Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 18 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv kvality objemných krmiv na mléčnou produkci a zdraví dojnic
MUTINSKÁ, Eva
Práce se zabývala vlivem kvality objemných krmiv na mléčnou produkci, zdraví dojnic a reprodukci. Výsledky získané z vybraného podniku byly porovnány s dostupnou literaturou.
Analýza dopravních prostředků v zemědělské prvovýrobě
Raška, Michal ; Kubín, Karel (oponent) ; Kašpárek, Jaroslav (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním spotřeb a výkonností různých transportních souprav v zemědělské prvovýrobě. V první části se věnuje možnostmi dopravy velkoobjemových hmot v zemědělství. Následuje popis porovnávaných souprav. Nakonec je popsána metodika výpočtu spotřeby strojů, které jsou následně porovnány.
Fermentace bioplynových stanic
Mrůzková, Karolína ; Vičíková, Magda (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem technologií bioplynových stanic, především technologií založené na mokré anaerobní digesci. V experimentální části této práce je pomocí fermentačních testů stanoven výnos bioplynu pro určité substráty (kukuřičná siláž, kukuřičný šrot, vepřová kejda, drůbeží trus, cukrovarnické řízky). Na základě reálných výnosů konkrétní bioplynové stanice, kde používají stanovované substráty k výrobě bioplynu, byla vypočtena relativní chyba měření daných fermentačních testů.
Vliv kvality kukuřičné siláže na mléčnou užitkovost dojnic
BRÁCHA, Daniel
Se stále se zvyšujícími nároky na mléčnou užitkovost je nutné, aby předkládané krmivo bylo co nejkvalitnější a obsahovalo požadované živiny. Pro splnění těchto požadavků musí být vyrobená objemná krmiva, zejména kukuřičná siláž zdravotně nezávadná a v co nejvyšší kvalitě. Bakalářská práce byla rozdělena na dvě části. V první, tedy teoretické části je obecně diskutováno o procesu silážování a o pojmech s ním související, jako je silážovatelnost nebo siláž. Převážná část je ale věnována technologickým postupům silážování, jejichž dodržení znamená zdravotně nezávadné a kvalitní krmivo. Mezi tyto postupy patří zejména zakrývání, dusání, plnění silážních žlabů a další. Z kvalitativního hlediska je důležité sledovat obsah sušiny, délku řezanky a stupeň nadrcení zrna. Nedodržení optimálních hodnot může znamenat zhoršení průběhu fermentace či výskyt nežádoucích mikroorganismů ve výsledném krmivu. Díky tomu dochází ke zhoršení užitkových a reprodukčních vlastností. Ohrožen může být také zdravotní stav zvířat. Pro zlepšení průběhu fermentace a zachování aerobní stability v době zkrmování je možné využít konzervační přípravky. Závěr teoretické části je věnován výživě a technice krmení dojnic, konkrétně směsné krmné dávce (TMR), bachorové fermentaci a dále mléčné užitkovosti. Praktická část byla provedena na mléčné farmě v Pernarci, která je součástí Úněšovského statku a.s., který hospodaří na severním Plzeňsku. Zde byly hodnoceny roční mléčné užitkovosti a faktory, které je ovlivňují. Markantní část je věnována rozborům kukuřičných siláží a přípravě TMR. Dále je zhodnoceno kvalitativní složení siláží a preciznost přípravy TMR ve vztahu k ekonomice výroby mléka. U mléčné užitkovosti a kvality kukuřičných siláží je zohledněn i možný vliv počasí. Sledována a hodnocena byla data v letech 2018 - 2021.
Analýza kvalitativních ukazatelů silážovaných krmiv
NECHVÁTAL, Jaroslav
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu vybraných kvalitativních ukazatelů u siláží. Kvalitativní ukazatelé byli sledováni u 119 vzorků travní a kukuřičné siláže z roku 2018. Pomocí těchto ukazatelů proběhlo zařazení podle hodnocení kvality fermentace u siláže dle Normy 2004, německého hodnocení dle Kaisera 2006 a slovenského hodnocení dle Mitríka 2016. Výsledné zařazení byla vyhodnocena a porovnána. V Normě 2004 bylo zařazeno v první třídě fermentace 82 % vzorků, v hodnocení podle Kaisera 88 % vzorků a v hodnocení podle Mitríka 83 % vzorků. Do hodnocení byl zařazen i vliv silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu. Sledován byl vliv bakteriálních a bakteriálně-enzymatických aditiv na obsah živin. V závěru práce byly vzorky siláže porovnány s průměrnými hodnotami z daného ročníku.
Vliv kvality siláže na množství a složení mléka dojnic českého strakatého plemene skotu
Úradníčková, Hana
Diplomová práce je zaměřena na analýzu vlivu kvality siláže na množství a kvalitu mléka dojnic českého strakatého plemene skotu. Za tímto účelem bylo v měsíčních intervalech po celý rok 2016 pozorováno stádo dojnic českého strakatého plemene skotu. Své sledování jsem zaměřila zejména na posouzení vlivu kvality siláže a směsné krmné dávky (TMR) na obsah jednotlivých složek mléka a mléčnou produkci. Při každém pozorování proběhlo posouzení jednotlivých frakcí TMR na separátoru, zjištění indexu pohody krav (CCI), sledování žvýkacích pohybů, doby žvýkání a hodnocení kondice vybraných dojnic na první laktaci. Zjištěné výsledky lze shrnout následovně. Struktura jednotlivých TMR v průběhu roku značně kolísala. Hodnoty frakce TMR na prvním sítě separátoru se pohybovaly od 4,1 % u TMR pro dojnice na vrcholu laktace až do 91,41 % u TMR pro dojnice stojící na sucho. Struktura TMR pro dojnice na vrcholu laktace byla v průběhu roku téměř optimální, jelikož na dně separátoru byl jen minimální obsah TMR, většina TMR zůstala na druhém a třetím sítě a na prvním sítě bylo kromě měsíce ledna (4,55 %) více jak 10 % TMR, což odpovídá obecným požadavkům na obsah strukturální vlákniny. Kvalita kukuřičné siláže se vzhledem k laboratorním rozborům nějak výrazně neměnila. Sušina se pohybovala v rozmezí 31,78-37,91 %, hrubý protein 8,3-11,04 %, škrob 28,78-41,55 %, vláknina 14-19,95 %, pH 3,70-3,81, NEL 6,60-6,81 MJ/kg a kyselost vodního výluhu 1916-2211 mg KOH/100 g. Index pohody krav (CCI) se v průběhu roku pohyboval v rozmezí 79,25-91,49 %. Co se týká žvýkacích pohybů, průměrně dojnice vykonávaly 58 žvýkacích pohybů za průměrný čas 58 sekund. Bylo také provedeno hodnocení tělesného skóre (BCS) dojnic na první laktaci, jehož průměrná hodnota byla 3,21 bodu, což je dle literatury pod minimální hranicí, kterou by měly dojnice v tomto období dosahovat a to je 3,25 bodu. Vzhledem k optimalizovaným krmným dávkám, jejichž obsah živin se blížil optimálním hodnotám, se kolísání těchto hodnot neprojevilo na množství a kvalitě mléka či posuzovaných parametrů welfare dojnic.
Pěstování a využití kukuřice seté v ekonomických podmínkách České republiky
Treuová, Alena
Bakalářská práce je zaměřena na pěstování kukuřice seté a její využití v ekonomických podmínkách České republiky. Je zde popisován původ kukuřice, její morfologie, botanické rozdělení, agrotechnika pěstování a způsoby sklizní. Sklizeň u kukuřice je velmi různorodá, sklízí se na zrno, výrobu siláží nebo píci kukuřice zpracováváme na zelené krmení pro hospodářská zvířata. Práce je dále zaměřila na uplatnění kukuřice v potravinářském průmyslu, energetice a ve farmacii. V posledních letech se spotřebuje stále větší podíl produkce na výrobu biopaliv. V závěru práce jsou okomentovány náklady vynaložené na produkci kukuřice, srovnání průměrných nákladů na produkci zrna a siláž v České republice. Vzhledem k potřebě organického hnojení porostu kukuřice určené na sklizeň zrna je tento druh nákladnější než pěstování kukuřice za účelem výroby siláží.
Složení a kvalita objemných krmiv ve vztahu k ekonomice výroby mléka
JANATA, Martin
V bakalářské práci na téma složení a kvalita objemných krmiv ve vztahu k ekonomice výroby mléka byla vypracována teoretická a praktická část. Práci jsem prováděl v podniku JINOS - AGRO společnost s ručením omezeným, který se zabývá chovem Holštýnského skotu. Teoretická část pojednává obecně o chovu dojného skotu, welfaru zvířat, mléce, laktaci, objemných a jaderných krmivech. V praktické části jsem zhodnotil roční užitkovosti, složení krmných dávek, rozbory kukuřičných siláží, rozbory jetelotravních siláží a jejich vliv na užitkovost dojnic. Na konci práce jsem provedl ekonomické zhodnocení výroby mléka ve vybraném podniku. V práci byla zhodnocena data získaná v letech 2014 - 2016.
Fermentace bioplynových stanic
Mrůzková, Karolína ; Vičíková, Magda (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem technologií bioplynových stanic, především technologií založené na mokré anaerobní digesci. V experimentální části této práce je pomocí fermentačních testů stanoven výnos bioplynu pro určité substráty (kukuřičná siláž, kukuřičný šrot, vepřová kejda, drůbeží trus, cukrovarnické řízky). Na základě reálných výnosů konkrétní bioplynové stanice, kde používají stanovované substráty k výrobě bioplynu, byla vypočtena relativní chyba měření daných fermentačních testů.
stravitelnosti vlákniny kukuřičné siláže
FOUS, Dominik
Tato práce se zaměřuje na stravitelnosti vlákniny kukuřičné siláže. V práci je popsaná morfologie kukuřice, chemické složení zrna a některé pěstované druhy kukuřice. Součástí je kukuřičná siláž, technologie a konzervace kukuřičné siláže. Dále jsou popsány metody in situ, in vitro a systémy hodnocení krmiv dle NRC, INRA a MILK. V systémech hodnocení krmiva je popsáno jak postupovat při hodnocení jednotlivých látek v krmivu. Další část práce je zaměřena na vlákninu, na vliv vlákniny ve výživě zvířat a její hodnocení. V závěru práce je uvedeno doporučení pro praxi.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 18 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.