Název:
Příčiny a důsledky vadnutí hroznů a třapiny
Autoři:
Mikulčík, Jan Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo soustředit se na informace, týkající se fyziologického vadnutí třapiny hroznů a vadnutí hroznů. Měl jsem se zabývat možnými příčinami a důsledky. Na závěr jsem formuloval doporučení pro pěstitele. V první části jsem vymezil základní pojmy (hrozen, bobule, třapina), pokračoval jsem obecnou částí vadnutí hroznů. Následuje kapitola popisující abiotické příčiny odumírání hroznů a poté ty biotické. V další kapitole se zabývám obecnou částí fyziologického vadnutí třapiny a následně vadnutí třapiny v důsledku nedostatku hořčíku. V poslední části třetí kapitoly překládám světové studie dané problematiky.The aim of the thesis is to focus on the information concerning the physiological bunchstem necrosis and berry shrivel. I had to deal with possible causes and consequences. In conclusion I've formulated recommendations for growers. In the first part, I've defined the basic concepts (grape, berry, stem), continuing with bunchstem necrosis in general. The following chapter describes the abiotic causes of berry shrivel necrosis and then those biotic. The next chapter deals with the general part of physiological bunchstem necrosis and then bunchstem necrosis due to magnesium deficiency. In the last part of third chapter I present the world studies of this issue.
Klíčová slova:
hrozen; třapina; vadnutí hroznů; vadnutí třapiny