|
Příprava jedlých antimikrobiálních obalů
Kozubová, Petra ; Dzurická, Lucia (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci jedlých obalů. Jedlý obal se skládá ze dvou komponent. Z antimikrobiální složky a základu. Úkolem obalu je poskytnou ochranu před mikrobiálním napadením a prodloužit trvanlivost produktu. Jako antimikrobiální složka byly zvoleny vodné a olejové extrakty různých bylin (máta, kopřiva, levandule, skořice, hřebíček, vanilka, zázvor a rýmovník). Pro lepší aplikaci byly navíc olejové extrakty enkapsulovány do liposomů. U připravených extraktů byl stanoven obsah polyfenolů a antioxidantů. Nejvyšších koncentrací obou zmíněných látek obsahoval olejový extrakt hřebíčku. U připravených liposomů pak byla zjištěna enkapsulační účinnost, jejich stabilita a velikost. Všechny připravené liposomy byly dostatečně stabilní a měly relativně stejnou velikost. Dosaženo bylo také vysoké enkapsulační účinnosti. Připravené extrakty i liposomové částice byly dále podrobeny antimikrobiálním testům vůči kvasince Candida glabrata a dvěma bakteriím, Escherichia coli a Staphycococcus epidermidis. Co se antimikrobiálních účinků týče, dominovaly s přehledem liposomy. Následně byla optimalizována vlastní příprava jedlého obalu. Jako základ filmu byl zvolen alginát, chitosan, karboxymethylcelulóza a jejich kombinace. Vzniklý film musel splňovat několik parametru, především vhodné senzorické vlastnosti jako příjemná chuť a vůně, dále neviditelnost, lesk, cenovou dostupnost a vhodnou manipulovatelnost. Nejlepší struktury finálního filmu a zároveň nejlepších antimikrobiálních účinků dosáhla kombinace základů 2% karboxymethylcelulózy a 1% alginátu v poměru 2:1 s přídavkem liposomů s obsahem olejového extraktu máty jako antimikrobiální složky.
|
|
Registrované léčivé přípravky ve formě bylinných čajů
Žabčíková, Hana
Diplomová práce se zabývá problematikou bylinných čajů, které jsou registrované jako léčivé přípravky. Průzkum spotřebitelského trhu ukázal, že tyto čaje uvádí na český trh výrobci Megafyt Pharma s.r.o. a Leros s.r.o. Byl vytvořen přehled všech jednodruhových léčivých čajů a čajových směsí u obou výrobců. V praktické části se stanovil obsah silic u léčivých sypaných čajů heřmánku lékařského a šalvěje lékařské od výrobce Megafyt Pharma s.r.o. a obsah tříslovin u sypaného čaje řepíku lékařského od stejného výrobce. Pro stanovení byly použity vzorky jednotlivých drog různých šarží a hodnocení se provádělo podle Českého lékopisu 2017. Výsledky byly následně statisticky vyhodnoceny. Dosažené výsledky ukázaly, že obsah silice u heřmánku odpovídá lékopisné kvalitě, ale u vzorku šalvěje obsah silice dané normě neodpovídá. U řepíku byl obsah tříslovin nižší, než stanovuje Český lékopis, pouze jeden vzorek dané šarže vykazoval obsah vyšší. Dále byla vyhodnocena četnost výskytu jednotlivých druhů léčivých rostlin obsažených v registrovaných čajových směsích.
|
| |
|
Biological activities of Lavandula angustifolia essential oil
Bílková, Zuzana ; Martin, Jan (vedoucí práce) ; Tůmová, Lenka (oponent)
Zuzana Bílková, Biologické účinky silice Levandule úzkolisté, diplomová práce, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, vedoucí diplomové práce: PharmDr. Jan Martin, PhD., Hradec Králové, 2013, 72 stran. Diplomová práce s názvem "Biologické účinky silice Levandule úzkolisté" se zabývá biologickými aktivitami a složením silice levandule úzkolisté, konkrétně antifungální, antioxidační, protizánětlivé, nematicidní, repelentní a cytotoxicitu. Cílem bylo zjistit, zda daná silice může být použita v těchto indikacích a stát se tak přírodní náhradou chemických látek nešetrných k životnímu prostředí. Antifungální aktivita byla testována proti nejběžnějším lidským patogenům, nízká cytotoxicita potvrzuje, že silice může být použita u lidských buněk, aniž by způsobila poškození, antioxidační aktivita byla testována na NO reakci, nematicidní aktivita silice byla zkoušena jako ochrana zemědělských plodin, kde nematoda způsobují velké ekonomické ztráty. Repelenční aktivita se zkoumá pro ochranu okrasných i užitných rostlin. Klíčová slova: Lavandula angustifolia, biologické aktivity, protizánětlivý, antifungální, cytotoxicita, repelentní, antioxidační, nematicidní, silice
|
| |
|
Příprava jedlých antimikrobiálních obalů
Kozubová, Petra ; Dzurická, Lucia (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci jedlých obalů. Jedlý obal se skládá ze dvou komponent. Z antimikrobiální složky a základu. Úkolem obalu je poskytnou ochranu před mikrobiálním napadením a prodloužit trvanlivost produktu. Jako antimikrobiální složka byly zvoleny vodné a olejové extrakty různých bylin (máta, kopřiva, levandule, skořice, hřebíček, vanilka, zázvor a rýmovník). Pro lepší aplikaci byly navíc olejové extrakty enkapsulovány do liposomů. U připravených extraktů byl stanoven obsah polyfenolů a antioxidantů. Nejvyšších koncentrací obou zmíněných látek obsahoval olejový extrakt hřebíčku. U připravených liposomů pak byla zjištěna enkapsulační účinnost, jejich stabilita a velikost. Všechny připravené liposomy byly dostatečně stabilní a měly relativně stejnou velikost. Dosaženo bylo také vysoké enkapsulační účinnosti. Připravené extrakty i liposomové částice byly dále podrobeny antimikrobiálním testům vůči kvasince Candida glabrata a dvěma bakteriím, Escherichia coli a Staphycococcus epidermidis. Co se antimikrobiálních účinků týče, dominovaly s přehledem liposomy. Následně byla optimalizována vlastní příprava jedlého obalu. Jako základ filmu byl zvolen alginát, chitosan, karboxymethylcelulóza a jejich kombinace. Vzniklý film musel splňovat několik parametru, především vhodné senzorické vlastnosti jako příjemná chuť a vůně, dále neviditelnost, lesk, cenovou dostupnost a vhodnou manipulovatelnost. Nejlepší struktury finálního filmu a zároveň nejlepších antimikrobiálních účinků dosáhla kombinace základů 2% karboxymethylcelulózy a 1% alginátu v poměru 2:1 s přídavkem liposomů s obsahem olejového extraktu máty jako antimikrobiální složky.
|
|
Quick determination of compounds contained in caraway (Carum carvi L.) by a method usable in agricultural practice
Horáčková, L. ; Pluháčková, H. ; Bradáčová, M. ; Kudláčková, Barbora
Caraway is a very important agricultural commodity whose quality is determined by parameters such as dry matter, essential oil content and composition, especially the ratio of its two major components carvone and limonene. Appropriate method for their analysis is given in the Cesky lekopis (2017), however, this method is rather time-consuming, costly and demands large quantity of sample. The use of a NIR spectrometer could be a viable alternative, it is much faster and cheaper, as can be clearly seen from the comparison of both methods in this paper. In the time aspect, it's saving from many hours to a few minutes. Newly presented method could potentially be more accessible to agricultural companies who need quick quality verification of their product before taking it to the market from the viewpoint of final product quality not just the quantity, which, in most cases, is nowadays a current state of practice.
|
|
Biological activities of Lavandula angustifolia essential oil
Bílková, Zuzana ; Martin, Jan (vedoucí práce) ; Tůmová, Lenka (oponent)
Zuzana Bílková, Biologické účinky silice Levandule úzkolisté, diplomová práce, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, vedoucí diplomové práce: PharmDr. Jan Martin, PhD., Hradec Králové, 2013, 72 stran. Diplomová práce s názvem "Biologické účinky silice Levandule úzkolisté" se zabývá biologickými aktivitami a složením silice levandule úzkolisté, konkrétně antifungální, antioxidační, protizánětlivé, nematicidní, repelentní a cytotoxicitu. Cílem bylo zjistit, zda daná silice může být použita v těchto indikacích a stát se tak přírodní náhradou chemických látek nešetrných k životnímu prostředí. Antifungální aktivita byla testována proti nejběžnějším lidským patogenům, nízká cytotoxicita potvrzuje, že silice může být použita u lidských buněk, aniž by způsobila poškození, antioxidační aktivita byla testována na NO reakci, nematicidní aktivita silice byla zkoušena jako ochrana zemědělských plodin, kde nematoda způsobují velké ekonomické ztráty. Repelenční aktivita se zkoumá pro ochranu okrasných i užitných rostlin. Klíčová slova: Lavandula angustifolia, biologické aktivity, protizánětlivý, antifungální, cytotoxicita, repelentní, antioxidační, nematicidní, silice
|
|
Microbicidal properties and chemical composition of essential oils
Křůmal, Kamil ; Večeřa, Zbyněk
The microbicidal properties of 6 essential oils (EOs; Lavandula angustifolia, Cymbopogon nardus, Citrus aurantifolia, Juniperus communis, Myrtus communis and Cinnamomum zeylanicum ) for 17 microorganisms were determined using the vapour-agar contact method. The most effective EO (i.e. Lavandula angustifolia ) whose volatile components provided the sufficient microbicidal properties was chosen for detailed study of chemical composition.
|
| |