzení na obalech svých výrobků a jsou-li pro ně přínosem.
Klamavé značení potravin - maso, mléko, koření
VAŇKOVÁ, Kateřina
V České republice je výroba potravin jedním z nejdůležitějších odvětví zpracovatelského průmyslu. Snahou výrobců, distributorů a kontrolních orgánů je v maximální možné míře omezit produkci zdravotně závadných výrobků. Proto existuje v rámci České republiky a také v rámci celé Evropské unie řada kontrolních mechanismů, jejichž hlavním cílem je odhalit a stáhnout z oběhu právě tyto zdravotně závadné či klamavě označené výrobky. Požadavky na označení výrobku nejsou ani dnes, po progresivní harmonizaci s předpisy Evropské unie, formulovány jednoduše a zcela přehledně. Konkrétní požadavky na označování potravin nalezneme v zákoně o potravinách č. 110/1997 Sb. a jeho prováděcích vyhláškách, včetně speciální vyhlášky o způsobu označování potravin č. 113/2005 Sb. Specifické požadavky na označování jednotlivých výrobkových skupin jsou uvedeny ve vyhláškách pro jednotlivé komodity. Sestavit si komplexní obraz všech požadavků pro označení konkrétního výrobku není jednoduché. Aby spotřebitel mohl využít textu na obalech, je potřebné vědět, co se pod určitými slovy skrývá a co jednotlivé značky uváděné na obalech znamenají. Diplomová práce byla zaměřena na posouzení dodržování legislativy pro označování vybraných potravinářských produktů ? masných výrobků, mléčných výrobků, koření a kořenících směsí. Získané informace byly porovnávány s dotazníkovým šetřením mezi spotřebiteli. Důležitým zjištěním bylo, že téměř tři čtvrtiny respondentů nikdy nemuselo klamavě označený výrobek reklamovat. Bohužel 26,25 % respondentů se s klamavým označením výrobků setkala, a proto jej reklamovala. Reklamace pak byla ve většině případů vyřízena vrácením peněz či výměnou zboží, bohužel u 9,5 % respondentů nebyla reklamace uznána.
Klamání spotřebitele v oblasti označování potravin
Nezgodová, Lenka ; Boháček, Martin (vedoucí práce) ; Wimrová, Hana (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá klamáním spotřebitele v oblasti označování potravin. Cílem mé práce bylo u několika vybraných potravinových produktů posoudit, zda vzhledem k jejich označení a umístění v prodejně vybraného obchodníka nedochází ke klamání spotřebitele, a to na základě kontroly povinných údajů uváděných na daném druhu potraviny, analýzy umístění a označení výrobku ve vybraných prodejnách a dotazníkovém šetření obsahujícím otázky vztahující se k zájmu spotřebitelů o údaje uváděné na potravinách a dále k vybraným výrobkům v souvislosti s možným klamáním spotřebitele. Teoretická část práce se pak věnuje především právním předpisům v oblasti označování potravin a právním předpisům a judikátům věnujícím se klamání spotřebitele.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 23 záznamů.   začátekpředchozí14 - 23  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.