Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 31 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zdroje bílkovin v lidské výživě
Amirova, Sabina
Tato práce obsahuje literární údaje na téma Zdroje bílkovin ve výživě člověka. V první části je podrobně popsán samotný protein, jako chemická struktura ve fyziologii člověka, strukturní jednotky proteinu na úrovni biochemie aminokyselin a jejich stručná charakteristika a stručný popis ve fyziologii člověka, doporučení pro denní příjem bílkovin pro různé sociální skupiny, podrobné informace o zdrojích živočišných bílkovin a bílkovin rostlinného původu.Druhá část práce zobrazuje problémy spojené se složitou situací jednotlivých územních skupin pod hrozbou „proteinového hladu“. Tento článek poskytuje příklady, které slouží jako překážka ve výrobě potravin.
Kvalita toustových chlebů ovlivněná vlákninou
Premusová, Klára
Hlavním cílem diplomové práce Kvalita toustových chlebů ovlivněná vlákninou bylo navrhnout recepturu s přídavkem pšeničné vlákniny (WF 600), bramborové (KF 200), jablečné (AF 12) a kombinace pšeničné vlákniny s psylliem (WF 600 + P 95) v množství 3 %, 6 % a 9 % a následně posoudit vliv přidané vlákniny na kvalitu chlebů. Byl proveden pekařský pokus, senzorická analýza, univerzální tahová/tlaková zkouška, stanovena barva střídy a vypočtena nutriční hodnota. Výsledky byly zpracovány v programu Statistica 12 a MS Excel. Přídavek 3 % psyllia a pšeničné vlákniny a 3 % bramborové vlákniny měl nejlepší vliv na objem chlebů. Senzoricky nejlepší byl toustový chléb s přídavkem 3 % psyllia a pšeničné vlákniny. Nejtmavší barvu měl chléb s přídavkem jablečné vlákniny, naopak nejsvětlejší byl chléb s přídavkem pšeničné vlákniny. Nejměkčí byl vzorek s přídavkem 9 % psyllia a pšeničné vlákniny. Nejvyšší nutriční hodnotu měl kontrolní vzorek a nejnižší měl chléb s přídavkem 9 % psyllia a pšeničné vlákniny.
Směsi pro výrobu bezlepkových muffin s přídavkem vlákniny
Bazalová, Kristýna
Cílem diplomové práce Směsi pro výrobu bezlepkových muffin s přídavkem vlákniny bylo navrhnout recepturu s přídavkem bambusové vlákniny (BAF 200), jablečné vlákniny (AF 401) a jablečné vlákniny (AF 12) v množství 3 %, 6 % a 9 % a následně posoudit vliv přídavku vlákniny na kvalitu bezlepkových muffinů. Bylo upečeno dvacet vzorků, u poloviny byla základem bezlepková směs Jizerka, pro zbytek byla použita pohanková a rýžová mouka. Pekařským pokusem bylo zjištěno, že nejmenší ztráty pečením měly muffiny s Jizerkou a přídavkem bambusové vlákniny v množství 3 % a 6 %. Receptura na základě Jizerky měla lepší vliv i na objem muffinů. Celkově nejpřijatelnější byl vzorek s 3 % jablečné vlákniny AF 12 a Jizerkou, u muffin s pohankovou a rýžovou moukou vzorek s 3 % bambusové vlákniny. Muffiny s bambusovou vlákninou a s Jizerkou měly i nejnižší energetickou hodnotu.
RAW food - živá strava
Kikalová, Michaela
Cílem diplomové práce „Raw food – živá strava“ bylo prostudovat a popsat živou stravu, její vliv na lidský organizmus a navrhnout vhodnou recepturu raw trvanlivých výrobků. Na Ústavu technologie potravin Agronomické fakulty Mendlovy univerzity v Brně bylo vyrobeno osm receptur raw tyčinek bez tepelného zpracování s datlovo-kakaovým základem. U každé receptury byla přidána surovina třetí. Hodnotila se pevnost, obsah vody, senzorické hodnocení a konečná výživová hodnota. Bylo zjištěno, že senzoricky nejpřijatelnější receptura obsahovala kromě základu kokos. Naopak nejméně přijatelná receptura obsahovala kromě základu banán. Nejvyšší nutriční hodnotu měla tyčinka s přídavkem kokosu. Dále byly vyrobeny čtyři sušené raw tyčinky, u kterých se senzorické hodnocení lišilo mezi odbornou veřejností, kteří se o raw stravu zajímají a neodbornou veřejností.
Hodnocení bezlepkového chleba s přídavkem vlákniny
Pernicová, Helena
Cílem diplomové práce „Hodnocení bezlepkového chleba s přídavkem vlákniny“ bylo navržení receptur pro přípravu bezlepkového chleba. Na Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně bylo vyrobeno 10 chlebů s přídavkem 3 %, 6 % a 9 % jablečné, lněné a makové vlákniny. Byl vyhodnocen pekařský pokus, stanovena pevnost po uplynutí 24 h a 48 h po upečení a provedena senzorická analýza za současného porovnání hodnocení panelu celiaků a osob bez dietního omezení. Senzoricky nejpřijatelnější byl vzorek s přídavkem 3 % lněné vlákniny. Byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl mezi hodnocením posuzovatelů s celiakií v parametrech pórovitosti, barvy kůrky a celkovém dojmu bezlepkového chleba.
Charakteristika jakosti nealkoholických nápojů z hlediska jejich nutriční hodnoty
Turková, Michaela
Tématem bakalářské práce je Charakteristika jakosti nealkoholických nápojů z hlediska jejich nutriční hodnoty. V této práci nalezneme rozdělení nealkoholických nápojů jak z technologického, tak legislativního hlediska. Dále jsou zde uvedeny a popsány základní suroviny pro jejich výrobu, či základní postupy technologické výroby vybraných nápojů. Práce shrnuje požadavky na jakost nápojů, jejich označování, balení a uvádění na trh. Uvádí poznatky o zákaznicích, co ovlivňuje jejich rozhodování při nákupu. Práce se zabývá spotřebou nealkoholických nápojů v ČR a také ve světě. Porovnává nejoblíbenější nápoje, popisuje jejich složení, jejich nutriční hodnoty a pozitivní či negativní vlivy jednotlivých složek nápojů. Na závěr jsou v práci uvedena a shrnuta doporučení konzumace.
Vliv původu a podmínek chovu lososovitých ryb na jejich nutriční hodnotu
Urban, Michal
Předmětem této bakalářské práce je posouzení vlivu vybraných faktorů na nutriční a exteriérové ukazatele u lososovitých ryb. Mezi hodnocené faktory patří vliv prostře-dí, systém chovu, výživa a původ ryb. Vliv faktorů na nutriční hodnotu jsem vyhodnotil na základě literatury. Teoretické poznatky jsem doplnil daty z pokusu, který byl realizován na podzim roku 2017 na farmě Bušanovice. Jednalo se o krmný test, kdy bylo několika skupinám ryb podáváno experimentální krmivo s přídavkem minerálního doplňku s označením Klinoliptolit a provedeno porovnání se dvěma importovanými komerčně vyráběnými krmnými směsmi. V rámci vypracování této práce jsem se podílel na odběru a analýze vzorků ryb. Z výsledků chemických analýz a naměřených hmotnostních a délkových parametrů jsem poté vyhodnotil rozdíly mezi skupinami ryb krmenými odlišným krmivem.
Vliv původu a strategie chovu na nutriční hodnotu produkovaných lososovitých ryb.
Trybulovský, Filip
Ve své práci jsem se zabýval vlivem původu a strategií chovu produkovaných lososovitých ryb na nutriční hodnotu svaloviny. Jednalo se o pstruha duhového, sivena amerického a mezidruhového hybrida, tzv. sivena „alsaského“ (kříženec Salvelinus alpinus × S. fontinalis). Byly provedeny dva krmné testy. Oba testy byly realizovány v experimentálním recirkulačním systému Oddělení rybářství a hydrobiologie MENDELU v Brně. U ryb se měřily jejich délkohmotnostní ukazatele, ze kterých byly následně vypočítány jednotlivé indexy, produkční a kondiční parametry. Dále byla u ryb stanovena výtěžnost a viscerosomatický index. Pro zhodnocení nutriční hodnoty byl zjištěn obsah tuku, bílkovin a sušiny ve svalovině ryb. V prvním testu se dále zkoumal vliv sníženého nasycení kyslíku (pod 70 %) oproti normálnímu nasycení kyslíkem (kolem 100 %). V Testu č. 1 bylo použito krmivo Biomar Efico Enviro 920, Focus Plus s přídavkem imunostimulantů a Advance s větším zastoupením rostlinných komponentů. U těchto krmiv nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly na produkční a kondiční parametry, délkohmotnostní ukazatele a výtěžnost. Největší podíl obsahu tuku ve svalovině (7,66 %) byl u krmiva Focus Plus. Obsah sušiny a bílkovin ve svalovině byl podobný. Největší vliv sníženého O2 byl vidět u obsahu tuku ve svalovině. U krmiva Efico Enviro 920 to bylo na statisticky významné úrovni (p=0,03, resp. 0,042). Hodnoty výtěžnosti byly vyšší u ryb při sníženém nasycení kyslíkem. To mohlo být zapříčiněno tím, že ryby při sníženém O2 nepřijímaly tolik krmiva a neměly tolik vnitřnostního tuku. V Testu č.2 byl zaznamenán největší rozdíl v procentuálním přírůstku ryb, nejvyššího přírůstku dosáhl pstruh duhový ve Var. 1 (238,8 %), nejnižšího přírůstku dosáhl siven americký ve Var. 4 (122,43 %). U produkčních a délkohmotnostních parametrů nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly. Největší výtěžnost byla zaznamenána u sivena alsaského (88,47%) ve Var. 5.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 31 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.