Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Pokusy o regulaci pěstování koky v Peru a Bolívii
Kšírová, Kristýna ; Soukup, Jaromír (vedoucí práce) ; Krausz Hladká, Malvína (oponent)
Bakalářská práce se věnuje tématu regulace kultivace koky na území států Peru a Bolívie. Hlavním cílem je odpovědět na otázku, v jakých aspektech se politiky daných států liší, a zda lze jeden z modelů označit za efektivnější. Autorka v úvodu práce představuje základní milníky protidrogové politiky na celosvětové scéně, pokračuje představením koky coby rostliny tradičně užívané původními obyvateli a zároveň substance, která byla OSN klasifikována jako omamná látka. Postupně jsou srovnány politiky obou států, a to na základě dat UNODC o vývoji počtu kokových polí, charakteristiky oblastí, kde je koka pěstována a postavení odborových organizací v obou státech. V neposlední řadě je porovnán také historický vývoj v oblasti protidrogové politiky Peru a Bolívie. Výsledky značí, že se dané státy liší ve všech zkoumaných oblastech poměrně markantně. Autorka dochází k závěru, že za efektivnější protidrogovou politiku lze označit bolivijský model tzv. sociální kontroly.
Hodnocení převodu plantáží koky na agro-lesnické plantáže kakaa, Huayhuantillo, Peru
Mervartová, Dita
Huayhuantillo, vesnička v regionu Huánuco poblíž města Tingo María, disponuje v současnosti rozlehlými plantážemi kakaovníků pěstovanými agro-lesnickým způsobem, kdy se jako dominantní stínící dřevina využívá druh Inga edulis, tzv. guaba. Nebylo tomu však vždy, sekundární lesní porosty nahradily plantáže kávy, které však vlivem poptávky po kokainu následně vystřídala koka. Koka v Peru je právem považována za velmi ceněnou plodinu, v určitých oblastech dokonce až posvátnou. Ovšem organizovaný obchod s kokainem hlavně v dobách, kdy byla u moci Světlá stezka, posunul hranice dále a sociální situace se v zemi neuvěřitelně zhoršila. Dlouhodobé pěstování koky způsobuje erozi půdy, nekontrolované hnojení a používání pesticidů, herbicidů a chemický proces výroby kokainu tak přispívá k znečišťování půdy a vody. Od roku 2003 vlivem různých organizací podporovaných peruánskou vládou, a především angažovaností USA, jsou zemědělci nuceni pálit vlastní kokové plantáže a zároveň jsou podporováni v nahrazování koky jinou adekvátní komoditou. I z tohoto důvodu káva a kakao v Peru jsou neustále na vzestupu. Odběr půdních vzorků a měření ploch kakaových plantáží technologií Fieldmap v Huayhuantillu nás utvrdil spolu s názory místních obyvatel o výhodách agrolesnictví a také o jeho komplexním využití při přechodu z kokových na kakaové plantáže.
Tradition of coca leaves utilization by the quechua people in Bolivia
Morales, Ivan
Bolívie je země ležící v srdci Jižní Ameriky. Rozkládá se od pohoří Andy až po Amazonský deštný prales. Kombinace geografického umístění a topografie značí její širokou škálu mikroklimatů, které poskytují bohatou platformu pro různé zemědělské, živočišné a lesnické produkty. Koka (Erythroxylum coca.) je rostlina pocházející z oblasti Yungas. Je to tradiční plodina již z dob před Inky. Od 70. let se její kultivace značně zvýšila kvůli rychlému růstu této rostliny, a také kvůli dynamické komercializaci. Zatímco byla koka používána primárně jako surovina pro výrobu omamných látek, tato práce popisuje její tradiční využití, které je uplatňováno obyvateli regionu Chapare, kde je koka velmi hojně pěstována. Obyvatelé tohoto regionu byli tvořeni domorodci známými jako Quechua, kteří se přistěhovali a také pracovníky přemístěnými z dolů, které byly uzavřeny v důsledku vyhlášky číslo 21080 Nejvyššího soudu. Tato vyhláška byla vydána k zastavení ilegálního nakládání s kokou a jejího pašování jako drogu.
Tradiční využití koky (Erythroxylum sp.)
Jelínek, Petr ; Fernández Cusimamani, Eloy (vedoucí práce) ; Pavla, Pavla (oponent)
Kokainovník (Erythroxylum sp.) je rodem rostlin z čeledi rudodřevovité (Erythroxylaceae) jehož nejvýznamnější druhy pocházejí z andské oblasti Jižní Ameriky. Tradičně se listy kokainovníku zvané koka používají jako léčivo, stimulant nebo k výrobě potravinářských produktů. Koka je v některých oblastech důležitou součástí kultury. Na druhou stranu je koka nechvalně známou surovinou pro výrobu kokainu, který je nelegálně distribuován do celého světa. Cílem této práce bylo objektivně shrnout a zhodnotit informace o kokainovníku, jeho rozšíření, pěstování a zejména o využití a významu koky. Tyto informace byly získány z odborné literatury, vědeckých článků a prací státních i mezinárodních organizací. Listy kokainovníku mají v porovnání s vybranými potravinami (kukuřice, fazole, banány, kravské mléko, kuřecí maso) vysoký obsah lipidů, proteinů, glycidů, vlákniny, vitamínů A, E, B2, B5, B6 a B12, vápníku, fosforu, železa, hořčíku, draslíku a zinku, také mají vysokou kalorickou hodnotu. Proto je koka významným výživovým aditivem. Listy jsou žvýkány nebo jsou využívány k výrobě tradičních léčiv, alkoholických nápojů, čaje mate de coca, nápoje Coca-Cola, kosmetických produktů, cigaret a koncentrovaného kokainu, který se v listech kokainovníku vyskytuje jako alkaloid v koncentraci do 1,5 %. Koka je součástí tradičních svátků a oslav (např. křtin, zásnub, svateb a pohřbů), slouží jako obětina a modla, nabízí se při společenských setkáních a vystupuje v lidových pověstech. Koka je žvýkána zejména pro své stimulační účinky, rovněž potlačuje únavu a hlad a obecně zlepšuje náladu. Z pohledu farmaceutického působení, rizik a dalších faktorů nelze koku považovat za srovnatelnou s kokainem. Díky svým pozitivním účinkům a hlubokému kulturnímu významu by koka měla zůstat součástí andské tradice. Kromě toho by mohla případně najít využití v moderní medicíně. Koka by už nemusela být chápána jen jako nebezpečná droga.
Analýza problematiky pěstování koky v Bolívii a její dopad na vztahy s USA
Šlechtová, Markéta ; Havlová, Radka (vedoucí práce) ; Melounová, Irena (oponent)
Bakalářská práce Analýza problematiky pěstování koky v Bolívii a její dopad na vztahy s USA se věnuje historickému vývoji, tradicím pěstování a tradičnímu užívání koky. Též popisuje příčiny tvrdého postoje USA vůči drogám a snahy o kompletní eradikaci koky v producentských zemích jako je Bolívie. Zachycuje nejenom historické, ale také ekonomické souvislosti a použité strategie a zákony na eradikaci koky. Dále identifikuje hlavní důvody, proč zvolená strategie nepřináší požadované efekty a jakým způsobem chce problematickou situaci výroby a pašování drog řešit bolivisjký prezident Evo Morales a americká vláda. Nejprve se práce zabývá historickým kontextem a tradicemi pěstování a užívání koky, poté následuje popis domácích souvislostí, vztahů Bolívie s USA a lobbovací snahy prezidenta Moralese za legalizaci koky. Ve druhé kapitole je popsána historie kokainu v USA, tvrdý postoj vůči drogám a protidrogová spolupráce americké a bolivijské vlády. Práce je zakončena náhledem a názory na současnou situaci z pozice USA a zemí sousedících s Bolívií.
Produkce koky jakožto faktor bolivijské politiky a ekonomiky
Šanda, Milan ; Pavlík, Petr (vedoucí práce) ; Jeníček, Vladimír (oponent)
Diplomová práce se věnuje problematice pěstování koky v Bolívii a dopadu této činnosti na vnitropolitické a ekonomické dění. Z důvodu přesahu této problematiky do mezinárodního prostředí práce analyzuje aktuální mezinárodní protidrogovou strategii, její dopady a alternativy. S využitím různých hladin analýzy - od mezinárodního systému po jednotlivce - zjišťuje interakci mezi nimi a zkoumá dopady jejich vzájemného působení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.