Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 13 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv termínu a intenzity defoliace na kvalitu hroznů
Horčičková, Petra
Diplomová práce je zaměřená na vyhodnocení dopadu intenzity odlistění v různých termínech na kvalitu hroznů u bílé moštové odrůdy Pálava. Experimentální část byla prováděna částečně ve vinici a částečně ve školní laboratoři. Vyhodnocovaly se kvalitativní parametry a byla provedena senzorická analýza bobulí. V teoretické části jsou stručně popsány faktory, které ovlivňují vývoj révového keře. Dále pak morfologie révového keře.
Vliv různé intenzity odlistění révových keřů na zdravotní stav hroznů
Vachek, Ondřej
Bakalářská práce se zabývá tématem částečného odlistění zóny hroznů a vlivem této operace na jejich zdravotní stav a kvalitativní parametry. V literární části jsou shrnuty poznatky o listech, listové stěně, fyziologii révového keře i poznatky o hroznech, látkách v nich obsažených a jejich vývoji. Také jsou zde popsány možnosti odlistění, jednotlivé termíny i různé intenzity odlistění a jejich celkový vliv na kvalitu i zdravotní stav hroznů. Součástí práce je také pokus s různými variantami odlistění založený na odrůdě Merlot a jeho vyhodnocení. V práci jsou také v závislosti na provedeném pokusu popsány doporučení pro pěstitelskou praxi.
Porovnání ruční a mechanizované defoliace a hodnocení vlivu na kvalitu hroznů
Krupica, Zdenek
Diplomová práce se zabývá problematikou částečného odlistění zóny hroznů s využitím ruční a mechanizované varianty této operace během vegetace a jeho dopad na kvalitu hroznů. Díky odlistění zóny hroznů v průběhu vegetace můžeme dosáhnout vyšší kvality hroznů. Je ale nutné znát základní pravidla při odlisťování. Pokud dojde k nadměrnému odlistění, hrozny jsou tak plně exponovány ke slunci, což má za následek negativní dopad v podobě slunečního úpalu hroznů. Při optimálním odlistění (1-3 listy a zálistky v zóně hroznů) jsou hrozny ideálně vystaveny slunci, a to vede k jejich zahřívání. Při tomto ohřívání dochází k redukci kyseliny jablečné, čímž dochází k růstu tvorby cukrů v bobulích. Varianta mechanizované defoliace zóny hroznů, je rychlejší a levnější, ale při tomto odlistění může dojít k poškození hroznů a tím následně k rozvoji houbových chorob. Naproti tomu ruční varianta defoliace zahrnuje vyšší časovou náročnost, ovšem samotné provedení operace je velmi šetrné. K odlisťování zóny hroznů doporučuji přistupovat individuálně na základě odrůdy, stanoviště a počasí, ovšem nejdůležitější je na této operaci si vybrat vhodný termín. Provedení zelených prací ve vinici je velmi náročné na lidskou práci a čas, přesto se jejich provedení vyplatí, jak vyplývá z informací obsažených v této diplomové práci.
Vplyv odlistenia bielych odrôd viniča hroznorodého na kvalitu hrozna
Soós, Tomáš
Cílem diplomové práce bylo prostudovat literární zdroje týkající se vlivu odlistění révových keřů bílých odrůd na kvalitu hroznů a založit pokus s odlistěním zóny hroznů. V souladu s tímto zadáním jsou v teoretické části práce uvedeny informace z prostudované literatury, jenž souvisí s odlistěním týkající se listové stěny, kvalitativních a výnosových parametrů hroznů a vlivu odlistění na tyto parametry. Následně jsou prezentovány statisticky zpracované výsledky pokusu s odlistěním zóny hroznů na odrůdě Ryzlink rýnský. I když samotný pokus prokázal jen některé z dosavadních zjištění o účincích odlistění na jednotlivé kvalitativní a výnosové parametry hroznů, v závěru práce je odporučeno vzhledem na převažující zjištění o pozitivních účincích odlistění vyzkoušet tuto techniku. Důraz se klade na výběr optimálního modelu odlistění (z hlediska termínu, intenzity a rozsahu) a zohlednění působení různých dalších faktorů.
Vliv termínu odlistění na aromatický profil vína Sauvignon blanc
Šťastný, Radek
Cílem diplomové práce na téma Vliv termínu odlistění na aromatický profil vína ´Sauvignon blanc´ bylo zjistit, jaký vliv má odstranění listů ze zóny hroznů na kvalitativní a kvantitativní parametry hroznů této odrůdy. Praktická část pokusu s odlistěním v různém termínu byla provedena v průběhu roku 2015 na vinici v obci Svatobořice-Mistřín. Součástí praktického pokusu byla výroba mikrovzorků vína z jednotlivých variant a následné senzorické zhodnocení.
Vliv raného termínu odlistění zóny hroznů na kvalitu a zdravotní stav modrých odrůd révy vinné
Vahalová, Marie
Bakalářská práce je zaměřena na vliv raného odlistění v zóně hroznů na kvalitu a zdravotní stav hroznů u modrých odrůd. Konkrétně bylo zkoumání provedeno u odrůdy Carmenere a byly zkoumány kvalitativní parametry jako cukernatost, pH, titrovatelné kyseliny, obsah kyseliny vinné a jablečné. Odlistění bylo provedeno ve 3 termínech a srovnáno s kontrolní neodlistěnou variantou.
Vliv raného termínu odlistění zóny hroznů na kvalitu a zdravotní stav u bílých odrůd révy vinné
Pavlíková, Romana
Bakalářská práce se zabývá obecnými poznatky o odlistění, vhodném termínu a intenzitě odlistění a vlivu odlistění na kvalitativní parametry a fyziologii révového keře. V literární části jsou také popsány mechanizační prostředky využívané při odlistění a historie odlistění. Součástí práce je pokus, který sledoval vliv různých termínů odlistění na kvalitativní parametry u Ryzlinku rýnského, které byly nakonec statisticky vyhodnoceny. Pokus probíhal v roce 2015 v Lednici na vinici Mendelovy univerzity. Nakonec jsou v práci popsány vlastní doporučení pro pěstitelskou praxi.
Vplyv odlistenia viniča hroznorodého na reguláciu cukornatosti a kyselín v hrozne
Dolinajová, Barbora
Cílem mé bakalářské práce je porovnat teoretický a praktický pohled na význam odlistění révy a vliv jeho provedení a zvoleného termínu na kvalitativní parametry hroznů, zejména cukernatost a kyseliny. Bakalářská práce také poukazuje na význam odlistění v otázce prevence proti houbovým chorobám, negativním důsledkům slunečního záření, tak podporu optimálního mikroklimatu.
Vliv odlistění révových keřů bílých odrůd na regulaci cukernatosti a kyselin v hroznech
Holešinský, Radim
Cílem bakalářské práce bylo zjištění, jaký vliv má odlistění zóny hroznů na regulaci cukernatosti a obsahu a složení kyselin v hroznech. V úvodu je popsán význam a funkce listové plochy. Následuje popis složení bobule. Základní cukry a kyseliny, jejich vývoj v bobuli během vegetace a dopad cukrů a kyselin na kvalitu vína. V další kapitole je význam agrotechnických zásahů podílejících se na tvorbě listové plochy. V závěru je popsáno odlistění zóny hroznů. Co znamená odlistění, jaké jsou nejvhodnější termíny, rozsah odlistění a jeho intenzita a doporučení odlistění v praxi.
Aromatické látky u Sauvignonu blanc a ovlivnění jejich obsahu agrotechnickými zásahy
Šmíd, Roman
Aromatické látky u Sauvignon blanc a ovlivnění jejich obsahu agrotechnickými zásahy Tato práce měla za úkol zjistit aromatické látky u Sauvignon blanc a ovlivnění jejich obsahu agrotechnickými zásahy. V závislosti na obsah práce byly sledovány aktuální informace týkající se aromatickým látek u Sauvignon blanc. Dále byl sledován vliv závlahy, výživy, ochrany a zelených prací na aromatické látky. Závěrem byly doporučeny vhodné agrotechnické postupy pro pěstování. Výsledkem práce pro dosažení zeleného charakteru u této odrůdy bylo doporučeno neodlisťovat keř, minimalizovat zavlažování, půdní hnojení dusíkem a použití mědnatých postřiků. Pro dosažení ovocného charakteru bylo doporučeno odlistění, maximalizace závlahy, listové hnojení dusíkem a sírou a nepoužívání mědnatých postřiků.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 13 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.