Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
VINAŘSTVÍ LAHOFER DOBŠICE
Nytrová, Bohdana ; Dvořák, Martin (oponent) ; Myslín, Jiří (vedoucí práce) ; Hradil, Dušan (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá novostavbou vinařského domu Vinařství Lahofer v Dobšicích u Znojma vycházející ze studie vypracované v ateliéru AG32. Vinařství mělo obsahovat výrobu a sklady odpovídající výrobní kapacitě až 1 000 000 lahví ročně a veřejněsprávní část určenou k prezentaci vína. Stavební parcela se nachází na východním okraji katastrálního území Dobšic nedaleko obce Suchohrdly. Jedná se o nezastavěnou zemědělskou oblast plnou vinic, orné půdy a zahrad. Základní myšlenka objektu se projevuje především v půdorysném tvaru. Vlnité vinutí objektu do trojúhelníku symbolizuje vinný hrozen či hoblinu, která odkazuje na slavného řezbáře Jana Lahofera, po němž vinařství převzalo své jméno. Vzniklá atria tvoří polouzavřený prostor chráněný před větrem a slouží jako manipulační dvůr výroby, terasa nebo atraktivní vstupní předprostor jednotlivých provozních celků. Objekt je tvořen čtyřmi na sebe navazujícími hmotami o dvou výškách. Ve třech z nich je umístěna výroba, která je řešena v jedné úrovni do kruhu, aby pro vstup i výstup z výroby sloužil jeden manipulační dvůr. Veřejná část objektu se nachází v samostatné hmotě posazené ve svahu o něco výše. Obsahuje převážně prostory pro prezentaci vinařství, restauraci, několik ubytovacích jednotek pro hosty a administrativu. Objekt je navržen z ocelové skeletové konstrukce s předsazenou provětrávanou fasádou a plochou střechou. Jeho mohutnost je zjemněna prosklenými fasádami v atriích a dalšími prosklenými dílci z čirého či mléčného skla, z nichž některé probíhají přes celou výšku stavby.
Stavba v krajině - Winery
Melnyková, Oksana ; Herzanová, Pavla (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce bylo navrhnout objekt pro výrobu vina situovaný na Jižní Moravě v blízkosti vodní nádrže Nové Mlýny. Kromě potřebných ploch pro odstopkování, skladování, lisování, balení a export vina jsem také navrhla prostory pro návštěvníky a to zejména výstavní prostory, restauraci, prodejnu vina, degustační místnost, apartmá pro ubytování. Součástí budovy je i byt majitele vinařství. Budova je vytvořena s ohledem na ekologické hledisko. Součástí ekologického konceptu je hospodaření s vodou její čištění a také přírodní zdroje energie (např. zemní výměník, solární kolektory). Důležitou složkou je nejen pojetí budovy jako takové, ale i všechny aspekty které s ní souvisí, zejména zakomponování vinařství do krajiny a budoucí využití ploch v její okolí. Je potřeba vytvořit místo, které se stane něčím víc, než samotnou budovou. Také pro posílení cykloturistiky a návštěvnosti oblasti jsem navrhla půjčovnu lodi, která spolu s menší restauraci a úschovnou jízdních kol přispívá k lepšímu využiti nábřeží a vodní nádrže.
Ampelografický rozbor vybraných moštových odrůd z rodiny Veltlínů
Muchová, Eva
Cílem této diplomové práce bylo prostudovat dostupnou literaturu a pomocí základních ampelografických metod popsat vybrané moštové odrůdy z rodiny Veltlínů. Pro tyto účely byly vybrány odrůdy Veltlínské červenobílé, Veltlínské červené rané a Veltlínské zelené. Během roku byly sledovány nástupy jednotlivých fenofází, dále byly odebrány a popsány listy, hrozny a bobule daných odrůd. Práce byla zaměřena především na list. Pro popis byl použit Klasifikátor Descrtiptor List Genus Vitis L., byly vybrány pouze některé deskriptory. Výsledky měření byly vyhodnoceny pomocí tabulek, grafů a základních statistických metod. Pro statistické vyhodnocení byla použita shluková analýza.
VINAŘSTVÍ LAHOFER DOBŠICE
Nytrová, Bohdana ; Dvořák, Martin (oponent) ; Myslín, Jiří (vedoucí práce) ; Hradil, Dušan (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá novostavbou vinařského domu Vinařství Lahofer v Dobšicích u Znojma vycházející ze studie vypracované v ateliéru AG32. Vinařství mělo obsahovat výrobu a sklady odpovídající výrobní kapacitě až 1 000 000 lahví ročně a veřejněsprávní část určenou k prezentaci vína. Stavební parcela se nachází na východním okraji katastrálního území Dobšic nedaleko obce Suchohrdly. Jedná se o nezastavěnou zemědělskou oblast plnou vinic, orné půdy a zahrad. Základní myšlenka objektu se projevuje především v půdorysném tvaru. Vlnité vinutí objektu do trojúhelníku symbolizuje vinný hrozen či hoblinu, která odkazuje na slavného řezbáře Jana Lahofera, po němž vinařství převzalo své jméno. Vzniklá atria tvoří polouzavřený prostor chráněný před větrem a slouží jako manipulační dvůr výroby, terasa nebo atraktivní vstupní předprostor jednotlivých provozních celků. Objekt je tvořen čtyřmi na sebe navazujícími hmotami o dvou výškách. Ve třech z nich je umístěna výroba, která je řešena v jedné úrovni do kruhu, aby pro vstup i výstup z výroby sloužil jeden manipulační dvůr. Veřejná část objektu se nachází v samostatné hmotě posazené ve svahu o něco výše. Obsahuje převážně prostory pro prezentaci vinařství, restauraci, několik ubytovacích jednotek pro hosty a administrativu. Objekt je navržen z ocelové skeletové konstrukce s předsazenou provětrávanou fasádou a plochou střechou. Jeho mohutnost je zjemněna prosklenými fasádami v atriích a dalšími prosklenými dílci z čirého či mléčného skla, z nichž některé probíhají přes celou výšku stavby.
Porovnání kvantitativních a kvalitativních vlastností vybraných klonů odrůdy Sauvignon
Pokorný, Stanislav
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním kvantitativních a kvalitativních vlastností vybraných klonů odrůdy Sauvignon. U jednotlivých klonů byly porovnány fenologické fáze, uvologický rozbor, rozbor moštu, rozbor vína a senzorické hodnocení. Celý pokus byl prováděn ve vinicích firmy Ampelos a.s. Celkem bylo sledováno osm klonů od odrůdy Sauviognon. U klonů byly sledovány fenologické fáze ve stejných podmínkách. Poté byl proveden uvologický rozbor, který byl zaměřen na průměrnou hmotnost hroznu, průměrnou hmotnost bobulí, průměrnou hmotnost bobule, průměrnou hmotnost třapiny, průměrný počet bobulí a průměrnou velikost hroznu (délka x šířka). V moštu byly sledovány analytické hodnoty, jako cukernatost, titrovatelné kyseliny, pH, obsah asimilovatelného dusíku. Z výsledků bylo jasně zřetelné, že klony z české selekce jsou mnohem lépe uzpůsobené do klimatických podmínek, ale také skutečnost, že ne všechny české klony jsou lepší jak klony ze zahraniční selekce. To se také potvrdilo v případě, kdy nejhorší sledované hodnoty měl klon z české selekce 29/68. Jako ideální variantou pro výrobu vysoce kvalitních vín je výsadba složená z více klonů s různými vlastnostmi.
Vliv regulace násady hroznů na vývoj révy a kvalitu hroznů
Ťápal, Marek
Znalost stanovištních podminek, morfologie a fyziologie révového keře je základním předpokladem pro produkci vysoce jakostních hroznů a následně jakostního vína. Management jakosti je třeba chápat jako kompletní soubor agrotechnických opatření, kterým ovlivňujeme kvalitu sklizně."Zelené práce", v čele s redukcí násady hroznů jsou jedním z opatření ovlivňujících kvalitativní parametry, jako cukernatost, obsah kyselin, pH, obsah polyfenolů, antokyanů a obsah asimilovatelného dusíku v hroznech.V neposlední řadě je zelenými prácemi ovlivňována aromatická či fenolická zralost a zdravotní stav hroznů. Pokus s regulací násady odrůdy Malverína prokázal velmi pozitivní vliv na cukernatost, obsah kyselin, výši pH, aromatickou zralost a zdravotní stav.
Stavba v krajině - Winery
Melnyková, Oksana ; Herzanová, Pavla (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce bylo navrhnout objekt pro výrobu vina situovaný na Jižní Moravě v blízkosti vodní nádrže Nové Mlýny. Kromě potřebných ploch pro odstopkování, skladování, lisování, balení a export vina jsem také navrhla prostory pro návštěvníky a to zejména výstavní prostory, restauraci, prodejnu vina, degustační místnost, apartmá pro ubytování. Součástí budovy je i byt majitele vinařství. Budova je vytvořena s ohledem na ekologické hledisko. Součástí ekologického konceptu je hospodaření s vodou její čištění a také přírodní zdroje energie (např. zemní výměník, solární kolektory). Důležitou složkou je nejen pojetí budovy jako takové, ale i všechny aspekty které s ní souvisí, zejména zakomponování vinařství do krajiny a budoucí využití ploch v její okolí. Je potřeba vytvořit místo, které se stane něčím víc, než samotnou budovou. Také pro posílení cykloturistiky a návštěvnosti oblasti jsem navrhla půjčovnu lodi, která spolu s menší restauraci a úschovnou jízdních kol přispívá k lepšímu využiti nábřeží a vodní nádrže.
Příčiny a důsledky vadnutí hroznů a třapiny
Mikulčík, Jan
Cílem bakalářské práce bylo soustředit se na informace, týkající se fyziologického vadnutí třapiny hroznů a vadnutí hroznů. Měl jsem se zabývat možnými příčinami a důsledky. Na závěr jsem formuloval doporučení pro pěstitele. V první části jsem vymezil základní pojmy (hrozen, bobule, třapina), pokračoval jsem obecnou částí vadnutí hroznů. Následuje kapitola popisující abiotické příčiny odumírání hroznů a poté ty biotické. V další kapitole se zabývám obecnou částí fyziologického vadnutí třapiny a následně vadnutí třapiny v důsledku nedostatku hořčíku. V poslední části třetí kapitoly překládám světové studie dané problematiky.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.