Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Možnosti zpracování plodů méně známých druhů ovocných dřevin
Vachta, Jonáš ; Hudečková, Helena (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi využití plodů kdouloně obecné (Cydonia oblonga), mišpule obecné (Mespillus germanica) a kdoulovce ozdobného (Chaenomeles speciosa) pro potravinářské účely, konkrétně pro výrobu želé a džemů. Cílem bylo vytvořit produkt, který by dobře zachycoval charakter použitého ovoce, zachoval jeho výhodné vlastnosti, jako jsou vůně a obsah bioaktivních látek a zároveň byl příjemný pro spotřebitele. Byly připraveny celkem tři typy produktů, a to želatinové želé, agarové želé a džem pro každý druh použitého ovoce. Vzorky produktů byly podrobeny senzorickým analýzám, které měly za cíl zjistit optimální přídavek cukru do produktu, zjistit celkovou spotřebitelskou přijatelnost jednotlivých vzorků, a v případě želé také porovnat senzorické vlastnosti želatinové a agarové varianty. Pro chemické analýzy byly připraveny modelové vzorky, složením odpovídající nejlépe senzoricky hodnoceným vzorkům z každého typu produktů. Studován byl celkový obsah polyfenolů, celkový obsah flavonoidů, obsah vitaminu C, obsah lipofilních pigmentů, ubichinonu a fytosterolů a zastoupení těkavých látek v jednotlivých vzorcích. Výsledky analýz ukázaly, že džemy, jakožto tepelně zpracované výrobky, si zachovaly obecně větší množství bioaktivních látek v porovnání se vzorky želé, a v určitých případech i větší množství než vzorky plodů. Vzorky želé si naopak zachovaly větší množství původního aroma ovoce.
Stanovení některých nutričních faktorů ve vybraných druzích ovoce
Smělá, Margita ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením nutričních parametrů a vitaminu C v různých odrůdách plodů jabloní (Pirus Malus, L.) a kdouloní (Cydonia oblonga, Mill.). V teoretické části jsou popsány obecné charakteristiky vybraných druhů ovoce, jejich zdravotně významné látky a použití. Větší pozornost je věnována vitaminu C, kde jsou popsány chemické vlastnosti a význam pro lidské zdraví. Jsou zde zmíněny i metody pro stanovení vybraných nutričních faktorů s důrazem na stanovení vitaminu C metodou HPLC. V experimentální části bylo analyzováno celkem 27 odrůd plodů jabloní a 16 odrůd plodů kdouloní, které pocházely z pěstitelské stanice Zahradnické fakulty Mendlovy univerzity. Pro stanovení vitaminu C byla použita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Vitamin C byl stanoven jako kyselina askorbová. Součástí experimentální části bylo stanovení jednotlivých nutričních parametrů. V plodech jabloní a kdouloní byla stanovena sušina, celkové polyfenoly, celkové flavonoidy a titrovatelné kyseliny. Výsledkem bylo srovnání jednotlivých odrůd podle zastoupení a obsahu jednotlivých významných látek. Součástí práce byla i senzorická analýza jablek.
Stanovení vitaminu C kapalinovou chromatografií v plodech jednotlivých odrůd méně známých druhů ovoce
Cetkovská, Jitka ; Vránová, Dana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce pojednává o stanovení vitaminu C v různých odrůdách rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides, L.) a kdouloně obecné (Cydonia oblonga, Mill.). Teoretická část se zabývá obecnými informacemi o těchto méně známých druzích ovoce, jejich zdravotně významnými látkami a použitím. Jsou zde zmíněny i různé způsoby stanovení vitaminu C s důrazem na HPLC a extrakci vitaminu C z matrice. V experimentální části byla testováním šesti kolon vybrána nejvhodnější (Gemini C18, 150 x 4,6 mm; 5 m), na které byla provedena stanovení vitaminu C v různých odrůdách plodů kdouloně a rakytníku. Byly také zkoumány různé postupy úpravy vzorků pro analýzu a 2 různé separační systémy – systém s kyselinou šťavelovou a systém s fosfátovým pufrem a methanolem jako mobilní fází. Vitamin C byl stanovován jako kyselina askorbová.
Studium možnosti využití termoterapie při eliminaci spály růžovitých u kdouloně
Nečasová, Aneta
V jarním a letním období 2014 byly odebrány letorosty kdouloní s vegetativními pupeny. Na jaře to byly pupeny zimní a v létě pak pupeny založené na následující sezónu. Zdrojem letorostů byly kdouloně pěstované ve Školním zemědělském podniku Žabčice. K pokusům bylo postupně vybráno celkem 14 odrůd kdouloní. Na těchto odrůdách byl sledován výskyt původce choroby bakteriální spály růžovitých Erwinia amylovora. Byly testovány různé intervaly teplot kultivace, při kterých by mohla být přítomnost patogena eliminována. Dále byl ve spolupráci s pracovištěm Fytopatologie rostlin proveden test patogenity, který výskyt tohoto patogena neprokázal, avšak genový sad v Žabčicích touto chorobou napaden je. Nelze tedy s jistotou říci, zda se metoda termoterapie jeví jako účinný způsob pro léčbu této choroby.
Studium možnosti eliminace spály růžovitých u kdouloně pomocí antibiotik a meristémové kultury in vitro
Šafaříková, Hana
V bakalářské práci jsem se věnovala méně známému druhu jádrového ovoce, kterým je kdouloň (Cydonia oblonga Mill.). V práci je uvedena charakteristika tohoto stromu, seznámení s jeho pěstováním, množením, využitím a také jsem se zaměřila na chorobu způsobenou patogenem Erwinia amylovora, nazývanou spála růžovitých ovocných dřevin. Tu jsem se snažila eliminovat léčbou za použití antibiotik na meristémových kulturách v in vitro podmínkách. Celkem bylo zpracováno 22 odrůd kdouloní a byly provedeny 2 odběry letorostů na Školním zemědělském podniku Žabčice. Jeden odběr proběhl v zimě a druhý v létě, následně pak bylo v laboratoři provedeno jejich ošetření pomocí tří druhů antibiotik v různých koncentracích. U všech odrůd se po jejich léčení nemoc již neprokázala, ale jednotlivé segmenty nebyly schopny přežít delší dobu. Příčinou byla pravděpodobně přítomnost jiných patogenů, které se v segmentech vyskytovaly, a na které ozdravovací zásah neměl žádný vliv, případně snížení vitality pupenů, způsobené ošetřením antibiotiky.
Stanovení některých nutričních faktorů ve vybraných druzích ovoce
Smělá, Margita ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením nutričních parametrů a vitaminu C v různých odrůdách plodů jabloní (Pirus Malus, L.) a kdouloní (Cydonia oblonga, Mill.). V teoretické části jsou popsány obecné charakteristiky vybraných druhů ovoce, jejich zdravotně významné látky a použití. Větší pozornost je věnována vitaminu C, kde jsou popsány chemické vlastnosti a význam pro lidské zdraví. Jsou zde zmíněny i metody pro stanovení vybraných nutričních faktorů s důrazem na stanovení vitaminu C metodou HPLC. V experimentální části bylo analyzováno celkem 27 odrůd plodů jabloní a 16 odrůd plodů kdouloní, které pocházely z pěstitelské stanice Zahradnické fakulty Mendlovy univerzity. Pro stanovení vitaminu C byla použita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Vitamin C byl stanoven jako kyselina askorbová. Součástí experimentální části bylo stanovení jednotlivých nutričních parametrů. V plodech jabloní a kdouloní byla stanovena sušina, celkové polyfenoly, celkové flavonoidy a titrovatelné kyseliny. Výsledkem bylo srovnání jednotlivých odrůd podle zastoupení a obsahu jednotlivých významných látek. Součástí práce byla i senzorická analýza jablek.
Stanovení vitaminu C kapalinovou chromatografií v plodech jednotlivých odrůd méně známých druhů ovoce
Cetkovská, Jitka ; Vránová, Dana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce pojednává o stanovení vitaminu C v různých odrůdách rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides, L.) a kdouloně obecné (Cydonia oblonga, Mill.). Teoretická část se zabývá obecnými informacemi o těchto méně známých druzích ovoce, jejich zdravotně významnými látkami a použitím. Jsou zde zmíněny i různé způsoby stanovení vitaminu C s důrazem na HPLC a extrakci vitaminu C z matrice. V experimentální části byla testováním šesti kolon vybrána nejvhodnější (Gemini C18, 150 x 4,6 mm; 5 m), na které byla provedena stanovení vitaminu C v různých odrůdách plodů kdouloně a rakytníku. Byly také zkoumány různé postupy úpravy vzorků pro analýzu a 2 různé separační systémy – systém s kyselinou šťavelovou a systém s fosfátovým pufrem a methanolem jako mobilní fází. Vitamin C byl stanovován jako kyselina askorbová.
Rozšíření mišpule německé (Mespilus germanica L.) a kdouloně obecné (Cydonia oblonga Mill.) v České republice: první přiblížení
VEJBOROVÁ, Tereza
Kdouloň obecná (Cydonia oblonga Mill.) a mišpule německá (Mespilus germanica L.) jsou u nás nepůvodní rostliny, poskytující málo známé ovoce. Kdouloň je původní v Íránu, Zakavkazí, střední Asii a v části Arabského poloostrova. Mišpule je původní od jihovýchodní Evropy po Arménii, zřejmě i v ostatních částech Zakavkazí a severního Íránu. Cílem této práce bylo vytvořit přehled dosud známých lokalit kdouloně obecné a mišpule německé v České republice, na základě literárních a herbářových podkladů. Z literatury a herbářů jsem získala 145 lokalit pro kdouli a 106 lokalit pro mišpuli. V rámci seznámení se s živými rostlinami jsem po kontaktování několika osob objevila nové lokality. U kdouloně to bylo 8 nových lokalit a u mišpule 3 nové lokality.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.