|
Vliv termínu a intenzity defoliace na kvalitu hroznů
Horčičková, Petra
Diplomová práce je zaměřená na vyhodnocení dopadu intenzity odlistění v různých termínech na kvalitu hroznů u bílé moštové odrůdy Pálava. Experimentální část byla prováděna částečně ve vinici a částečně ve školní laboratoři. Vyhodnocovaly se kvalitativní parametry a byla provedena senzorická analýza bobulí. V teoretické části jsou stručně popsány faktory, které ovlivňují vývoj révového keře. Dále pak morfologie révového keře.
|
|
Vliv různé intenzity odlistění révových keřů na zdravotní stav hroznů
Vachek, Ondřej
Bakalářská práce se zabývá tématem částečného odlistění zóny hroznů a vlivem této operace na jejich zdravotní stav a kvalitativní parametry. V literární části jsou shrnuty poznatky o listech, listové stěně, fyziologii révového keře i poznatky o hroznech, látkách v nich obsažených a jejich vývoji. Také jsou zde popsány možnosti odlistění, jednotlivé termíny i různé intenzity odlistění a jejich celkový vliv na kvalitu i zdravotní stav hroznů. Součástí práce je také pokus s různými variantami odlistění založený na odrůdě Merlot a jeho vyhodnocení. V práci jsou také v závislosti na provedeném pokusu popsány doporučení pro pěstitelskou praxi.
|
|
Porovnání ruční a mechanizované defoliace a hodnocení vlivu na kvalitu hroznů
Krupica, Zdenek
Diplomová práce se zabývá problematikou částečného odlistění zóny hroznů s využitím ruční a mechanizované varianty této operace během vegetace a jeho dopad na kvalitu hroznů. Díky odlistění zóny hroznů v průběhu vegetace můžeme dosáhnout vyšší kvality hroznů. Je ale nutné znát základní pravidla při odlisťování. Pokud dojde k nadměrnému odlistění, hrozny jsou tak plně exponovány ke slunci, což má za následek negativní dopad v podobě slunečního úpalu hroznů. Při optimálním odlistění (1-3 listy a zálistky v zóně hroznů) jsou hrozny ideálně vystaveny slunci, a to vede k jejich zahřívání. Při tomto ohřívání dochází k redukci kyseliny jablečné, čímž dochází k růstu tvorby cukrů v bobulích. Varianta mechanizované defoliace zóny hroznů, je rychlejší a levnější, ale při tomto odlistění může dojít k poškození hroznů a tím následně k rozvoji houbových chorob. Naproti tomu ruční varianta defoliace zahrnuje vyšší časovou náročnost, ovšem samotné provedení operace je velmi šetrné. K odlisťování zóny hroznů doporučuji přistupovat individuálně na základě odrůdy, stanoviště a počasí, ovšem nejdůležitější je na této operaci si vybrat vhodný termín. Provedení zelených prací ve vinici je velmi náročné na lidskou práci a čas, přesto se jejich provedení vyplatí, jak vyplývá z informací obsažených v této diplomové práci.
|
|
Vplyv odlistenia bielych odrôd viniča hroznorodého na kvalitu hrozna
Soós, Tomáš
Cílem diplomové práce bylo prostudovat literární zdroje týkající se vlivu odlistění révových keřů bílých odrůd na kvalitu hroznů a založit pokus s odlistěním zóny hroznů. V souladu s tímto zadáním jsou v teoretické části práce uvedeny informace z prostudované literatury, jenž souvisí s odlistěním týkající se listové stěny, kvalitativních a výnosových parametrů hroznů a vlivu odlistění na tyto parametry. Následně jsou prezentovány statisticky zpracované výsledky pokusu s odlistěním zóny hroznů na odrůdě Ryzlink rýnský. I když samotný pokus prokázal jen některé z dosavadních zjištění o účincích odlistění na jednotlivé kvalitativní a výnosové parametry hroznů, v závěru práce je odporučeno vzhledem na převažující zjištění o pozitivních účincích odlistění vyzkoušet tuto techniku. Důraz se klade na výběr optimálního modelu odlistění (z hlediska termínu, intenzity a rozsahu) a zohlednění působení různých dalších faktorů.
|
|
Vliv termínu odlistění na aromatický profil vína Sauvignon blanc
Šťastný, Radek
Cílem diplomové práce na téma Vliv termínu odlistění na aromatický profil vína ´Sauvignon blanc´ bylo zjistit, jaký vliv má odstranění listů ze zóny hroznů na kvalitativní a kvantitativní parametry hroznů této odrůdy. Praktická část pokusu s odlistěním v různém termínu byla provedena v průběhu roku 2015 na vinici v obci Svatobořice-Mistřín. Součástí praktického pokusu byla výroba mikrovzorků vína z jednotlivých variant a následné senzorické zhodnocení.
|
| |
|
Vliv raného termínu odlistění zóny hroznů na kvalitu a zdravotní stav u bílých odrůd révy vinné
Pavlíková, Romana
Bakalářská práce se zabývá obecnými poznatky o odlistění, vhodném termínu a intenzitě odlistění a vlivu odlistění na kvalitativní parametry a fyziologii révového keře. V literární části jsou také popsány mechanizační prostředky využívané při odlistění a historie odlistění. Součástí práce je pokus, který sledoval vliv různých termínů odlistění na kvalitativní parametry u Ryzlinku rýnského, které byly nakonec statisticky vyhodnoceny. Pokus probíhal v roce 2015 v Lednici na vinici Mendelovy univerzity. Nakonec jsou v práci popsány vlastní doporučení pro pěstitelskou praxi.
|
| |
|
Vliv odlistění révových keřů bílých odrůd na regulaci cukernatosti a kyselin v hroznech
Holešinský, Radim
Cílem bakalářské práce bylo zjištění, jaký vliv má odlistění zóny hroznů na regulaci cukernatosti a obsahu a složení kyselin v hroznech. V úvodu je popsán význam a funkce listové plochy. Následuje popis složení bobule. Základní cukry a kyseliny, jejich vývoj v bobuli během vegetace a dopad cukrů a kyselin na kvalitu vína. V další kapitole je význam agrotechnických zásahů podílejících se na tvorbě listové plochy. V závěru je popsáno odlistění zóny hroznů. Co znamená odlistění, jaké jsou nejvhodnější termíny, rozsah odlistění a jeho intenzita a doporučení odlistění v praxi.
|
|
Aromatické látky u Sauvignonu blanc a ovlivnění jejich obsahu agrotechnickými zásahy
Šmíd, Roman
Aromatické látky u Sauvignon blanc a ovlivnění jejich obsahu agrotechnickými zásahy Tato práce měla za úkol zjistit aromatické látky u Sauvignon blanc a ovlivnění jejich obsahu agrotechnickými zásahy. V závislosti na obsah práce byly sledovány aktuální informace týkající se aromatickým látek u Sauvignon blanc. Dále byl sledován vliv závlahy, výživy, ochrany a zelených prací na aromatické látky. Závěrem byly doporučeny vhodné agrotechnické postupy pro pěstování. Výsledkem práce pro dosažení zeleného charakteru u této odrůdy bylo doporučeno neodlisťovat keř, minimalizovat zavlažování, půdní hnojení dusíkem a použití mědnatých postřiků. Pro dosažení ovocného charakteru bylo doporučeno odlistění, maximalizace závlahy, listové hnojení dusíkem a sírou a nepoužívání mědnatých postřiků.
|