Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih
Pošíková, Andrea ; Palkosková, Olga (vedoucí práce) ; Chejnová, Pavla (oponent)
v českém jazyce Diplomová práce na téma Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih obsahuje teoretické poznatky i praktické rozbory. V úvodních kapitolách jsou prezentovány definice základních pojmů, stručný vývoj historie českých kuchařských knih, který je podpořen představením nejdůležitějších osobností a publikací. Dále se práce zabývá přehledem jednotlivých částí receptů a jejích diachronních proměn, důležitými jazykovými prostředky popsanými na úrovních jednotlivých jazykových disciplín (stylistika, syntax, lexikologie, morfologie). Praktickou část práce tvoří mimo jiné komparace dvou kuchařských publikací vydaných v současnosti (po r. 1989) - Domácí kuchařky a Deníku Dity P. Díla byla záměrně vybírána tak, aby bylo možné prostřednictvím jazykových i nejazykových prostředků poukázat na odlišnosti. Práce se snaží obhájit názor, že přestože kuchařské recepty mají velmi výrazné distinktivní rysy, a tím se typicky odlišují od jiných žánrů, může být mezi nimi samotnými velký rozdíl. Pro větší konkretizaci je práce doplněna ilustrativním obrazovým materiálem.
Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih
Pošíková, Andrea ; Palkosková, Olga (vedoucí práce) ; Chejnová, Pavla (oponent)
v českém jazyce Diplomová práce na téma Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih obsahuje teoretické poznatky i praktické rozbory. V úvodních kapitolách jsou prezentovány definice základních pojmů, stručný vývoj historie českých kuchařských knih, který je podpořen představením nejdůležitějších osobností a publikací. Dále se práce zabývá přehledem jednotlivých částí receptů a jejích diachronních proměn, důležitými jazykovými prostředky popsanými na úrovních jednotlivých jazykových disciplín (stylistika, syntax, lexikologie, morfologie). Praktickou část práce tvoří mimo jiné komparace dvou kuchařských publikací vydaných v současnosti (po r. 1989) - Domácí kuchařky a Deníku Dity P. Díla byla záměrně vybírána tak, aby bylo možné prostřednictvím jazykových i nejazykových prostředků poukázat na odlišnosti. Práce se snaží obhájit názor, že přestože kuchařské recepty mají velmi výrazné distinktivní rysy, a tím se typicky odlišují od jiných žánrů, může být mezi nimi samotnými velký rozdíl. Pro větší konkretizaci je práce doplněna ilustrativním obrazovým materiálem.
České kuchařské knihy 18. století
SOBOTKA, Roman
Název diplomové práce je České kuchařské knihy 18. století. Během 18. století bylo tiskem vydáno celkem 5 kuchařských knih, které se dochovaly až do dnes a jsou uloženy v našich knihovnách, muzeím a archivech. V diplomové práci je pozornost zaměřena na čtyři z těchto knih. Celá práce je rozdělena do 5 kapitol. Každá kuchařská kniha je v jednotlivých kapitolách interpretována samostatně. Hlavním tématem jednotlivých kapitol byly formální znaky jednotlivých knih a za druhé to byl vnitřní rozbor samotných receptů. Kladen byl důraz na suroviny, které se používaly při vaření v 18. století (maso, ryby, zelenina a bylinky, ovoce, koření a ostatní suroviny). Po poslední čtvrté knize od Leopolda Neubauera je zařazeno shrnutí. V něm jsou všechny knihy prezentovány již společně. V závěru jsou shrnuty získané informace a došlo k částečnému srovnání kuchařských knih 16. století s knihami z 18. století. Přílohu této diplomové práce tvoří edice Vídeňské kuchařské knihy od Leopolda Neubauera. Editován byl celý text s výjimkou rejstříků na konci knihy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.