Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 183 záznamů.  začátekpředchozí174 - 183  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stravovací návyky žáků osmých a devátých tříd základní školy
RYGLOVÁ, Petra
Tato diplomová práce se zabývá stravovacími návyky žáků základní školy se zaměřením na to, jaký dopad mohou mít nesprávné stravovací návyky. První dvě kapitoly práce se věnují stravovacím návykům a charakteristice sledované věkové skupiny 13 až 16 let. Další kapitoly jsou pak zaměřeny na poruchy příjmu potravy (obecně i konkrétně- na mentální anorexii a mentální bulimii), individuální faktory a sociální vlivy ovlivňující vznik poruch a jejich prevenci. Výzkumná část obsahuje výsledky dotazníkového šetření prováděného v osmých a devátých třídách dvou základních školách na Třebíčsku. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda jsou žáci spokojeni se svojí postavou a odkud se jim dostává největší množství informací o poruchách příjmu potravy.
Srovnání stravovacích návyků u studentů Zdravotně sociální fakulty
FILIPOVÁ, Petra
Teoretická část je zaměřena na základní pojmy stravování, na vlivy, které působí na výživu a na jednotlivé složky stravy a jejich význam. Mimo jiné je v této části kladen důraz i na správný příjem živin a výživová doporučení. V praktické části byly stanoveny tři cíle. Hlavním cílem bylo zjistit stravování u vysokoškolských studentů Jihočeské univerzity Zdravotně sociální fakulty, zda splňují správný denní příjem kalorií a živin. Zjistit, co vede studenty k nesprávnému způsobu stravování a na základě zjištěných hodnot navrhnout zdravější způsob stravování. K dosažení cílů byl vybrán kvalitativní výzkum. Byla zvolena metoda dotazování ? technika polořízeného rozhovoru s 10 studentkami. Rozhovory jsem provedla v druhé polovině února roku 2011. U všech respondentek byly zaznamenány čtyři dny počínaje nedělí. Po zpracování a vyhodnocení rozhovorů bylo zjištěno, že 9 z 10 respondentek má znatelné výkyvy v denním příjmu kalorií. U 10 respondentek byla zaznamenaná nepravidelnost stravy a nedostatek příjmu zeleniny a ovoce, tím nedostatek vitamínu C. Na základě polořízených rozhovorů bylo zjištěno u 8 z 10 studentek nadbytečný příjem bílkovin, který může mít až negativní dopady na tělo. 9 z 10 studentek determinuje ve výběru potravin cena. 10 studentek nemá žádné zdravotní omezení v příjmu potravy. Výzkum ukázal, že stravovací zvyklosti se během studia na vysoké škole u 1 z 10 studentek změnily pozitivním směrem, dále u 2 studentek nedošlo k žádné změně a u 7 studentek se stravovací zvyklosti zhoršily. Bakalářskou práci lze využít pro lepší orientaci v dané problematice, která poukáže na chyby ve stravování a nabídne rozšíření informovanosti u laické i odborné veřejnosti.
Vliv reklamy na formování stravovacích návyků u dětí
Vašíčková, Jana ; Pešek, Ondřej (vedoucí práce) ; Procházková, Markéta (oponent)
Tato diplomová práce si klade za cíl zjistit, zda má reklama vliv na formování stravovacích návyků u dětí. Teoretická část této práce se zaměřuje na pojem reklamy jako takové, na její druhy, typy a nejúčinnější reklamní média. Popisuje efekty reklamy zaměřené na děti, tj. na pozitiva takové reklamy, ale zároveň i na možná rizika reklamy zaměřené na děti. Dále teoretická část práce obsahuje etické a právní aspekty marketingu cíleného na děti. V neposlední řadě se tato část práce zabývá zdravým životním stylem včetně stravování, které se vztahuje k reklamě cílené na děti. V praktické části následuje sekundární výzkum v oblasti vlivu reklamy na formování stravovacích návyků u dětí. Dále se v rámci praktické části zabývám vlastní výzkumnou činností. Na základě dotazníkového šetření jsem získala data od žáků základních škol, na základě těchto dat analyzuji vliv reklamy na formování jejich stravovacích návyků.
How marketing activities influence children's eating habits
Lipková, Jela ; Ryšavá, Monika (vedoucí práce) ; Štědroň, Bohumír (oponent)
Tato bakalářská práce si klade za cíl zjistit, jaký vliv na děti mají marketingové aktivity, a to hlavně reklama, při tvorbě stravovacích návyků. Teoretická část této práce se zabývá marketingovou komunikací a jednotlivými typy komunikačních nástrojů. Dále se zaměřuje na nejznámější komunikační nástroj, a to reklamu, a její vlivem na děti. V teoretické části se také zabývá spotřebitelským chováním a faktory, které na jednotlivé spotřebitele působí při jejich nákupním chování, kde se tato část soustředí na děti jako spotřebitelé a zákazníci. Poslední část se zabývá stravovacími návyky dětí a faktory, které působí při jejich tvorbě. Praktická část obsahuje vlastní výzkum, kde na základě dotazníkového průzkumu byly od dětí základní školy získané a vyhodnocené informace a nakonec i vyvozené závěry.
Stravovací návyky u žáků II. stupně ZŠ na Písecku
MOUDRÁ, Táňa
Hlavním úkolem mé bakalářské práce bylo zjištění stravovacích návyků u žáků II. stupně základních škol na Písecku. Prvním úkolem bylo nastudování dostupných materiálů a vymezení základních pojmů. Této části jsem se věnovala v teoretické části bakalářské práce. Následovalo vytipování vhodných základních škol a samotný průzkum. Společně se záznamy jsem odvezla na základní školy dopis pro rodiče, bez jejich souhlasu nebylo možné výzkum provést. Vyplněné záznamy bylo nutné podrobit redukci, několik vyplněných záznamů bylo nepoužitelných pro výzkum. Správně vyplněné dotazníky s třídenním záznamem jsem vyhodnocovala pomocí nutričního programu na stránkách www.flora.cz do elektronických tabulek. Zajímalo mě především jaký má zkoumaná skupina energetický příjem a příjem makronutrientů. S těmito hodnotami jsem následně pracovala v praktické části práce. Můžeme zde například vidět srovnání jednotlivých škol, srovnání příjmu v pracovních dnech a dnech volna nebo přehled nejčastěji konzumovaných nápojů a potravin. Tato práce by dle mého názoru mohla posloužit pro drobné upravení jednotlivých jídelníčků.
Sonda do stravovacích návyků Romů v sociálně vyloučené lokalitě v Českých Budějovicích
URBANOVÁ, Magdalena
Teoretická část práce popisuje obecná východiska pro životosprávu, dále pak stravovací návyky u Romů žijících v sociálně vyloučených lokalitách a proměny jejich stravovacích návyků v čase. Praktická část práce sleduje stravovací návyky Romů žijících v sociálně vyloučené lokalitě v Českých Budějovicích, konkrétně v ulici V. Volfa. Sběr dat byl realizován prostřednictvím polořízených rozhovorů (kvalitativní sběr dat). Celkem bylo provedeno 10 rozhovorů s respondenty žijícími v sociálně vyloučené lokalitě v Českých Budějovicích na sídlišti Máj v ulici V. Volfa, která je definována v Analýze sociálně vyloučených romských lokalit a komunit v České republice a absorpčních kapacit subjektů působících v této oblasti (2006). Rozhovory jsou zaznamenány pomocí kasuistik a následně vyhodnoceny.
Nadváha a obezita v dětském věku
FEDROVÁ, Vendula
Tato diplomová práce se zabývá problematikou nadváhy a obezity v dětském věku. Problematika dětské obezity je podrobně popsána a následovně rozdělena. Zabývá se příčinami vzniku nadváhy či obezity u dětí, následně popisuje diagnostiku nadváhy či obezity u dětí. Dále popisuje typy obezity, léčbu a její prevenci. Metodická část byla zpracována za pomoci kvantitativního výzkumu. Technikou sběru dat byly dotazníky určené pro děti základních škol v rozmezí 4. {--} 9. tříd. Stanoveným cílem pro účely diplomové práce bylo zmapovat problematiku nadváhy a obezity žáků základních škol ve městě a na venkově v rozmezí 4. {--} 9. třídy. Především jejich stravovací zvyklosti a pohybovou aktivitu. Tento cíl byl splněn. V souladu s cílem byly stanoveny hypotézy. Hypotéza 1 zněla: Nadváha či obezita se bude ve zvýšené míře vyskytovat u dětí se špatnými stravovacími návyky. Na základě výzkumu byla tato hypotéza vyvrácena. Děti se zkoumanou problematikou mají téměř shodné stravovací návyky jako děti s normální váhou. Hypotéza 2 zněla: Nadváha či obezita se bude ve zvýšené míře vyskytovat u dětí s nízkou pohybovou aktivitou. Na základě výzkumu byla tato hypotéza částečně potvrzena. Děti se zkoumanou problematikou méně často navštěvují sportovní kroužky a to o 20 % méně dětí. Ve zbývajících otázkách týkajících se pohybové aktivity se vyhodnocené výsledky dětí z obou skupin téměř nelišily. Ani dnešní době se nevyhýbá problematika obezity. Obezita se stala závažným problémem ve všech vyspělých zemích, mezi které patří i Česká republika. Tato problematika nepostihuje pouze dospělou populaci. V posledních letech se stále častěji můžeme setkat s nadváhou či obezitou u dětí. Počet dětí s nadváhou u nás neutěšeně narůstá. Toto tvrzení odborníků potvrzuje i výzkum provedený pro účely této diplomové práce. Z výsledků je zřejmé, že celých 140 dětí což činí 20 % ze zkoumaného vzorku má problém s nadváhou či obezitou. Rozložení problematiky nadváhy a obezity bylo následující. Nejvyšší výskyt nadváhy byl ve věkové kategorii 12 let, kde bylo 14 % dětí s nadváhou. Ve věkové kategorii 15 let mělo obezitu 12 %. Z celkového počtu dětí s nadměrnou hmotností je celkem 38 % chlapců s nadváhou a 25 % trpících obezitou. U dívek trpělo 18 % nadváhou a 19 % mělo obezitu. Při porovnání dětí s nadměrnou hmotností mezi venkovem a městem je zřejmé, že na vesnici žije značně větší množství dětí s problémem zvýšené hmotnosti. 68, 5 % dětí s obezitou či nadváhou z venkova oproti 31, 5 % městským dětem. Obezita dětí představuje celospolečenský problém v mnoha zemích, ale v naprosté většině se na nadbytečných kilogramech podílí nevhodná strava a životní styl, především nedostatek pohybu. Proto je velmi důležitá prevence, která by měla být zaměřena na děti a jejich rodiče již od útlého věku.
Racionální výživa u generace 50 plus
KOČOVÁ, Lenka
Jak již ze samotného názvu vyplývá, tato diplomová práce se zabývá problematikou výživy u lidí patřících do generace 50 plus. Práce je zaměřena na stravovací návyky a na dodržování pitného režimu u lidí ve věkovém rozmezí 50 {--} 65 let. Výzkum je zaměřen na ochotu a vůli generace 50 plus k přizpůsobení se dietním opatřením. Také se dotýká otázky zdravotní výchovy a postoje k racionální výživě u této generace. Dané problematice bychom měli věnovat více pozornosti, neboť výživa se velkou měrou podílí na stárnutí organizmu a tudíž také na kvalitě stáří. Cílem práce bylo zmapování postojů generace 50 plus k stravování dle zásad racionální výživy.
Obezita dětí v souvislosti se stravovacími návyky rodiny
PELECHOVÁ, Lucie
Diplomová práce se zabývá obezitou dětí ve věku 12 až 15 let a možností její léčby. Velký důraz je kladen na prevenci již od útlého věku. Obezita dětí v posledních letech strmě roste a jedinci způsobuje mnoho zdravotních potíží. Není tedy jen kosmetickou vadou. Obézní děti trpí především psychickými, fyzickými a v dospělém věku socioekonomickými obtížemi. Prevencí obezity a její léčbou je zvýšená tělesná aktivita a zásady zdravé výživy. Cílem práce je poukázat na nebezpečí masového výskytu obezity dětí a dospělé populace v České republice a seznámit veřejnost s možností racionálního stravování a souvislostmi v úpravě životního stylu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 183 záznamů.   začátekpředchozí174 - 183  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.