Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Aflatoxin M1 v mléce v závislosti na ročním období
ROHRBACHEROVÁ, Tereza
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnocení přítomnosti aflatoxinu M1 (AFM1) v mléce v závislosti na ročním období. Stanovení AFM1 v bazénových vzorcích syrového kravského mléka bylo provedeno ve čtyřech ročních obdobích roku 2022 u 172 vzorků mléka z 30 farem. Byla použita testovací souprava Charm MRL AFM1 (Charm), která umožňuje kvantitativní stanovení AFM1. Nejvyšší zastoupení vzorků, u kterých byl AFM1 detekován, bylo pozorováno v podzimním období (18,6 %), nejnižší v letním období (9,4 %). Z celkového počtu 172 analyzovaných vzorků byly pouze dva vzorky s hodnotou přesahující MRL Evropské unie (tj. 0,05 ug/kg). Průměrný obsah AFM1 v mléce za rok 2022 činil 0,0037 ug/l.
Stanovení kvalitativních parametrů dojeného mléka indikující zdravotní stav dojnic
PROKOP, Daniel
V době, kdy se k dojení mléka využívají výhradně automatické systémy je důležité vyhodnocovat kvalitu mléka nejlépe v reálném čase, aby bylo možné zachovat vyso kou kvalitu produktů a zároveň včasně detekovat zdravotní problém u dojnice. Při včasné detekci zdravotního problému u dojnice, který lze detekovat změnou v kvalitě mléka, je možné také snížit náklady na její léčbu a eliminovat finanční ztráty během období, kdy mléko nemůžeme zpeněžovat. Pro efektivní zhodnocení kvality nadoje ného mléka je vhodné monitorovat následující parametry: počet somatických buněk, vodivost, obsah tuku, bílkovin, laktózy a močoviny. V bakalářské práci jsou uvedeny hladiny výše zmíněných veličin, které indikují změny v kvalitě dojeného mléka, vnitřní a vnější vlivy, které je ovlivňují a také metody pro jejich detekci a vyhodnocení.
Konzumace mléka a mléčných výrobků v kontextu laktózové a kaseinové intolerance
PÍCHA, David
Bakalářská práce je zaměřena na téma konzumace mléka a mléčných výrobků v kontextu laktózové a kaseinové intolerance. Teoretická část se zabývá složením mléka, jeho výrobou, rozdělením, různými druhy intolerancí a prospěšností pro zdraví. Tato práce se taktéž zaměřuje na různé druhy mléčných výrobků. Praktická část práce se zaměřuje na dotazník k tématu konzumace mléka a jeho následnému vyhodnocení. Cílem práce bylo odhalit, jak často a jestli dotazovaní respondenti mléko a mléčné výrobky konzumují, jejich preference při výběru a procentuální množství intolerance na laktózu a kasein v populaci. Vedlejším cílem bylo připravit ucelenou práci, která může být použita při výběru mléka a nabídne dostatek informací k tématu, které v poslední době dostává hodně prostoru v médiích a na internetu obecně.
Vliv přerušení chladírenského řetězce na růst mikroorganismů v mléce
BEEROVÁ, Michaela
Syrové mléko je jedním z nejvíce sledovaných produktů, nejen z hlediska mikrobiálního, ale také z hlediska technologického, chemického a senzorického. Cílem diplomové práce bylo sledování vlivu přerušení chladírenského řetězce na dynamiku celkového počtu mikroorganismů (CPM) v syrovém kravském mléce. Z výsledků vyplývá, že teplota i čas mají na hodnoty CPM výrazný vliv. Vzorky, které byly tři hodiny skladované při 15 °C, vykazovaly v rozmezí 0 - 27 hodin neustálý nárůst, jehož dynamika se měnila (5,13, resp. 6,66 log KTJ/ml). Vzorky, které byly skladovány při 30 °C, vykazovaly rovněž výrazný nárůst, ale mezi 25. a 26. hodinou skladování nastal pokles (6,88, resp. 6,69 log KTJ/ml) a o hodinu později opětovný nárůst (na hodnotu 7,37 log KTJ/ml). Vzorky skladované při 6 °C vykazovaly nejnižší hodnoty CPM, i když i zde bylo zjištěno po 24 hodinách zvýšení (5,87 log KTJ/ml). Druhou částí diplomové práce bylo vyhodnocení dotazníkového šetření u osob nakupujících syrové kravské mléko z mléčného automatu. Z šeření vyplynulo, že více jak polovina oslovených respondentů (88 %) přeruší chladírenský řetězec na dobu kratší než je 1 hodina a 75 % osob uvedlo, že mléko konzumují bez další úpravy. Důvody, které respondenty vedou ke konzumaci syrového mléka, byly: chuť (35 %), čerstvost (19 %), kvalita (16 %) a nutriční hodnota (12 %).
Mikrobiologická jakost syrového kravského mléka
HAVRÁNKOVÁ, Iveta
Mikrobiologická jakost syrového mléka je z pohledu zdravotní nezávadnosti mléčných výrobků jednou z nejdůležitějších vlastností. Množství mikroorganismů je mimo jiné ovlivněno teplotou skladování či dobou uplynutou od nadojení. V diplomové práci byla sledována dynamika celkového počtu mikroorganismů (CPM) syrového mléka v závislosti na vybraných faktorech (měsíc, roční období, místo odběru, délka skladování). Ke množení mikroorganismů přispělo teplé počasí, neboť největší nárůst CPM byl zjištěn v měsících duben a květen (až 108 tis./ml). V tomto ohledu je tedy nutné klást velký důraz na rychlé zchlazení mléka (do 150 min.) na požadovanou teplotu (8 °C). Zvýšení CPM mohlo být zapříčiněno také dlouhou dobou přepravy od odebrání vzorku syrového mléka z automatu až do vyhodnocení jakostních a mikrobiologických ukazatelů. V druhé části diplomové práce jsou porovnány jakostní a mikrobiologické ukazatele syrového mléka z vybraných mléčných automatů. Při vyhodnocování vzorků odebraných z farmy byly průměrné hodnoty CPM vyšší (43 tis./ml) oproti vzorkům odebraných z automatů (6 tis./ml). Vyšší hodnoty z farmy mohly být způsobeny nízkou úrovní hygieny získávání mléka a jeho následnou kontaminací. Naopak průměrné výsledky ze vzorků odebraných z automatů byly víc než výborné, což dokazuje důslednou kontrolu chlazení mléka při převozu z farmy do automatu, nebo po jeho následném zchlazení v automatu a udržení stálé teploty v nižších stupních (od 0,5 do 1°C), které brání množení mikroorganismů.
Jakost mléka v mléčných automatech
JEŘÁBEK, Tomáš
Cílem této bakalářské práce bylo posoudit jakost mléka z mléčných automatů. Posuzovány byly jakostní a mikrobiologické ukazatele syrového kravského mléka ze dvou farem, jedné z Jihočeského kraje a druhé z Plzeňského kraje.
Zhodnocení základních provozně ekonomických ukazatelů ve výrobě mléka
ZÁMOSTNÝ, Lukáš
Efektivity výroby mléka se dnes dosahuje velice obtížně. Důvodem je vysoké kolísání realizační ceny mléka. Pouze podnik, který má kvalitní stádo s vynikající užitkovostí a kvalitou mléka podpořený moderní technologií (dojírna, welfare, zemědělské stroje) může dlouhodobě fungovat. Tyto důležité prvky může zajistit jedině vynikající management, který podnik řídí a schopní a vzdělaní řídící pracovníci v rostlinné i živočišné výrobě. Podstatné je propojení a kvalitní komunikace managementu s výrobou a možnost tak přímo reagovat na dění v okolí i uvnitř v podniku. Ze zjištění faktů o ZD Struhařov jasně vychází, že podnik se ubírá tou správnou cestou a jeho konkurenceschopnost neustále stoupá. V družstvu neustále probíhají modernizace a obměna zemědělské techniky, což má za následek jak postupnou redukci nákladů, tak i zvyšování kvality a množství produkce mléka. Příčinou toho je že množství nadojeného mléka na dojnici se během 5 let zvýšilo v průměru o ? a to je velmi podstatný ukazatel efektivity podniku. Jediným faktorem proč tedy podnik v letošním roce nedosáhl zisku tak byla právě nízká výkupní cena mléka.
Změny v chemickém složení syrového kravského mléka v průběhu roku
DUŠEK, Aleš
Cílem práce bylo analyzovat výsledky syrového mléka podle těchto kvalitativních ukazatelů: obsah tuku, obsah bílkovin, obsah močoviny, obsah kaseinu, obsah tukuprosté sušiny, obsah laktózy a bod mrznutí. Data byla hodnocena od listopadu 2009 do října 2010 ve dvou chovech. Limity dané Evropskou unií a českou legislativou byly dodrženy u obou chovů. V prvním chovu byly zaznamenány následující průměry: 4,127 g/100 g tuku, 3,427 g/100 g bílkovin, 2,601 mmol/l močoviny, 2,688 g/100 g kaseinu, 9,015 g/100 g tukuprosté sušiny, 4,887 g/100 g laktózy a bod mrznutí -0,5265 °C. V druhé chovu byly zaznamenány průměrné hodnoty: 4,045 g/100 g tuku, 3,319 g/100 g bílkovin, 2,462 mmol/l močoviny, 2,603 g/100 g kaseinu, 8,839 g/100 g tukuprosté sušiny, 4,828 g/100g laktózy a bod mrznutí -0,5246 °C. Výsledky byly porovnány a příčiny rozdílu v kvalitě mléka byly vysvětleny.
Jakostní ukazatele mléka při změně technologie dojení
VOKŘÁLOVÁ, Simona
Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení vybraných jakostních ukazatelů při změně technologie dojení. V rámci pravidelných kontrol byly získány bazénové vzorky mléka při původním tradičním dojení a po zavedení robotizovaného dojení. U vzorků byly sledovány následující ukazatele: obsah tuku, obsah bílkovin, celkový počet mikroosganismů (CPM), počet somatických buněk (PSB), obsah tukuprosté sušiny (TPS), bod mrznutí (BM), obsah močoviny a kaseinu.
Hodnocení jakostních ukazatelů syrového kravského mléka ve vybraném zemědělském podniku
TIBITANZLOVÁ, Linda
Cílem diplomové práce bylo posouzení vybraných jakostních ukazatelů v závislosti na chovu, roku a sezóně. Ve třech vybraných zemědělských podnicích byly v rámci pravidelných kontrol získány bazénové vzorky mléka, u kterých byly sledovány následující ukazatele: celkový počet mikroorganismů (CPM), počet somatických buněk (PSB), obsah tuku, obsah bílkovin, obsah kaseinu, bod mrznutí, obsah tukuprosté sušiny (TPS) a obsah močoviny. Výsledky z jednotlivých zemědělských podniků byly mezi sebou porovnávány a byly vysvětleny příčiny rozdílů a kolísání jakosti mléka.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.