Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 63 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zhodnocení chovu plemene Wagyu v podmínkách konkrétního chovu v ČR
Hortová, Sára
Bakalářská práce se věnuje komplexnímu zhodnocení chovu masného plemene Wagyu na farmě Horky, neboť se jedná o velmi raritní produkt v českém zemědělství. V první polovině experimentální části je práce zaměřena na celkové zhodnocení chovu pomocí ukazatelů masné užitkovosti, konkrétně: jatečná výtěžnost, průměrný denní přírůstek, hmotnost JUT, váha před porážkou, váhové rozdíly mezi 120, 210 a 365 dnem a reprodukční vlastnosti. Tyto ukazatele jsou zpracovány pomocí matematicko-statistických metod za období 2016-2019. Ve druhé polovině experimentální části se práce zaměřuje na ekonomické zhodnocení podniku za období 2019-2022, ve kterém byla využita metoda SWOT analýzy, následně byla zhodnocena struktura vývoje nákladů a výnosů farmy. V poslední řadě byla vytvořena analýza poměrových ukazatelů, tedy rentabilita, aktivita, zadluženost a likvidita. Z vypočtených hodnot vyplývá, že z důvodu vysokých nákladů, doby výkrmu a nízké úrovně reprodukce je podnik ve 3 ze 4 sledovaných roků ztrátový.
Analýza cenových relací v komoditní vertikále
Tušarová, Helena
Diplomová práce je zaměřena na analýzu cenových relací v komoditní vertikále hovězího masa v České republice. Předkládaná práce vymezuje vývoj a změny agrárního sektoru vlivem globalizačních a integračních procesů. Analyzuje oblast týkající se formování cen a cenových hladin v rámci komoditní vertikály navazující na chov skotu v prostředí České republiky. Jedná se o vývoj cen zemědělských, průmyslových výrobců a spotřebitelské ceny. Analýzy jsou sestaveny z porovnání měsíčních cen vybraných produktů, které následně slouží k ověření výskytu a vlivu tržní síly v řetězci s použitím metodologického pojetí na základě analýzy cenové transmise.
Změny kvalitativních znaků masa během skladování
ZIEGLBAUEROVÁ, Karolína
Bakalářská práce je zaměřena na téma hodnocení kvalitativních znaků hovězího masa při jeho skladování. V literárním přehledu je definice pojmu hovězí maso, dále je uvedena spotřeba hovězího masa v ČR, popsáno jeho chemické složení a vlastnosti. V práci jsou hodnoceny faktory, které ovlivňují jakost hovězího masa a jejich rozdělení. Dále je charakterizováno zrání masa, pak jeho skladování. Praktická část je zaměřena na měření základních analytických složek ve svalovině skotu, pocházející z vlastního chovu a z farmy se srovnatelnými podmínkami chovu. Cílem této bakalářské práce bylo porovnání vlastností masa tří plemen skotu, zejména zjišťování změn základních analytických hodnot masa v průběhu jeho dlouhodobého skladování. Sledováno bylo množství vody, bílkovin, tuku a kolagenu pomocí přístroje NIRMaster a následně byly výsledky porovnány.
Jakostní znaky hovězího masa v průběhu zrání
JANOUŠKOVÁ, Kateřina
Tématem této práce je ověření vlivu různého ošetření hovězího masa po porážce na jakostní znaky, celkový počet mikroorganismů na povrchu masa během zrání a senzorické vlastnosti uzrálého masa před a po tepelné úpravě. V literárním přehledu jsou popsány jakostní znaky masa, vlivy působící na jakost, proces zrání a způsoby ošetření masa po porážce. Praktická část práce se skládala z ošetření masa po porážce mléčnou kyselinou, mléčnou kyselinou + extraktem z cibulových slupek a čistým extraktem z cibulových slupek. Další část se skládala z měření pH a celkového počtu mikro-organismů během suchého zrání ve čtvrtích a po mokrém zrání v zavakuovaných sáčcích, určení složení masa, odkapu vody, barvy a provedení senzorického hodnocení masa. Získané hodnoty byly statisticky vyhodnoceny.
Vybrané jakostní ukazatele masa zvěře z farmových chovů
PETÁKOVÁ, Šárka
Cílem této diplomové práce bylo vyhodnotit jakostní znaky masa z faremně chova-ných jelenů a srovnat je se znaky hovězího masa mladých býků shodného věku a podobných podmínek chovu na základě chemického složení svaloviny. Do experimentu bylo zahrnuto celkem dvanáct kusů jelenů a dvanáct kusů mla-dých býků, ve věkovém rozmezí 20-24 měsíců. Pro vlastní analýzu byly odebrány vzorky masa z nejdelšího zádového svalu jatečného těla. Vzorky masa byly následně analyzovány v laboratoři Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a stanoveny byly základní hodnoty chemického složení, tedy obsah vody, bílkovin, obsah intramuskulárního tuku a obsah kolagenu. Následně byla u jeleního masa změřena barva. Výsledky obsahu vody u jeleního a hovězího masa dosahovaly srovnatelných hodnot, u jeleního masa se průměrný obsah vody pohyboval 75,39 % a u hovězího masa 75,66 %. Výsledky korelují s průměrným obsahem vody uváděným v literatuře (75-77 %). Obsah bílkovin u jeleního masa dosahoval 22,30 %, u hovězího masa 21,53 %. Obsah intramuskulárního tuku jeleního masa vykazoval 0,43 %, oproti masu hovězímu, které bylo o 1,16 % tučnější. Množství kolagenních bílkovin vykazovalo nejvyšší rozdíl, ze všech analýz. Jelení maso obsahovalo pouze 0,73 % kolagenních bílkovin. Hovězí maso bylo bohatší na kolagenní bílkoviny, konkrétně v průměru obsahovalo 0,94 % kolagenu. Statisticky významný rozdíl mezi jelením a hovězím masem lze deklarovat u obsahu bílkovin, tuku a kolagenních bílkovin.
Jakostní ukazatele masa zvěře z farmových chovů
ŠTUMPOUROVÁ, Gabriela
Diplomová práce se zabývá jakostními ukazateli dančího masa z farmových chovů. V literárním přehledu je uvedena definice a význam masa, typy svalové tkáně a obecné složení svaloviny. Dále je zde popsáno složení dančího masa, hovězího masa a farmové chovy jelenovitých. Praktická část je zaměřena na vyhodnocení hmotnosti jatečně upravených těl (JUT) daňka skvrnitého, chemické složení dančího masa a porovnání složení svaloviny dvou skupin daňků, kteří byli krmeni odlišnou krmnou dávkou. Poslední část je věnována srovnání kvalitativních znaků dančího masa z farmy Mnich a hovězího masa pocházející z farmy Kunclův mlýn. U vzorků svaloviny bylo vyhodnoceno množství vody, bílkovin, tuku a kolagenních bílkovin.
Trends and Patterns of Meat Consumption in The European Union
Teiml, Matěj ; Pleticha, Petr (vedoucí práce) ; Ehrenbergerová, Dominika (oponent)
Cílem této práce je prozkoumat spotřebu masa v Evropské Unii a pokusit se zmapovat její vzorce a trendy. Využijeme strukturu panelových dat a použijeme vlastní panelový data set, k řádnému ověření a kvantifikaci vztahu makroekonomických a pro jednotlivé země specifických proměnných s roční spotřebou masa na obyvatele. Zkoumali jsme spotřebu masa v členských zemích Evropské unie pro rok 2018, přičemž jsme využili data v letech 2000 až 2018. Všechna data v naší práci jsou roční a agregovaná na úrovni jednotlivých členských zemí Evropské unie. K dosažení statisticky významných výsledků jsme použili standartní nástroje pro panelovou analýzu, rozpoznali a odhadli jsme důležité klíčové faktory ovlivňující spotřebu masa v Evropské Unii
Trends and Patterns of Meat Consumption in The European Union
Teiml, Matěj ; Pleticha, Petr (vedoucí práce) ; Ehrenbergerová, Dominika (oponent)
Cílem této práce je prozkoumat spotřebu masa v Evropské Unii a pokusit se zmapovat její vzorce a trendy. Využijeme strukturu panelových dat a použijeme vlastní panelový data set k řádnému ověření a kvantifikaci vztahu makroekonomických, mikroekonomických a pro jednotlivé země specifických proměnných s roční spotřebou masa na obyvatele. Zkoumali jsme spotřebu masa v členských zemích Evropské unie pro rok 2018, přičemž jsme využili data z let 2000 až 2018. Všechna data v naší práci jsou roční a agregovaná na úrovni jednotlivých členských zemí Evropské unie. K dosažení statisticky významných výsledků jsme použili standartní nástroje pro panelovou analýzu, dospěli jsme k závěru, že individuální sklon ke konzumaci masa se mezi zeměmi Evropské unie liší a našli jsme důkazy naznačující, že urbanizace a míra zapojení pracovní síly významně ovlivňují spotřebu masa.
Dopyt na spotrebiteľskom trhu s hovädzím mäsom na Slovensku
Némethová, Lucia
Némethová, L., Poptávka na spotřebitelském trhu s hovězím masem v Slovenské republice Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita, 2017. Bakalářská práce se zabývá rozborem ekonomické struktury poptávky po hovězím mase na spotřebitelském trhu slovenských domácností a porovnává ji s třemi vybranými zeměmi Evropské unie - Česká republika, Švédsko a Rumunsko. Práce klade důraz na cenové a příjmové souvislosti, kde kvantifikuje odlišnosti v chování spotřebitelů na základě koeficientů cenové a důchodové elasticity poptávky. Koeficienty jsou získány ze sestavených modelů spotřeby v ekonometrickém programu Gretl. Základem rozboru jsou data z národních statistických úřadů o spotřebě hovězího masa, cenách a příjmech obyvatelstva za pozorované období 15 let. Sestavené modely pro každou zemi jsou ekonomicky, statisticky a ekonometricky verifikovány. Výsledné hodnoty koeficientů pružnosti jsou interpretovány a vzájemně porovnávány. Na závěr se práce věnuje nastavení strategie odbytu slovenských firem, které se zabývají zpracováním a prodejem hovězího masa.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 63 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.