Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 34 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Obsahové látky rozmarýnu lékařského a jejich biologické účinky
Klížová, Aneta ; Karlíčková, Jana (vedoucí práce) ; Tůmová, Lenka (oponent)
UNIVERZITA KARLOVA FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ KATEDRA FARMAKOGNOZIE A FARMACEUTICKÉ BOTANIKY Název diplomové práce: OBSAHOVÉ LÁTKY ROZMARÝNU LÉKAŘSKÉHO A JEJICH BIOLOGICKÉ ÚČINKY Kandidát: Aneta Klížová Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Diplomová práce 2021/2022, s. 89 Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis L.) patří do čeledi Lamiaceae. Jedná se o keřovitou, vždyzelenou vytrvalou rostlinu pocházející ze Středomoří. Z této rostliny jsou využívány dvě lékopisné drogy - listy a silice. Rozmarýn má široké využití. Používá se především jako koření v kuchyni. Díky jeho antioxidačním účinkům se používá jako konzervant potravin. Přidává se také do různých kosmetických přípravků, jako jsou mýdla, krémy, šampóny a parfémy. Rozmarýn a jeho složky (karnosol, kyselina karnosová a rozmarýnová a další) vykazují mnoho účinků, mezi které patří analgetické, antioxidační, protizánětlivé, antikancerogenní, antirevmatické, spasmolytické, antihepatotoxické, karminativní, aterosklerotické, choleretické, antidepresivní účinky a další. Působí také proti bakteriím a virům. Rozmarýn se hojně využívá jako tradiční léčivo, proto je zařazen do monografie EMA. Rozmarýnový extrakt nebo z něj izolované látky byly testovány v mnoha in vitro i in vivo studiích. Silice byly většinou analyzovány pomocí metody...
Obsahové látky v rostlinách čeledi lilkovitých (Solanaceae) s využitím ve výuce biologie
Marečková, Michaela ; Skýbová, Jana (vedoucí práce) ; Pavlasová, Lenka (oponent)
Diplomová práce s názvem "Obsahové látky v rostlinách čeledi lilkovitých (Solanaceae) s využitím ve výuce biologie" má za úkol seznámit čtenáře se základními toxikologickými a farmakologickými termíny obsaženými v informacích o rostlinách čeledi lilkovitých (Solanaceae). Dále podrobněji seznamuje s rostlinami čeledi lilkovitých (Solanaceae) a jejich obsahovými látkami. Popisuje využití a zneužití těchto rostlin k travičství, využití v lidovém léčitelství, homeopatii i moderní medicíně. Seznamuje s historií využívání a především zneužívání rostlin obsahujících alkaloidy. Dále popisuje možnosti didaktického využití, formou laboratorních prací a posuzuje a porovnává kvalitu informací dostupných ve studijní literatuře pro střední školy. Informací v této práci obsažených lze prakticky využít při výuce odborných předmětů, jako je například toxikologie, farmakologie nebo farmakognózie na středních odborných školách se zaměřením na chemický a farmaceutický průmysl. Klíčové pojmy: Obsahové látky, rostlinné alkaloidy, jedovaté rostliny, využití a zneužití lilkovitých rostlin.
Stabilita ovocných nápojů s přídavkem extraktů z léčivých rostlin
Havlík, Dominik
Tématem této bakalářské práce je sledování mikrobiologické čistoty ovocných nápojů a možnost ovlivnění počtu mikroorganismů pomocí extraktů z léčivých rostlin. Nejdříve je v práci definováno, co jsou to vlastně ovocné nápoje a dále jejich možné rozdělení a výroba. Nakonec jsou zde uvedeny léčivé rostliny, jež mohou ovlivňovat mikrobiologickou čistotu potravin. V praktické části je uveden postup a výsledky mikrobiologického sledování sedmi vzorků ovocných moštů, které obsahovaly extrakt z léčivých rostlin. V těchto vzorcích byl sledován počet KTJ/1 ml celkového počtu mikroorganismů, termorezistentních bakterií, mikromycet (kvasinek a plísní) a koliformních bakterií, během průběhu skladování v předepsaných podmínkách. Za celou dobu skladování nedošlo u vzorků moštů k překročení mikrobiologických limitů zdravotní nezávadnosti.
Pěstování ostropestřce mariánského [Silybum marianum (L.) Gaertn.] z hlediska ekonomických aspektů
Buba, Lukáš
V první části diplomové práce je popsána historie a současnost pěstování ostropestřce mariánského v České republice. Dále je v diplomové práci uvedena biologická charakteristika, odrůdy, obsahové látky a využití této plodiny. Podrobně se práce zabývá požadavky na technologii pěstování. Je popsáno zařazení ostropestřce v osevním postupu, zpracování půdy, výživa, ošetřování během vegetace, sklizeň a posklizňová úprava této plodiny. V druhé části diplomové práce je popsán průběh počasí a pěstitelský postup při pěstování této plodiny ve společnosti Netis, a.s. Ve vzorcích nažek ostropestřce byla stanovena sušina, čistota, HTS, objemová hmotnost, klíčivost, olejnatost a zastoupení jednotlivých složek silymarinového komplexu. Experimentální údaje zjištěné při „prvním“ pěstování ve společnosti Netis, a.s. byly vyhodnoceny z hlediska ekonomiky pěstování. Ekonomika pěstování byla srovnána s ekonomikou u tradičního pěstitele Agrospol, a.d. Knínice. Ekonomika pěstování ostropestřce ve společnosti Netis, a.s. byla srovnána s ekonomikou jiných plodin zde pěstovaných.
Stanovení významných obsahových látek bezu černého [Sambucus nigra L.] z různých lokalit
Badinová, Veronika
Práce se zabývá (v literárním přehledu) shrnutím poznatků o bezu černém [Sambucus nigra L.], dále významnými obsahovými látkami, využitím. Na zvoleném území byl uskutečněn sběr. Získané vzorky byly analyzovány ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském, a.s. na kapalinovém chromatografu UPLC s PDA detektorem. Byl sledován obsah kyseliny chlorogenové, kyseliny vanilové, kyseliny kávové, kyseliny kumarové, kvercetinu, rutinu, isokvercitrinu a hyperosidu. Nejvyšší obsah byl zjištěn v extrakci volných fenolických látek.
Hodnotenie rastových a kvalitatívnych parametrov vybraných odrôd chilli paprík
Brajerová, Katarína
Diplomová práce na téma "Hodnocení růstových a kvalitativních parametrů vybraných odrůd chilli paprik" se zabývá porovnáváním kultivarů chilli paprik. Do pokusu bylo zařazeno 13 kultivarů. První část práce je věnována literárnímu přehledu, především technologii pěstování. Ve druhé - experimentální části - byly hodnoceny kvantitativní a kvalitativní charakteristiky odrůd - výnos, vzrůst a obsahové látky (vitamin C, kapsaicin, sušina) rostlin. Experiment byl úspěšně realizován ve spolupráci a firmou World of chilli s.r.o. v roce 2018 a následně byl laboratorně vyhodnocen v laboratoři ZF Mendelu v Lednici.
Obsahové látky v jednotlivých frakcí filtrace kalolisem
Šilinek, Jiří
Tato bakalářská práce v teoretické části popisuje látky obsažené ve víně, které se budou vyhodnocovat ve vyfiltrovaných testovacích vzorcích vína. Dále popisuje nejčastější filtrační systémy kalolisů a důkladněji ten, na kterém probíhal tento pokus. Experimentální část popisuje metody stanovení jednotlivých látek a vyhodnocuje výsledky naměřené v laboratoři, v porovnání s výsledky získanými senzoricky. Na základě získaných výsledku je možno určit lepší enologický postup při výrobě vín v praxi.
Hodnotenie obsahu sekundárnych metabolitov a ďalších vybraných zložek v odrodách bazalky pravej pestovaných v skleníkových podmienkach
Muráriková, Andrea
Druhy rodu Ocimum basilicum L. hrají významnou roli ve světovém obchodu se zeleným kořením. Cílem této studie bylo určit množství a chemické složení silice, celkový obsah fenolů a flavonoidů, antioxidační kapacity, obsah kyseliny L-askorbové, hrubé vlákniny, dusičnanů, chlorofylu a, b a karotenoidů. Tato práce měla ověřit vliv různých sezon a růstových faktorů (teplota, relativní vlhkost a globální záření) na množství a kvalitu uvedených látek. Experiment byl založen ve skleníku Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. V období 2014-2016 byly pěstovány v hrncích odrůdy bazalky, jmenovitě 'Ohře', 'Lettuce Leaf', 'Purple opaal', 'Dark Green', 'Mammolo Genovese', 'Mánes' a 'Red Rubin' . Silice byly izolovány destilací a analyzovány hmotnostní plynovou chromatografií (GC-MS). Celkový obsah fenolů (TPC) byl stanoven spektrofotometricky podle kolorimetrické metody s použitím Follina-Ciocalteuovho zkoumadla. Stanovení celkového obsahu flavonoidů (TFC) bylo kolorimetrickou metodou s chloridem hlinitým. Celková antioxidační kapacita (TAC) byla hodnocena pro schopnost vychytávat stabilní radikály 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl (DPPH). Obsah kyseliny L-askorbové byl stanoven metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Obsah hrubé vlákniny byl stanoven enzymaticky gravimetrickou metodou. Obsah dusičnanů byl stanoven pomocí iontově selektivní elektrody (ISE). Chlorofyl a, b a karotenoidy byly stanoveny spektrofotometricky v acetonových extraktech. V závislosti na odrůdě a sezóně bylo množství silice od 2,45 do 18,12 mg.kg-1 sušiny. Analýza GC-MS identifikovala 41 složek v 7 odrůdách bazalky. Hlavními složkami silice byly metylchavikol (4,59-48,13%), ß-linalol (0,43-33,25%), eugenol (0,45-33,52%), ?-bergamotén (0,07-13,40% ), eucalyptol (0,71-11,70%) a ?-cadinin (0,24-8,90%). Odrůdy 'Purple opaal', 'Dark Green', 'Mammolo Genovese', 'Mánes' a 'Red Rubin' byly identifikovány jako metyleugenolové chemotypy, zatímco odrůda 'Ohře' měla v závislosti od sezóny převahu linalolu / metyleugenolu. Odrůda 'Lettuce Leaf' byla specifická dominancí metylchavicolu. Množství TPC pozorované v metanolových extraktech bylo od 364,07 do 5606,43 mg GAE 100 g-1 sušiny. TFC se pohybovalo v rozmezí od 430,14-5979,69 mg CE.100 g-1 sušiny. TAC byla od 2,40 do 44,48 mM TE 100 g-1 sušiny. Obsah kyseliny L-askorbové byl v rozmezí 34,27 až 234,47 mg.kg-1 čerstvé hmoty. Obsah hrubé vlákniny byl v rozmezí od 9,57 do 21,74 %. Průměrné hladiny dusičnanů se pohybovaly v rozmezí 178,67-17918,21 mg.kg-1 čerstvé hmoty. Průměrný obsah chlorofylu a, b a karotenoidů byl 3,01-5,15, 1,26-2,65 a 0,65-1,53 mg.g-1 čerstvé hmoty. Byl zaznamenán významný statistický účinek odrůdy a sezóny na hodnocené obsahové látky. Faktory růstu ovlivnily všechny vyhodnocené parametry s výjimkou obsahu silic a TAC. Pro pěstování bazalky v hrncích jsou nejvhodnější odrůdy 'Mánes' (vynikající zdroj silice), 'Lettuce Leaf' a 'Red Rubin' (pro jejich antioxidační kapacitu a vysoký obsah vlákniny). Naopak, odrůdy s purpurovými listy 'Purple Opaal' a 'Red Rubin' byli náchylné k akumulaci dusičnanů.
Hodnocení pěstitelských vlastností vybraných zástupců chilli paprik v podmínkách Jižní Moravy
Konečková, Jana
Diplomová práce na téma: Hodnocení pěstitelských vlastností vybraných zástupců chilli paprik v podmínkách Jižní Moravy řeší problematiku produkce a obsahových látek v několika vybraných kultivarech chilli. První část práce je věnována literární rešerši na téma historie původu jednotlivých druhů a odrůd. V druhé části je práce zaměřena na pokus hodnotící pěstitelské parametry a obsahové látky u chilli paprik. Práce byla vytvořena ve spolupráci s firmou World of chilli s.r.o.
Hodnocení vybraných druhů asijských salátů v podmínkách ČR
Nollová, Kateřina
Diplomová práce se zabývá porovnáním kultivarů chřestového salátu (Lactuca sativa L. var. angustana L. H. Bailey) a indického salátu (Lactuca indica L.). Do pokusu bylo zařazeno pět kultivarů chřestového salátu a jeden kultivar indického salátu. Byly hodnoceny morfologické parametry, výnos a obsahové látky (vitamin C, karotenoidy, dusičnany a sušina). Experiment úspěšně proběhl na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici v roce 2015 a 2016 a byl následně laboratorně vyhodnocen. Ke zvýšení podílu domácí produkce na celkové spotřebě zeleniny v ČR lze přispět rozšířením sortimentu o další, po nutriční stránce hodnotné, druhy asijských chřestových a indických salátů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 34 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.