Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 45 záznamů.  začátekpředchozí36 - 45  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vnímání rizik složení pitného režimu u dětí základní školy
BLECHOVÁ, Romana
Vnímání rizik složení pitného režimu u dětí základní školy. Téma mé bakalářské práce se zabývá příjmem tekutin u dětí základní školy. Práce není zaměřená pouze na kvantitu, ale zejména na kvalitu přijímaných nápojů. Sledovat kvalitu nápojů, které pijeme, může být pro jedince výhodné. Prvním cílem práce je zmapovat, zda děti základní školy dodržují zásady pitného režimu v návaznosti na Rámcové vzdělávací programy pro základní vzdělávání a zavedení předmětu Výchova ke zdraví. Dle této úpravy školních osnov by děti měly dostat informace týkající se problematiky správné výživy a pitného režimu. Problémem zůstává, zda ve věku 615 let jsou děti schopny tyto získané informace účinně aplikovat v rámci svého životního stylu. Druhým cílem práce je objasnit, zda si děti základní školy vybírají nápoje podle jejich složení. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá analýzou dostupných zdrojů o nápojích a jejich vhodností pro dětskou populaci. V úvodu práce jsou shrnuty základní pravidla a doporučení pro příjem tekutin. Dále jsou v této kapitole charakterizovány jednotlivé druhy nápojů a jejich možné výhody a nevýhody pro dětský věk. Následuje popis látek, které se v nápojích nacházejí jako minerální látky, kofein, barviva, sladidla a jejich vliv na zdraví. V závěru teoretické části je poznámka o obsahu vody v jednotlivých druzích potravin, které mohou být pro některé jedince významným zdrojem tekutin. Praktická část se zabývá rozborem jednotlivých otázek z dotazníku, které jsou graficky zpracované do podoby grafů a tabulek, a vyhodnocení hypotéz pomocí statistických funkcí. Výzkum byl realizován jako šetření kvantitativní za využití dotazníkové metody a byl proveden v prosinci 2013 u dětí staršího školního věku na náhodně vybrané základní škole v mikroregionu Telčsko. Dotazník byl anonymní a sestával se z celkem 25 otázek. Obsahoval demografické otázky, tj. věk a pohlaví. Dále otázky zaměřené na množství, dobu a frekvenci příjmu tekutin během dne a zejména na složení pitného režimu a preferenci pro výběr tekutin. Celkem bylo rozšířeno 190 dotazníků, z nichž bylo odevzdáno, správně a úplně vyplněno 145, což činí 76 % návratnost. Pro účely výzkumu byly formulovány dvě hypotézy. H1: Děti základní školy nedodržují zásady pitného režimu. H2 : Dodržování zásad pitného režimu se u dívek a chlapců neliší. Tyto hypotézy byly statisticky vyhodnoceny a na základě výsledků potvrzeny nebo vyvráceny. Z výsledků vyplývá, že děti základní školy, i přes dostupnost informací o pitném režimu, tyto zásady nedodržují. Hypotézu H1 tedy přijmeme. U jednotlivých skupin, tj. dívek a chlapců, statisticky významný rozdíl v dodržování zásad pitného režimu zjištěn nebyl a soubory se shodují z 93,6 %. Hypotézu H2 tedy přijmeme. Cílem práce bylo zjistit, zda děti vybírají nápoje podle jejich složení. Nejvíce jsou preferované nápoje sycené, s přírodními sladidly a barvivy. Nejdůležitějším faktorem pro výběr nápoje je jeho chuť, zdraví a cena. O složení nápojů se děti téměř nezajímají, nejvíce uvedly odpověď spíše ne a ne, které v součtu tvoří 71 %. Výsledky této práce mohou být použity k zacílení výchovy dětí v oblasti učení zásad správného pitného režimu. Problém nedodržování pravidel pitného režimu by mohl být vylepšen zacílením výchovy na děti nejnižšího věku, které se návykům pitného režimu teprve učí, tj. v samotném začátku života. Přednostně by měly být poskytovány informace rodičům, kteří dítě nejvíce ovlivňují.
Stravovací návyky žáků II. stupně ZŠ na Benešovsku
PROVAZNÍKOVÁ, Jana
Hlavním úkolem mé bakalářské práce bylo zjistit, jaké mají stravovací návyky žáci druhého stupně na základních školách v regionu Benešov. Nejprve jsem si nastudovala teoretické poznatky z oblasti stravy, stravovacích návyků. Těmto teoretickým poznatkům je věnována teoretická část bakalářské práce. Další mým krokem bylo vytipování vhodných základních škol jak městského, tak vesnického typu, na kterých by mohl být průzkum použit. Po schůzce se zástupci škol, jsem dětem rozdala dopis pro rodiče, který seznamoval s tématem bakalářské práce a souhlasem, či nesouhlasem účasti na průzkumu. Při souhlasu ze strany rodičů byly dětem rozdány záznamové archy jídelníčků společně s pokyny, jakým způsobem jídelníček vyplňovat. Po návratu vyplněným jídelníčků bylo nutné je zredukovat a to z důvodu chyb, které se objevily a znemožnily tak správné vyhodnocení. Jídelníčky jsem vyhodnocovala pomocí nutričního programu, který se nachází na internetových stránkách www.flora.cz. Při vyhodnocování jsem se zaměřila především na denní energetický příjem a na příjem jednotlivých makronutrientů. S výsledky jsem pracovala v praktické části mé bakalářské práce. Nalezneme zde například příjem jednotlivých makronutrientů, energetický příjem a nejčastější druh konzumované zeleniny.
Sonda do stravovacích návyků Romů v sociálně vyloučené lokalitě v Českých Budějovicích
URBANOVÁ, Magdalena
Teoretická část práce popisuje obecná východiska pro životosprávu, dále pak stravovací návyky u Romů žijících v sociálně vyloučených lokalitách a proměny jejich stravovacích návyků v čase. Praktická část práce sleduje stravovací návyky Romů žijících v sociálně vyloučené lokalitě v Českých Budějovicích, konkrétně v ulici V. Volfa. Sběr dat byl realizován prostřednictvím polořízených rozhovorů (kvalitativní sběr dat). Celkem bylo provedeno 10 rozhovorů s respondenty žijícími v sociálně vyloučené lokalitě v Českých Budějovicích na sídlišti Máj v ulici V. Volfa, která je definována v Analýze sociálně vyloučených romských lokalit a komunit v České republice a absorpčních kapacit subjektů působících v této oblasti (2006). Rozhovory jsou zaznamenány pomocí kasuistik a následně vyhodnoceny.
Srovnání pitného režimu a konzumace alkoholu u středoškolské a učňovské mládeže
NOVOTNÁ, Jitka
Má diplomová práce se zabývá problematikou pitného režimu a konzumací alkoholu u středoškolské a učňovské mládeže. Cílem mé diplomové práce bylo zhodnotit pitný režim, zjistit co středoškolská a učňovská mládež upřednostňuje ve výběru tekutin a zařazuje do svého pitného režimu, a také kolik tekutin denně vypijí. Dále bylo cílem zjistit požívaní alkoholu středoškolskou a učňovskou mládeží. Při zjišťování konzumace alkoholu, jsem hodnotila, jak často učni a středoškoláci pijí alkohol, kdy poprvé zkusili alkohol a například také to, co si myslí o škodlivosti alkoholu na organizmus. V teoretické části mé práce se zabývám správným pitným režimem, různými druhy nápojů, hodnotím různé nápoje alkoholické i nealkoholické z hlediska účinku na zdraví. Popisuji různé příklady nemocí, které způsobuje nadužívání alkoholu a kterými mohou trpět lidé se závislostí na alkoholu. Jako zajímavost popisuji historii vzniku různých nápojů. Ve výzkumné části jsem hodnotila pitný režim studentů středních škol a učňů. Zjišťovala jsem kolik studenti a učni vypijí slazených a neslazených nápojů a jaké množství tekutin denně vypijí. Rozdíly v konzumaci alkoholu mezi středoškoláky a učni. Hodnotila jsem, zda více konzumují alkohol dívky nebo chlapci a také jestli je častější konzumace alkoholu u kuřáků než u nekuřáků. Výzkum byl kvantitativní pomocí rozdaných dotazníků na středních školách a středních odborných učilištích v českých Budějovicích. Výsledky byly zpracovány pomocí MS Excel. Při výzkumu byly potvrzeny všechny předpokládané hypotézy V první hypotéze se potvrdilo, že konzumace alkoholu je u učňovské mládeže častější než u středoškolské. Potvrdila se také hypotéza druhá, že studenti a učni nedodržují správný pitný režim. Třetí potvrzená hypotéza byla, že chlapci pijí častěji alkohol než dívky. Hypotézou, která předpokládala, že studenti a učni, kteří kouří pijí častěji alkohol než nekuřáci se také potvrdila. Poslední potvrzenou hypotézou bylo, že středoškolská a učňovská mládež upřednostňuje slazené nápoje před vodou a hořkými čaji.
Ošetřovatelská péče o pacienty s urolitiázou a zhodnocení jejich dietních návyků
KAČÍRKOVÁ, Michala
Bakalářská práce "Ošetřovatelská péče o pacienta s urolitiázou a zhodnocení jejich dietních návyků" se zabývá ucelenou problematikou urolitiázy a její prevencí. Sestry pracující na urologických odděleních se běžně setkávají při poskytování ošetřovatelské péče s pacienty, kteří mají úporné kolikovité bolesti způsobené pohybem konkrementu v močových cestách. Z velké části se na vzniku konkrementu podílí nedostatečný příjem tekutin a špatné dietní zvyky, jako je vysoký příjem živočišných bílkovin nebo soli. Aby pacient nemusel znovu prožít kruté bolesti, je úkolem sestry dostatečně edukovat pacienta o změně dietního a pitného režimu.Práci můžeme rozdělit na dvě části. První část práce je zaměřena na teoretické seznámení s problematikou urolitiázy. V této části je věnována pozornost historii, příčinám vzniku urolitiázy, symptomům, diagnostice, léčbě a také prevenci vzniku onemocnění. Je zde popsána i ošetřovatelská péče o pacienta s urolitiázou. Druhá část práce je výzkumná. Výzkumné šetření probíhalo na urologických odděleních ve vybraných nemocnicích Jihočeského kraje - v Českých Budějovicích, v Písku a v Táboře, a to na lůžkové a ambulantní části těchto oddělení. Výzkum probíhal za pomoci dotazníků určeným pacientům i sestrám. Cílem práce bylo zhodnotit stravovací návyky pacientů s urolitiázou v závislosti na druhu konkrementu. Současně jsme chtěli zjistit edukační rozsah sester v oblasti prevence urolitiázy. Na základě hlavního cíle byly stanoveny hypotézy. H1: Pacienti s urolitiázou dodržují dietní režim. H2: Pacienti s urolitiázou dodržují pitný režim. H3: Pacienti jsou dostatečně informováni o dietě. H4: pacienti jsou dostatečně informováni o pitném režimu. H5: Onemocnění častěji postihuje mladší pacienty než starší pacienty. Cíl práce byl splněn a hypotézy H1, H3, H4 a H5 byly na základě výzkumného šetření potvrzeny. Hypotéza H2 se nám nepotvrdila Výsledky a poznatky výzkumného šetření budou nabídnuty sestrám pracujícím na urologických oddělení a ambulancích, kde probíhal výzkum. Mohou jim pomoci v edukaci pacientů s urolitiázou a zaměřit se na oblasti, které jsou pro pacienta {--} litiatika nejdůležitější. Aby edukace pacienta byla prováděna. edukátorem {--} sestrou efektivně, bylo by vhodné tomuto tématu věnovat některý ze seminářů na urologických oddělení a nejen na nich.
Vliv životosprávy u všeobecných sester v třísměnném provozu na jejich bio-psycho-sociální potřeby
ČAMRHELOVÁ, Veronika
Správná životospráva je jedním z faktorů, který má vliv na schopnost vyrovnávat se s nároky zdravotnického povolání. Je důležité, aby si sestry uvědomily, jaký význam má správná výživa a její dodržování nejenom doma, ale i zaměstnání, obzvlášť v třísměnném provozu. Šetření bylo kvantitativní. Ke sběru dat byla použita metoda dotazování pomocí anonymních dotazníků, které byly určeny náhodně vybraným všeobecným sestrám. Výzkumné šetření probíhalo v Psychiatrické léčebně a v Nemocnici v Havlíčkově Brodě. Bylo rozdáno celkem 120 dotazníků, z toho 114 (100%) bylo použito k výzkumnému šetření. K této práci byly stanoveny tři cíle. Zjistit, zda sestry pracující v třísměnném provozu se pravidelně stravují. Zjistit, zda sestry dodržují v zaměstnání pitný režim a zda v důsledku své životosprávy trpí zažívacími obtížemi. Určené cíle byly v práci splněny. Stanoveny byly tři hypotézy, ke každému cíli se vždy vztahovala jedna. V první hypotéze bylo předpokládáno, že sestry se stravují pravidelně. Tato hypotéza nebyla potvrzena. V druhé bylo předpokládáno, že sestry dodržují v zaměstnání pitný režim. Tato hypotéza byla potvrzena. Ve třetí hypotéze bylo předpokládáno, že sestry v důsledku své životosprávy netrpí zažívacími obtížemi. Tato hypotéza byla opět potvrzena. Z šetření vyplynulo, že většina dotazovaných sester se domnívá, že zdravotnické povolání má vliv na jejich životosprávu a to zejména v nepravidelném stravování, nedostatku spánku a navíc vnímají toto povolání jako zdroj stresu. Na druhou stranu bylo překvapujícím zjištěním, že sestry dodržují v zaměstnání pitný režim a navíc netrpí zažívacími obtížemi. Důležitým ukazatelem životosprávy je bezesporu pravidelný režim stravování. Mnoho sester se ale stravuje nepravidelně. Výsledky práce poslouží k lepšímu pochopení významu a dodržování správné životosprávy. Sestry by měly být s tímto tématem seznámeny.
Pitný režim u sester
KREMSOVÁ, Alžběta
V bakalářské práci jsem se zabývala problematikou dodržování pitného režimu u sester. Výzkumný soubor tvořily sestry pracující na lůžkových odděleních v nemocnicích Tábor a Pelhřimov. Dodržování tekutin je důležité pro správné fungování všech dějů v organismu. Pitný režim je jeden z faktorů, který ovlivňuje kvalitu práce sestry. Je proto nezbytné, aby sestry měly dostatek informací o správném způsobu, jak příjem tekutin dodržovat a také se podle toho řídila. Dostatek znalostí pomůže zlepšit péči o příjem tekutin i u klientů.
Edukace pacienta o výživě se stomií tlustého střeva před propuštěním do domácí péče v nemocnicích Jihočeského kraje Písek, České Budějovice, Tábor
ŠÍMOVÁ, Lucie
V současné době žije v České republice 10 {--} 11 tisíc kolostomiků, a jelikož počet těchto nemocných narůstá, je potřeba vytvoření systému komplexní ošetřovatelské péče o tyto pacienty stále aktuálnější. Založení stomie znamená pro pacienta hluboký zásah do osobního, pracovního i společenského života. Překonat nové problémy a úskalí pomáhá nemocným stomická sestra. Ta zároveň vede kompletní edukaci jak v péči o vývod samotný, tak o zvláštnostech výživy, na kterou je u kolostomiků kladen zvláštní důraz, jelikož dodržování jejích zásad vede ke zkvalitnění života těchto lidí. Cílem práce je zjistit míru informovanosti kolostomiků a sester o výživě a pitném režimu před propuštěním do domácí péče a zda sestry edukují kolostomiky, v nemocnicích Jihočeského kraje. Byly stanoveny 2 hypotézy: H1: Kolostomici mají dostatek informací o výživě a pitném režimu před propuštěním z nemocnice do domácí péče, H2: Sestry edukují kolostomiky o výživě a pitném režimu. Ke sběru dat ke splnění stanoveného cíle byla použita metoda dotazování, technikou dotazníků, které byly rozdány 40 pacientům s kolostomií a 60 sestrám chirurgických oddělení v Nemocnici Písek, a.s., v Nemocnici České Budějovice,a.s. a v Nemocnici Tábor,a.s., přičemž jejich návratnost byla překvapivě 100%. Dotazník pro pacienty se skládal z 20 otázek a dotazník pro sestry z 18 otázek. Cíl práce byl splněn, obě hypotézy byly potvrzeny. Výsledky naší práce budou poskytnuty vrchním sestrám chirurgických oddělení nemocnic, ve kterých šetření probíhalo a mohly by být použity jako příspěvek k odborným seminářům nejen pro stomické, ale i pro všechny chirurgické sestry, které s kolostomiky pracují.
Pitný režim při zvýšené tělesné zátěži rekreační formou fitboxu
ŠIMOTOVÁ, Jaroslava
Práce se zabývá pitným režimem v rekreační formě fitboxu. V teoretické části jsou podrobně popsány specifika pitného režimu. Jsou zde popsány jak charakteristiky pitného režimu při zátěži, tak i důležitost pitného režimu pro člověka. V praktické části je sledován pitný režim sportovců, kteří cvičí fitbox. Tento pitný režim je srovnáván se skupinou necvičících, se sedavým zaměstnáním. Z praktického šetření je zřejmé, že ti, kteří se věnují fitboxu mají vyšší příjem tekutin a kvalitnější skladbu pitného režimu oproti skupině, jenž fitbox necvičí.
Obezita dětí v souvislosti se stravovacími návyky rodiny
PELECHOVÁ, Lucie
Diplomová práce se zabývá obezitou dětí ve věku 12 až 15 let a možností její léčby. Velký důraz je kladen na prevenci již od útlého věku. Obezita dětí v posledních letech strmě roste a jedinci způsobuje mnoho zdravotních potíží. Není tedy jen kosmetickou vadou. Obézní děti trpí především psychickými, fyzickými a v dospělém věku socioekonomickými obtížemi. Prevencí obezity a její léčbou je zvýšená tělesná aktivita a zásady zdravé výživy. Cílem práce je poukázat na nebezpečí masového výskytu obezity dětí a dospělé populace v České republice a seznámit veřejnost s možností racionálního stravování a souvislostmi v úpravě životního stylu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 45 záznamů.   začátekpředchozí36 - 45  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.