|
Vliv parametrů sýřeniny na vybrané ekonomické ukazatele výroby sýrů s bílou plísní
Pavlíčková, Žaneta ; Zemanová, Jana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Tématem této diplomové práce bylo sledování vlivů na ekonomickou stránku výroby plísňových sýrů Hermelín v Pribině, spol. s r.o. Cílem bylo určit závislosti odchylek ve vlastnostech výrobního kravského mléka a z něj vzniklé sýřeniny a jejich ekonomické dopady. Za tímto účelem se prováděly rozbory sýrařského zrna, syrovátky a čerstvě naformovaných sýrů. Tyto vzorky byly odebírány i analyzovány přímo při výrobě sýru v sýrárně. Dalším úkolem bylo pokusit se navrhnout rychlou provozní metodu pro stanovení míry vytužení sýrařského zrna. To je faktor teoreticky závislý na sýřících vlastnostech mléka a indikující ztráty cenných komponent ze sýřeniny do syrovátky. Vytužení zrna společně s těmito ztrátami potom mohou zapříčinit negativní odchylky finálních produktů od požadovaného standardu, zejména v parametrech potřebných pro vstup sýrů na trh, jako je sušina, váha nebo obsah tuku. U výrobního pasterovaného mléka se nejvíce pozornosti věnovalo syřitelnosti a jejímu vlivu na následné fáze výroby i na finální produkt. Syřitelnost je základní technologická vlastnost mléka podílející se na kvantitativní i kvalitativní produkci sýrárny. Bylo dokázáno že syřitelnost mléka je významně ovlivněna jeho titrační kyselostí, při podrobení výsledků statistické analýze se tento vliv ukázal jako vysoce průkazný (P
|
|
Tisknutelné matrice na bázi složek mléka
Němec, Jan
Cílem práce je uvést do tématu 3D tisku, mléčných komponent a jejich vzájemného propojení. Vysvětluje jednotlivé technologie od těch nejběžnějších, až po ty nepříliš známé. Dále se práce zabývá přehledem aktuálních studií na toto téma a jejich závěrů, posunů, komplikací. Zaměřuje se na jednotlivé komponenty mléka, jako je kasein, koncentrát micelárního kaseinu, koncentrát mléčné bílkoviny , izolát syrovátkových proteinů, syrovátkových proteinů a laktosy, které mají potenciál v 3D tisku potravin. Práce si klade za cíl poskytnout jednoduchý přehled informací potřebných k porozumění 3D tisku, jak je využíván v jiných průmyslových odvětvích, tak i k porozumění komplikovanosti 3D tisku potravin se zaměřením na mléko. Hlavní přínos práce spočívá v podání srozumitelného přehledu informací a ve shrnutí naznačených cest, kudy se 3D tisk mléka vydal. Případně také odhaluje mezery, kterými je možno se zabývat a posunout tak vývoj kupředu.
|
| |
|
Identifikace mléčných a kolagenových pojiv používaných v barevných vrstvách uměleckých děl
Kofroňová, Pavla ; Hrdličková Kučková, Štěpánka (vedoucí práce) ; Čapek Adamec, Martin (oponent)
SOUHRN Úkolem mé diplomové práce bylo zjistit, jakým způsobem ovlivňují anorganické pigmenty identifikaci kaseinové olejové tempery a klihové tempery pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionisation - Time of Flight Mass Spectrometry). Nejprve bylo potřeba připravit soubor modelových barevných vrstev temper s vybranými deseti anorganickými pigmenty. Pak metodou peptidového mapování získat hmotnostní spektra vzorků a porovnat peptidové štěpy obou temper. Nakonec bylo možné určit charakteristické peptidové štěpy pro obě proteinová pojiva v temperách a zjistit, které pigmenty nejvíce ovlivňují identifikaci kaseinu a králičího klihu touto metodou. Získané hodnoty m/z kaseinové olejové tempery a klihové tempery byly použity ke zkvalitnění a doplnění databáze referenčních proteinových pojiv, která slouží k identifikaci proteinových pojiv v uměleckých dílech na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.
|
|
Zásady používání syřidel při sýření mléka
Lysek, Adam
Tato práce se zajímá o problematiku syřidel. Cílem práce bylo prostudovat dostupnou, odbor-nou a vědeckou literaturu o syřidlech a jejich pouţívání při výrobě sladkých sýrů. Syřidlo je extrakt z ţaludku sajících telat, jeho účinnou sloţkou je enzym chymozin, který vyvolává srá-ţení mléka. V práci je popsána charakteristika syřidel, jejich rozdělení do základních skupin a jejich působení při sráţení mléka. Dále jsou popsány zásady pouţívání syřidel, faktory ovliv-ňující jejich účinnost. Mezi nejdůleţitější faktory zahrnujeme sloţení a jakost mléka, přede-vším z hlediska obsahu solí, kyselostí a tučností, dále teplota sýření, mikrobiální čistota a ob-sah cizorodých látek, doba sýření, síla a jakost pouţitého syřidla. Práce dále zahrnuje výpočet dávky syřidla a pracovní postup sýření.
|
|
Vlivy působící na aktivitu syřidel při sýření mléka
Lysek, Adam
Diplomová práce se zabývá problematikou syřidel. V práci je popsané základní složení mléka, charakteristika a rozdělení syřidel, a jejich princip během srážení mléka. Dále jsou popsány faktory, které ovlivňují jejich účinnost a zásady při používání syřidel. Práce dále zahrnuje pracovní postup sýření mléka a výpočet dávky syřidla. V praktické části byla sledována aktivita syřidel za různých skladovacích podmínek, vliv na výtěžnost a jakost sýřeniny po 2 minutovém okapu. Byla stanovena síla syřidla, dávka syřidla potřebná k zasýření 1000 l mléka. Ke stanovení bylo použito obnovené sušené mléko dle požadavků IDF. Vzorky syřidel byly odzkoušeny na polotučném i plnotučném mléku. Během 4 měsíců skladování syřidel v lednici došlo ke snížení jejich aktivity o 19 % a při laboratorní teplotě o 27 %. Snížením aktivity během skladování se zvýšila dávka syřidla potřebná k zasýření 1000 l mléka a tím i cena. Nejstabilnější bylo syřidlo Laktosin, nejvíce degradovalo syřidlo Laktochym.
|
|
Způsoby tepelného ošetření mléka a jeho dopady na nutriční jakost
Leischnerová, Zuzana
Tématem bakalářské práce jsou „Způsoby tepelného ošetření mléka a jeho dopady na nutriční jakost“. V teoretické části je popsáno složení mléka, jeho jednotlivé složky a nutriční jakost. Další kapitoly jsou věnovány tepelnému ošetření, legislativnímu dělení mléka na základě tepelného ohřevu, jednotlivým způsobům ošetření a jejich vlivu na obsah a jakost jednotlivých složek. Jsou popsány změny, které v mléce probíhají, pokud je vystaveno vysoké teplotě a reakce, které při záhřevu probíhají. Nutriční hodnota se obecně snižuje, u sterilovaného mléka jsou změny nejvýraznější, naopak u mléka pasterovaného jsou změny nejmenší. Praktická část monitoruje zastoupení jednotlivých druhů mlék na trhu s ohledem na tepelné ošetření a výrobce. Pomocí dotazníku jsou získány informace také od producentů. Z dotazníků vyplývá, že někteří výrobci již používají ESL ošetření v praxi, nicméně legislativa tento pojem stále nezná.
|
|
Využití polymorfismu beta kaseinu ve vztahu k lidskému zdraví při konzumaci kravského mléka
Jiránková, Anna
Abstrakt Kravské mléko je pro člověka významným zdrojem bílkovin. Mezi nimi je významně zastoupen kasein a jeho varianty α-S1, α-S2, β, a κ. Kaseiny jsou charakterizovány genetickým polymorfismem, kdy dochází k náhradě nebo smazání jednotlivých ami-nokyselin kódujících bílkovinu. Polymorfismy je možné detekovat několika moleku-lárně biologickými metodami. V rámci β-kaseinu jsou nejčastějšími polymorfismy A1 a A2. Různé varianty β-kaseinu mohou rozdílně působit na lidské zdraví skrze bioak-tivní peptidy uvolněné při jejich trávení. Tyto peptidy se v případě β-kaseinu nazývají β-kasomorfiny. Konzumace varianty A1 β-kaseinu je podle mnoha studií riziková kvůli její možné souvislosti s ischemickou srdeční chorobou, diabetem mellitem a syndro-mem náhlé dětské smrti. Štěpením této bílkoviny je uvolňován β-kasomorfin-7, který pravděpodobně hraje roli v etiologii těchto chorob. Je však nutné provést další studie, které tuto teorii ověří nebo vyvrátí.
|
|
Syřidla
Heinz, Petr
Tato práce se zabývá problematikou syřidel. Cílem bylo prostudovat a zpracovat dostupnou literaturu na téma Syřidla. V práci je popsána historie, složení syřidel, jejich rozdělení a výroba. Dále jsou zde uvedeny vybrané metody posuzující syřitelnost mléka. Byl stanoven čas koagulace kravského mléka a vyhodnocena jakost vzniklé sýřeniny. Dále byla posuzována výtěžnost vzniklé sýřeniny po minutovém odkapu. Mléko použité ke stanovení těchto parametrů obsahovalo v průměru 3,67 % tuku, sušina těchto mlék byla v průměru 12,65 %, laktóza 5,15 %, bílkoviny 3,15 %, pH 6,64, SH 6,93, vápník 1,05 g/l a výsledek N-testu byl 1.
|
|
Identifikace mléčných a kolagenových pojiv používaných v barevných vrstvách uměleckých děl
Kofroňová, Pavla ; Hrdličková Kučková, Štěpánka (vedoucí práce) ; Čapek Adamec, Martin (oponent)
SOUHRN Úkolem mé diplomové práce bylo zjistit, jakým způsobem ovlivňují anorganické pigmenty identifikaci kaseinové olejové tempery a klihové tempery pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionisation - Time of Flight Mass Spectrometry). Nejprve bylo potřeba připravit soubor modelových barevných vrstev temper s vybranými deseti anorganickými pigmenty. Pak metodou peptidového mapování získat hmotnostní spektra vzorků a porovnat peptidové štěpy obou temper. Nakonec bylo možné určit charakteristické peptidové štěpy pro obě proteinová pojiva v temperách a zjistit, které pigmenty nejvíce ovlivňují identifikaci kaseinu a králičího klihu touto metodou. Získané hodnoty m/z kaseinové olejové tempery a klihové tempery byly použity ke zkvalitnění a doplnění databáze referenčních proteinových pojiv, která slouží k identifikaci proteinových pojiv v uměleckých dílech na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.
|