Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Gellner - básník současnosti
Melichar, Dominik ; Wiendl, Jan (vedoucí práce) ; Merhaut, Luboš (oponent)
Cílem této práce bylo v šíři básnického díla Františka Gellnera postihnout určité jevy, které by bylo možné uplatnit pro další bádání v oblasti přesahu jeho poezie do současného literárního, ale i obecně kulturního života. Zejména si kladla za cíl porovnat dobovou kritiku nejen v rámci Gellnerova díla, ale i kritiky a recenze dalších autorů, již byli k samotnému básníkovi v různých vztazích, ať už se jednalo o jeho předchůdce zejména z řad májovců, nebo členy jeho generace. Největší pozornost je věnována první Gellnerově otištěné básni Patnáct lahví koňaku, jež dosud stála jaksi v ústraní pozornosti literární kritiky; na jejím rozboru jsou postihnuty nejdůležitější prostředky Gellnerovy poetiky, které jsou posléze demonstrovány na básních všech třech sbírek, přičemž se postupuje chronologicky. Práce je tedy takto strukturována i s ohledem na životní peripetie samotného básníka. Výsledkem by měla být určitá materiální základna pro další studium Gellnerova odkazu.
Časopis Červen
STÁROVÁ, Veronika
Bakalářská práce se zabývá důkladnou analýzou jednotlivých ročníků časopisu Červen, jenž vycházel v letech 1918-1921. Časopis se během tří let své existence soustředil do čtyř ročníků, jejichž obsahové i žánrové zaměření se proměňovalo. V závislosti na této skutečnosti se proměňoval i okruh autorů, jenž do periodika přispíval svými texty, ať už z oblasti umělecké či články politicky orientovanými. Tato bakalářská práce sleduje tyto změny a dává si za úkol je popsat. Naše práce se okrajově věnuje i společensko-kulturnímu kontextu počátku 20. let 20. století, z historie vybírá takové události, jež mohly mít vliv na výslednou podobu časopisu. Hlavním cílem práce je deskripce čtyř ročníků Června, jeho obecná charakteristika, analýza vybraných kauz a především heuristická činnost, bez níž by naše práce nemohla vůbec započít.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.