Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Podnikatelský plán pro Malinový ráj
Dudová, Nikola ; Zich, Robert (oponent) ; Šimberová, Iveta (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zpracovaná jako návrh podnikatelského plánu pro založení malého podniku v oblasti vlastní zemědělské prvovýroby. Vypracovaný podnikatelský plán vychází z analýz prostředí plánovaného podniku a také z primárního výzkumu. Teoretická východiska práce pojednávají o základních pojmech souvisejících s podnikatelskou činností současného stavu. Návrhová část obsahuje samotný podnikatelský plán a perspektivy realizace tohoto podnikatelského plánu spolu se zhodnocením rizik.
Krátke dodavateľské reťazce a komunitou podporované poľnohospodárstvo
Králová, Lucia
Diplomová práce se věnuje problematice krátkých dodavatelských řetězců a komuni-tou podporovaného zemědělství. Tyto koncepty jsou formou alternativních dodavatelských řetězců, které se věnují prodejům kvalitních, lokálních potravin z prvovýroby, které zároveň podporují lokální ekonomiku a lokální prodejce. Obě formy distribuce zároveň podporují udržitelný potravinový systém a ekologické zemědělství, přičemž jejich přidanou hodnotou je zapojování lidí do komunitního způsobu žití. Práce vyhodnocuje výzkumné otázky potvrzením nebo vyvrácením hypotéz, které měly za úkol zjistit v souvislosti s tímto konceptem aktuální situaci v české a slovenské republice. V práci jsou analyzovány úspěšně fungující distribuční systémy, a to z etického, ekonomického, ekologického hlediska. Dotazníkovým šetřením byl zkoumán pohled spotřebitelů na krátké obchodní řetězce, s výzkumnou otázkou: „Preferují spotřebitelé nákup v krátkých dodavatelských řetězcích?“, kde byla potvrzena hypotéza č.j. 1, ze které plyne, že spotřebitelé preferují nákup v krátkých obchodních řetězcích z několika důvodů, ale ve skutečnosti praktikují nákup v dlouhých obchodních řetězcích. V praktické části diplomové práce byly vypracovány SWOT analýzy obou typů řetězců, ve kterých byly stanoveny jak silné a slabé stránky, tak i hrozby a příležitosti těchto řetězců, se zaměřením se především na rizika a limity, které jsou důvodem dosud malého zájmu o čerpání finančních podpor z programu rozvoje venkova. Ve SWOT analýze pro komunitou podporované zemědělství byla zodpovězena výzkumná otázka: „Má komunitou podporované zemědělství pro producenty příznivou budoucnost?“ a v závislosti na ni potvrzená hypotéza č.j. 1 , která tvrdí, že komunitou podporované zemědělství má pro pro-ducenty příznivou budoucnost.
Česká veřejnost o lokálních potravinách – Potraviny 2020
Hanzlová, Radka
Do speciálního výzkumu Potraviny 2020 zaměřeného zejména na plýtvání potravinami a nákupní a spotřební chování českých občanů zařadilo CVVM i velký blok otázek týkajících se lokálních potravin. \nO téma lokálních potravin se v ČR zajímají tři desetiny (30 %) veřejnosti, naopak výrazná většina (69 %) se spíše či vůbec nezajímá.\nNejdůležitějším kritériem, které by podle české veřejnosti, mělo splňovat označení lokální potravina, je informace o místě, kde byla vyprodukována (20 %) a následně že by se mělo jednat o kvalitní potravinu (16 %).\nVíce než tři pětiny (62 %) dotázaných by daly přednost lokální potravině, i kdyby byla dražší.\nVětšina (61 %) české veřejnosti se domnívá, že v okolí jejich bydliště je nedostatek místních výrobců/zemědělců.\nPodporu produkce lokálních potravin od EU, ČR, kraje i mikroregionu, ve kterém dotázaní žijí, vnímají většinově jako nedostatečnou.
Podnikatelský plán pro Malinový ráj
Dudová, Nikola ; Zich, Robert (oponent) ; Šimberová, Iveta (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zpracovaná jako návrh podnikatelského plánu pro založení malého podniku v oblasti vlastní zemědělské prvovýroby. Vypracovaný podnikatelský plán vychází z analýz prostředí plánovaného podniku a také z primárního výzkumu. Teoretická východiska práce pojednávají o základních pojmech souvisejících s podnikatelskou činností současného stavu. Návrhová část obsahuje samotný podnikatelský plán a perspektivy realizace tohoto podnikatelského plánu spolu se zhodnocením rizik.
Značka kvality Regionální potravina jako nástroj podpory lokální produkce
Kubíková, Klára ; Chylíková, Hana (vedoucí práce) ; Pešková, Jitka (oponent)
Lokální potraviny se prosazují na českém potravinářském trhu. Práce se zaměřuje na značku kvality Regionální potravina jako na nástroj podpory lokální produkce. Práce sleduje záměr ověřit, zda certifikace lokálních výrobků značkou kvality Regionální potravina přispívá k podpoře lokální produkce potravin. Byla provedena analýza projektu Ministerstva zemědělství ČR Regionální potravina v Ústeckém kraji, která je jako zpětná vazba příspěvkem k problematice lokální produkce potravin z pohledu spotřebitelů a producentů. Dotazníkové šetření mezi spotřebiteli Ústeckého kraje a výrobci regionálních potravin certifikovaných značkou Regionální potravina odhalilo, že polovina respondentů lokální potraviny vědomě kupuje, oceňuje kvalitu a jasný původ potravin. Značka kvality Regionální potravina spotřebitele oslovila, motivuje je k nákupu regionálních potravin a tím přispívá k podpoře domácích výrobců lokálních potravin. Podařilo se prokázat, že značka kvality Regionální potravina, jako nástroj podpory regionální produkce, skutečně k podpoře lokálních výrobců přispívá. Vzhledem k závěrům šetření a přístupu spotřebitelů k regionální produkci by bylo na místě zvážit, zda by zvýhodnění formou certifikace a propagace, kterou značka Regionální potravina nabízí, nemohlo být dostupné širšímu okruhu výrobců, kteří splňují požadavky na kvalitu a jasný původ potravin.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.