Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 586 záznamů.  začátekpředchozí525 - 534dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vyhodnocení úrovně vybraného chovu ovcí
HRBKOVÁ, Jana
Chov ovcí je velmi vhodným zemědělským odvětvím do horských oblastí. Diplomová práce se zabývá zhodnocením úrovně vybraného chovu ovcí v horské oblasti. Cílem práce je vyhodnotit užitkové vlastnosti a chov vyhodnotit z hlediska ekonomiky. V závěru lze nalézt doporučená opatření vedoucí ke zlepšení ekonomiky sledovaného podniku.
Faktory ovlivňující rozhodování zemědělců o realizaci ekologického zemědělství
Voráčková, Michaela ; Slavík, Jan (vedoucí práce) ; Louda, Jiří (oponent)
Diplomová práce si klade za cíl identifikovat hlavní faktory, které mají vliv na rozhodování zemědělců přejít z konvenčního zemědělství na ekologické. Ekologické zemědělství a biopotraviny jsou v dnešní době velice popularizované, jelikož představují jednu z cest udržitelného rozvoje lidské společnosti a životního prostředí. Rozvoj ekologického zemědělství proto vyspělé státy, včetně České republiky, podporují, a to na straně poptávky informačními a propagačními kampaněmi a na straně nabídky vytvářením podmínek pro certifikovaný systém ekologického zemědělství. Jako kompenzace zvýšených nákladů, které ekologické zemědělství oproti konvenčnímu přináší, mají sloužit poskytované dotace z titulu Ekologické zemědělství. V České republice ekologických farem stále přibývá, jaké jsou ale pohnutky, které zemědělce k volbě ekologického zemědělství vedou? Jsou ekologičtí zemědělci hnáni touhou produkovat zdravé potraviny a přispívat k ochraně životního prostředí, nebo jsou více motivováni ekonomickými faktory, zejména potom dotacemi? K dosažení cíle diplomové práce byla provedena analýza dotazníkového šetření určeného českým ekologickým zemědělcům. Diplomová práce přináší zajímavé závěry a lze říci, že dotace, jako forma ekonomické motivace, hrají rovněž důležitou roli, avšak ekologičtí zemědělci jsou více ovlivňováni neekonomickými faktory, zejména potom snahou žít více v souladu s přírodou, osobně přispět k ochraně životního prostředí, vyvarovat se použití chemických prostředků, či produkovat zdravé a kvalitní potraviny.
Skladba, hodnocení a možnosti využití genetických zdrojů pšenice dvouzrnky (Triticum diccocum SCHUEBL)
JŮZA, Martin
V bakalářské práci je zpracována problematika možnosti využití pěstování pšenice dvouzrnky a její vhodnost pro pěstování v ekologickém zemědělství. V České Republice ji pěstuje pouze několik málo farem. Případný zájemce o pěstování pšenice dvouzrnky má několik možností, kde získat vhodnou odrůdu. Jako nejlepší varianta se jeví volba právně chráněné odrůdy Rudico, jejíž distribuci zajišťuje společnost PRO-BIO, obchodní společnost. Další možností by bylo získání osiva ze zahraničí nebo namnožení osiva vlastního z genetických zdrojů.
Perspektivy uplatnění biopotravin v lázeňských zařízeních (Jihočeský kraj)
CHUCHELOVÁ, Michaela
Diplomová práce posuzuje možnosti uplatnění biostravy ve vybraných lázeňských zařízeních Jihočeského kraje a nabídku regionálních biopotravin. Výsledků bylo dosaženo pomocí primárních a sekundárních dat. Sekundární data byla opatřena studiem odborné literatury a následným vytvořením literární rešerše. Primární data byla získána provedením dotazníkového šetření a řízených rozhovorů.
Informační databáze dostupnosti ekologicky certifikovaných osiv
HŮDA, Pavel
Kvalitní osivo je malou, ale zásadní částí rostlinné produkce. Vysoce jakostní osivo ovlivňuje pozitivně produkční schopnost porostu, kvalitu, vitalitu a v neposlední řadě výnos. Je základem úspěšné ekonomiky pěstování polních plodin v systému ekologického zemědělství. V bakalářské práci byly analyzovány informační databáze ekologicky certifikovaných osiv, z pohledu dostupnosti, využitelnosti, struktury údajů a nabídky. Dále byla vyhodnocena struktura reálně požívaných osiv v ekologickém zemědělství v ČR. Literární přehled je zaměřen na zásady množení osiv, legislativu ekologického semenářství, kontrolu a zkoušení osiv. Z výsledků bakalářské práce vyplývá nízký podíl množitelských ploch ve srovnání s celkovou výměrou orné půdy v EZ. S tím souvisí nedostatečná nabídka bioosiv v ČR, například ve srovnání se sousedním Rakouskem. V praxi ekologičtí farmáři zakládají porosty za využití převážně farmářských osiv (cca 58 %), konvenčních nemořených osiv (cca 37 %) a minimálně bioosiv (cca 5 %).
Podnikání v ekologickém zemědělství
VANĚČKOVÁ, Hana
Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení struktury a ekonomiky hospodaření v ekologickém zemědělství ve zvoleném podniku. V teoretické části jsou poznámky, které vysvětlují základní pojmy ekologického zemědělství, jeho cíle a principy. Následující subkapitoly jsou zaměřeny na současný stav ekologického zemědělství, kontrolu a dotace. Pozornost je věnována zejména problematice kalkulací. V praktické části je analýza struktury nákladů a výnosů rostlinné a živočišné výroby. Z analýzy vyplývá, že by se podnik měl především soustředit na zvyšování výnosů a lepší zpeněžování vlastní produkce. Analýza také ukazuje, že podnik není schopen hospodařit bez finančních podpor.
Limity ekologického hospodaření na orné půdě v ČR - zkušenosti ekologických farmářů
MASNER, Miroslav
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, co nejvíce limituje ekologické zemědělce v rámci jejich hospodaření na orné půdě. Ve kterých částech platné legislativy spatřují dotázaní největší omezení v rámci jejich činnosti a naopak, která omezení jim nečinní problémy. Limity jsem zjišťoval pomocí dotazníkového šetření, které bylo kromě jednoho subjektu zpracováno při osobní návštěvě přímo v místě podnikání vybraného zemědělce. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že limitem je pro dotázané farmáře malý okruh prostředků na regulaci plevelů, chorob a škůdců, nedostatečný trh s ekologickým rozmnožovacím materiálem, dodržení aplikované dávky dusíku ve statkových hnojivech, která je stanovena v maximální výši 170 kg N/ha za rok. Dále se farmáři vyjádřili, že se cítí být limitováni výší nákupních a výkupních cen produktů a administrativou dotací, na které nežádají pravidelně.
Možnosti marketingové orientace na trhu bioproduktů
Bulová, Jitka ; Koudelka, Jan (vedoucí práce) ; Maňáková, Martina (oponent)
Diplomová práce na téma Možnosti marketingové orientace na trhu bioproduktů se zabývá problematikou ekologického zemědělství a biopotravin. První část práce slouží k seznámení se s touto problematikou. Jsou zde charakterizovány rozdíly mezi zemědělstvím ekologickým a konvenčním, výhody a nevýhody ekologického zemědělství, specifikace živočišné a rostlinné výroby, podmínky, které musí být splněny v případě přechodu ze zemědělství konvečního na ekologické, následné kontroly dodržování podmínek stanovených zákonem. Další část je věnována biopotravinám a jejich charakteristice, certifikaci biopotravin a marketingu. Praktická část práce zahrnuje vlastní šetření zabývající se povědomím spotřebitelů o biopotravinách. V závěru práce jsou uvedena specifika ekologického zemědělství a biopotravin a na základě provedené analýzy a navržena možná doporučení v oblasti marketingové orientace.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 586 záznamů.   začátekpředchozí525 - 534dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.