Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti využití koření při výrobě šunkového nářezu
Vershinina, Alina ; Szotkowski, Martin (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na možnosti využití různých koření, konkrétně kmínu, muškátového oříšku, nového koření a majoránky, při výrobě šunkového nářezu. Cílem práce je zkoumat vliv těchto koření na chuť, aroma a další sensorické vlastnosti šunkového nářezu a posoudit jejich přínos pro zlepšení celkové kvality výrobku. Metodologie zahrnuje sběr vzorků šunkového nářezu s různými přídavky koření, provedení sensorické analýzy a chemického rozboru pro identifikaci a kvantifikaci fenolických látek přítomných v jednotlivých kořeních. Následně budou vyhodnoceny výsledky a diskutováno o jejich významu pro výrobu šunkového nářezu. Výsledky této práce by mohly přispět k lepšímu porozumění využití koření při výrobě masových výrobků a poskytnout podklady pro optimalizaci receptur a procesů v potravinářském průmyslu.
Možnosti využití koření při výrobě šunkového nářezu
Vershinina, Alina ; Szotkowski, Martin (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na možnosti využití různých koření, konkrétně kmínu, muškátového oříšku, nového koření a majoránky, při výrobě šunkového nářezu. Cílem práce je zkoumat vliv těchto koření na chuť, aroma a další sensorické vlastnosti šunkového nářezu a posoudit jejich přínos pro zlepšení celkové kvality výrobku. Metodologie zahrnuje sběr vzorků šunkového nářezu s různými přídavky koření, provedení sensorické analýzy a chemického rozboru pro identifikaci a kvantifikaci fenolických látek přítomných v jednotlivých kořeních. Následně budou vyhodnoceny výsledky a diskutováno o jejich významu pro výrobu šunkového nářezu. Výsledky této práce by mohly přispět k lepšímu porozumění využití koření při výrobě masových výrobků a poskytnout podklady pro optimalizaci receptur a procesů v potravinářském průmyslu.
Variabilita obsahu a složení silic u vybraných druhů koření (Ocimum basillicum L., Satureja hortensis L. a Majorana hortensis Moench.)
Benešová, Jana
Diplomová práce Variabilita obsahu a složení silic u vybraných druhů koření (Ocimum basillicum L., Satureja hortensis L. a Majorana hortensis Moench.) se zabývá rostlin-nými druhy, jejichž hlavní obsahovou složkou jsou silice. Je zde popsán způsob izolace silic z rostlin, jednotlivé složky silic, jejich variabilita a způsoby využití. Vybraní zástupci tzv. zelené koření se řadí do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), jejichž typickým rysem je právě vysoký obsah silic. V praktické části byly hodnoceny tyto druhy: bazalka pravá (Ocimum basilicum), satu-rejka zahradní (Satureja hortensis L.) a majoránka zahradní (Origanum majorana, syn. Majorana hortensis). Byl stanoven obsah silic v jednotlivých druzích, metodou destilace vodní parou a následně bylo zjištěno složení silic pomocí plynové chromatografie.
Využití siličnatých rostlinných druhů v potravinářství
Benešová, Jana
Bakalářská práce s názvem Využití siličnatých rostlin v potravinářství se zabývá rostlinnými druhy, jejichž hlavní obsahovou složkou jsou silice. Jsou popsány způsoby izolace silic z rostlin, jejich chemické složení, způsoby využití a také historie jejich získávání a používání. Zdrojem silic, nejčastěji využívaných v potravinářství jsou rostliny z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) a miříkovitých (Apiaceae). Do těchto čeledí se zařazuje většina druhů, které jsou využívány jako tzv. zelené koření. V praktické části se hodnotily tyto druhy: bazalka pravá (Ocimum basilicum), majoránka zahradní (Origanum majorana, syn. Majorana hortensis), petržel zahradní (Petroselinum crispum). Stanovil se sesychací poměr a obsah silice v jednotlivých druzích, které byly získány ze dvou zdrojů: 1. zakoupené v hypermarketech (pro srovnatelnost vždy od jednoho výrobce). 2. byly pěstovány na pokusném pozemku. Výrazně lepších výsledků bylo dosaženo u rostlin pěstovaných na pokusném pozemku.
Obsah silic ve vybraných druzích léčivých, aromatických a kořeninových rostlin, které se používají i jako „zelené koření“
Kyselová, Martina
V této práci jsou popsány silice (éterické oleje). Je zde popsáno, co to silice jsou, kde se v rostlině vyskytují, jaké mají vlastnosti a účinky na lidské zdraví. Dále chemické složení silic a způsoby jejich izolace z rostlin. Je zde vypracován přehled nejznámějších druhů siličnatých rostlin, které jsou označovány jako "zelené koření". Součástí práce je i experimentální stanovení obsahu silic u vybraných vzorků, které byly získány ze dvou zdrojů -- od firmy LEROS s.r.o. a z Žabčic -- Polní pokusné stanice AF MENDELU v Brně. Silice byly izolovány metodou destilace s vodní parou. Získané množství bylo porovnáno s požadavky příslušné normy, případně Českého lékopisu na obsah silic.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.