|
Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih
Pošíková, Andrea ; Palkosková, Olga (vedoucí práce) ; Chejnová, Pavla (oponent)
v českém jazyce Diplomová práce na téma Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih obsahuje teoretické poznatky i praktické rozbory. V úvodních kapitolách jsou prezentovány definice základních pojmů, stručný vývoj historie českých kuchařských knih, který je podpořen představením nejdůležitějších osobností a publikací. Dále se práce zabývá přehledem jednotlivých částí receptů a jejích diachronních proměn, důležitými jazykovými prostředky popsanými na úrovních jednotlivých jazykových disciplín (stylistika, syntax, lexikologie, morfologie). Praktickou část práce tvoří mimo jiné komparace dvou kuchařských publikací vydaných v současnosti (po r. 1989) - Domácí kuchařky a Deníku Dity P. Díla byla záměrně vybírána tak, aby bylo možné prostřednictvím jazykových i nejazykových prostředků poukázat na odlišnosti. Práce se snaží obhájit názor, že přestože kuchařské recepty mají velmi výrazné distinktivní rysy, a tím se typicky odlišují od jiných žánrů, může být mezi nimi samotnými velký rozdíl. Pro větší konkretizaci je práce doplněna ilustrativním obrazovým materiálem.
|
|
Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih
Pošíková, Andrea ; Palkosková, Olga (vedoucí práce) ; Chejnová, Pavla (oponent)
v českém jazyce Diplomová práce na téma Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih obsahuje teoretické poznatky i praktické rozbory. V úvodních kapitolách jsou prezentovány definice základních pojmů, stručný vývoj historie českých kuchařských knih, který je podpořen představením nejdůležitějších osobností a publikací. Dále se práce zabývá přehledem jednotlivých částí receptů a jejích diachronních proměn, důležitými jazykovými prostředky popsanými na úrovních jednotlivých jazykových disciplín (stylistika, syntax, lexikologie, morfologie). Praktickou část práce tvoří mimo jiné komparace dvou kuchařských publikací vydaných v současnosti (po r. 1989) - Domácí kuchařky a Deníku Dity P. Díla byla záměrně vybírána tak, aby bylo možné prostřednictvím jazykových i nejazykových prostředků poukázat na odlišnosti. Práce se snaží obhájit názor, že přestože kuchařské recepty mají velmi výrazné distinktivní rysy, a tím se typicky odlišují od jiných žánrů, může být mezi nimi samotnými velký rozdíl. Pro větší konkretizaci je práce doplněna ilustrativním obrazovým materiálem.
|
|
České kuchařské knihy 18. století
SOBOTKA, Roman
Název diplomové práce je České kuchařské knihy 18. století. Během 18. století bylo tiskem vydáno celkem 5 kuchařských knih, které se dochovaly až do dnes a jsou uloženy v našich knihovnách, muzeím a archivech. V diplomové práci je pozornost zaměřena na čtyři z těchto knih. Celá práce je rozdělena do 5 kapitol. Každá kuchařská kniha je v jednotlivých kapitolách interpretována samostatně. Hlavním tématem jednotlivých kapitol byly formální znaky jednotlivých knih a za druhé to byl vnitřní rozbor samotných receptů. Kladen byl důraz na suroviny, které se používaly při vaření v 18. století (maso, ryby, zelenina a bylinky, ovoce, koření a ostatní suroviny). Po poslední čtvrté knize od Leopolda Neubauera je zařazeno shrnutí. V něm jsou všechny knihy prezentovány již společně. V závěru jsou shrnuty získané informace a došlo k částečnému srovnání kuchařských knih 16. století s knihami z 18. století. Přílohu této diplomové práce tvoří edice Vídeňské kuchařské knihy od Leopolda Neubauera. Editován byl celý text s výjimkou rejstříků na konci knihy.
|