Název:
Tradiční využití koky (Erythroxylum sp.)
Překlad názvu:
Traditional Use of Coca (Erythroxylum sp.)
Autoři:
Jelínek, Petr ; Fernández Cusimamani, Eloy (vedoucí práce) ; Pavla, Pavla (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Kokainovník (Erythroxylum sp.) je rodem rostlin z čeledi rudodřevovité (Erythroxylaceae) jehož nejvýznamnější druhy pocházejí z andské oblasti Jižní Ameriky. Tradičně se listy kokainovníku zvané koka používají jako léčivo, stimulant nebo k výrobě potravinářských produktů. Koka je v některých oblastech důležitou součástí kultury. Na druhou stranu je koka nechvalně známou surovinou pro výrobu kokainu, který je nelegálně distribuován do celého světa. Cílem této práce bylo objektivně shrnout a zhodnotit informace o kokainovníku, jeho rozšíření, pěstování a zejména o využití a významu koky. Tyto informace byly získány z odborné literatury, vědeckých článků a prací státních i mezinárodních organizací. Listy kokainovníku mají v porovnání s vybranými potravinami (kukuřice, fazole, banány, kravské mléko, kuřecí maso) vysoký obsah lipidů, proteinů, glycidů, vlákniny, vitamínů A, E, B2, B5, B6 a B12, vápníku, fosforu, železa, hořčíku, draslíku a zinku, také mají vysokou kalorickou hodnotu. Proto je koka významným výživovým aditivem. Listy jsou žvýkány nebo jsou využívány k výrobě tradičních léčiv, alkoholických nápojů, čaje mate de coca, nápoje Coca-Cola, kosmetických produktů, cigaret a koncentrovaného kokainu, který se v listech kokainovníku vyskytuje jako alkaloid v koncentraci do 1,5 %. Koka je součástí tradičních svátků a oslav (např. křtin, zásnub, svateb a pohřbů), slouží jako obětina a modla, nabízí se při společenských setkáních a vystupuje v lidových pověstech. Koka je žvýkána zejména pro své stimulační účinky, rovněž potlačuje únavu a hlad a obecně zlepšuje náladu. Z pohledu farmaceutického působení, rizik a dalších faktorů nelze koku považovat za srovnatelnou s kokainem. Díky svým pozitivním účinkům a hlubokému kulturnímu významu by koka měla zůstat součástí andské tradice. Kromě toho by mohla případně najít využití v moderní medicíně. Koka by už nemusela být chápána jen jako nebezpečná droga.
Coca (Erythroxylum sp.) is a genus of plants in the family Erythroxylaceae, whose most important species come from the Andean region of South America. Coca leaves are traditionally used as a medicament, a stimulant or for the production of food products. In some areas, coca is an important part of the culture. On the other hand, coca is notoriously known as a raw material for the production of cocaine which is then illegally distributed throughout the world. The aim of this thesis was to objectively summarize and evaluate information about coca shrub, its expansion, growing, and especially about the use and importance of the coca leafs. This information was obtained from specialist literature, scientific articles and works of national and international organizations. Coca leaves contain high levels of lipids, protein, carbohydrates, fibre, vitamins A, E, B2, B5, B6 and B12, calcium, phosphorus, iron, magnesium, potassium and zinc in comparison with selected food (corn, beans, bananas, cow milk, chicken meat), they also have a high calorific value. Therefore, coca is an important nutritional additive. The leaves are chewed or used to manufacture traditional medicines, alcoholic drinks, mate de coca tea, Coca-Cola, cosmetic products, cigarettes, and concentrated cocaine, which occurs in coca leaves as an alkaloid to a concentration of 1,5%. Coca is part of traditional festivals and celebrations (e.g. baptisms, engagements, weddings and funerals), serves as a sacrifice and an idol, is offered at social gatherings and appears in folk tales. Coca is chewed mainly for its stimulant effects, it also suppresses hunger and fatigue and generally improves mood. In terms of pharmaceutical effects, risks and other factors, coca cannot be regarded as comparable to cocaine. Thanks to its positive effects and profound cultural importance, coca should remain part of the Andean tradition. In addition, it could also find use in modern medicine. Coca would not have to be considered merely as a dangerous drug.
Klíčová slova:
Erythroxylum coca; koka; léčivá rostlina; tradiční využití