Název:
Porovnání ruční a mechanizované defoliace a hodnocení vlivu na kvalitu hroznů
Autoři:
Krupica, Zdenek Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá problematikou částečného odlistění zóny hroznů s využitím ruční a mechanizované varianty této operace během vegetace a jeho dopad na kvalitu hroznů. Díky odlistění zóny hroznů v průběhu vegetace můžeme dosáhnout vyšší kvality hroznů. Je ale nutné znát základní pravidla při odlisťování. Pokud dojde k nadměrnému odlistění, hrozny jsou tak plně exponovány ke slunci, což má za následek negativní dopad v podobě slunečního úpalu hroznů. Při optimálním odlistění (1-3 listy a zálistky v zóně hroznů) jsou hrozny ideálně vystaveny slunci, a to vede k jejich zahřívání. Při tomto ohřívání dochází k redukci kyseliny jablečné, čímž dochází k růstu tvorby cukrů v bobulích. Varianta mechanizované defoliace zóny hroznů, je rychlejší a levnější, ale při tomto odlistění může dojít k poškození hroznů a tím následně k rozvoji houbových chorob. Naproti tomu ruční varianta defoliace zahrnuje vyšší časovou náročnost, ovšem samotné provedení operace je velmi šetrné. K odlisťování zóny hroznů doporučuji přistupovat individuálně na základě odrůdy, stanoviště a počasí, ovšem nejdůležitější je na této operaci si vybrat vhodný termín. Provedení zelených prací ve vinici je velmi náročné na lidskou práci a čas, přesto se jejich provedení vyplatí, jak vyplývá z informací obsažených v této diplomové práci.The diploma thesis process current literature dealing with partial deleafing around grapes during vegetation period with manual and mechanized method and its impact on sugar and acid level in grapes. Deleafing the plant around the grapes during vegetation season may lead to higher quality of the grapes. It is, however, necessary to know basic deleafing rules. An excessive deleafing leads to overexposing the grapes. Such exposure causes negative effects, for example sunburn. Optimal deleafing (1-3 leaves and shoots around the grapes) exposes the grapes in an ideal way and they are warmed. The warming reduces the malic acid level and allows better sugar production. Mechanized deleafing of the grape area is quicker and faster. Unfortunately with this method grapes might be damged which often leads to fungal diseases. The manual method is very time consuming but it comes with careful way of deleafing. A variety sensitive deleafing of grapevine is recommended. Weather and station are also important factors. The most importnant factor is the date of deleafing. The work in wineyard demands manpower and it is time consuming. Still it pays off as this diploma thesis shows.
Klíčová slova:
mechanizovaná defoliace; odlistění; zóna hroznů