Název:
Hodnocení jakostních ukazatelů syrového kravského mléka ve vybraném zemědělském podniku
Překlad názvu:
Assessment of raw cow milk quality indicators in agricultural enterprise
Autoři:
TIBITANZLOVÁ, Linda Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo posouzení vybraných jakostních ukazatelů v závislosti na chovu, roku a sezóně. Ve třech vybraných zemědělských podnicích byly v rámci pravidelných kontrol získány bazénové vzorky mléka, u kterých byly sledovány následující ukazatele: celkový počet mikroorganismů (CPM), počet somatických buněk (PSB), obsah tuku, obsah bílkovin, obsah kaseinu, bod mrznutí, obsah tukuprosté sušiny (TPS) a obsah močoviny. Výsledky z jednotlivých zemědělských podniků byly mezi sebou porovnávány a byly vysvětleny příčiny rozdílů a kolísání jakosti mléka. The aim of thesis was to analyze results of raw bulk milk according to these quality indicators: total bacterial count (TBC), somatic cell count (SCC), fat content, protein content, casein content, freezing point, solids-not-fat (SNF) and urea content. Data were evaluated from March 2006 through December 2008 at three farms. All of quality indicators were evaluated in term of farm, year and month. The ANOVA showed a significant effect of farm, year and month on all quality indicators. Limits given by European Union of TBC ({$\leq$}100,000/ml) and SCC ({$\leq$}400,000/ml) were keep in all farms. In first farm were overall means 3.97 % fat, 3.56 % protein, 2.73 % casein percentage, freezing point -0.527 °C, 9.11 % solids-not-fat and 4.8 mmol/l urea. In second farm were overall means 3.89 % fat, 3.47 % protein, 2.68 % casein percentage, freezing point -0.523 °C, 9.01 % solids-not-fat and 3.6 mmol/l urea. In third farm were overall means 3.81 % fat, 3.33 % protein, 2.60 % casein percentage, freezing point -0.522 °C, 8.87 % solids-not-fat and 4.5 mmol/l urea. Results were compared and causes of difference and milk quality variation were explained.
Klíčová slova:
kontrolní vzorek; kráva; kvalita mléka; složení mléka; bulk milk; cow; milk composition; milk quality Citace: TIBITANZLOVÁ, Linda. Hodnocení jakostních ukazatelů syrového kravského mléka ve vybraném zemědělském podniku. České Budějovice, 2009. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/8932