Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Příprava a hodnocení odrůdových destilátů z hroznů
Šimek, Fabián
Cílem práce bylo zpracovat hrozny několika odrůd révy vinné dvěma různými výrobními postupy a připravit mikrovzorky destilátů. Pomocí chemických, fyzikálních a senzorických metod zhodnotit a porovnat použité odrůdy, technologii výroby destilátů a vybrané jakostní parametry. Diplomová práce byla vypracována v letech 2018 – 2020 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů, na Zahradnické fakultě v Lednici Mendelovy univerzity v Brně. Práce popisuje technologii výroby, jakostní parametry a právní předpisy destilátů z hroznu a vín. Experimentální část práce se věnuje výrobě těchto destilátů a porovnává dvě metody zpracování hroznů pro destilaci. První metodou byl tradiční způsob výroby vínovice, při němž se hrozny zpracovávají do formy prokvašeného vína, jež je následně destilováno. Druhým způsobem byl alternativní přístup zpracování hroznů obdobně jako ovocné destiláty, kdy hrozny nejsou lisovány a kvasí na slupkách, s nimiž jsou i destilovány.
Vplyv macerácie netradičných druhov dreva na kvalitu destilátů
Martinák, Krištof
Diplomová práce Vliv macerace netradičních druhů dřeva na kvalitu destilátu byla vypracována v letech 2017-2019 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů, Zahradnické fakulty, Mendelovy univerzity v Brně. Její literární část byla zaměřena na objasnění legislativních požadavků na výrobu destilátů, konkrétně brandy. Dále stručně popisuje historii a technologii výroby sudů, chemické složení dřeva a chemické změny obsahových látek při výrobě sudů. Popisuje alternativní produkty využívány namísto sudů. V praktické části práce bylo vybráno 8 druhů dřev, které byly zpracovány na dřevní štiepku- chipsy, každé ve třech variantách teplotní úpravy (110,175,200 ° C). Ty byly dávkovány do vinného destilátu a po dobu 5 měsíců probíhalo zrání spolu s dřevem. Po této době byly destiláty scezené a podrobeny chemické analýze. Při ní se určovala antioxidační kapacita dvěma metódami- FRAP a DPPH. Určoval se i celkový obsah polyfenolů a barevné změny pomocí 3 rozměrného prostoru CIELAB. Následně bylo 24 destilátů ohodnocených jedenáct členech komisí. Ta hodnotila 15 organoleptických vlastností (optických, aromatických a chuťových). Výsledky byly vyhodnoceny do grafů, tabulek a fotografií a podložené statistickým zkoumáním. Dále byly v diskusi a závěru výsledky slovně zhodnoceny, porovnány s podobnými zahraničními a tuzemskými studiemi. Na závěr byl vyjádřen názor autora, jeho doporučení pro využití poznatků v praxi či dalším výzkumu.Právní doložka:Prohlašuji, že jsem práci: Vliv macerace netradičních druhů dřeva na kvalitu destilátů vypracoval/a samostatně a veškeré použité prameny a informace uvádím v seznamu použité literatury. Nesouhlasím, aby moje práce byla zveřejněna v souladu s § 47b zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s platnou Směrnicí o zveřejňování závěrečných prací, a doporučuji odložit zveřejnění práce na dobu max. 3 let. Prohlašuji, že tištěná podoba závěrečné práce a elektronická podoba závěrečné práce zveřejněná v aplikaci Závěrečné práce v Univerzitním informačním systému je identická. Jsem si vědom/a, že se na moji práci vztahuje zákon č. 121/2000 Sb., autorský zákon, a že Mendelova univerzita v Brně má právo na uzavření licenční smlouvy a užití této práce jako školního díla podle § 60 odst. 1 autorského zákona. Dále se zavazuji, že před sepsáním licenční smlouvy o využití díla jinou osobou (subjektem) si vyžádám písemné stanovisko univerzity, že předmětná licenční smlouva není v rozporu s oprávněnými zájmy univerzity, a zavazuji se uhradit případný příspěvek na úhradu nákladů spojených se vznikem díla, a to až do jejich skutečné výše.
Svetové vinné destiláty
Martinák, Krištof
Bakalárska práca sa zaoberala vínnymi destilátmi rôznych druhov vo viacerých krajinách sveta. V kapitole č. 3 Literárna časť bola rozobraná teoretická časť. Stručne bola popísaná história a princípy destilácie, rôzne typy destilácie, najmä tie, ktoré sa využívajú pri výrobe vínnych destilátov. Následne bola priblížená legislatíva a základné pojmy ako vínovica, brandy či cognac. Spomenuté boli i destiláty zo sekundárnych produktov výroby vína a to matolinovica a vínovica z vínnych kalov. Ďalšia kapitola, ktorá nesie názov celej bakalárskej práce Svetové vínne destiláty rozoberá podrobne technológie výroby vína i destilátu, používané odrody viniča hroznorodého, postupy, zvyklosti daných krajín a tiež konkrétnych výrobcov a ich produkty. Popísaná je aj kategorizácia vínnych destilátov v daných krajinách. Najrozsiahlejšie časť je venovaná Francúzsku a svetoznámemu cognacu, no v nasledujúcich podkapitolách sa práca venuje ďalším 14 krajinám.
Světové vinné destiláty
Filípek, David
Tato práce se v první části zaměřuje na révu vinnou, její historii a aktuální situaci v ČR a ve světě. Dále je v této práci popsán proces výroby vína, jeho následovné destilaci a druhy destilačních zařízení, s jejímž použitím se víno destiluje. V další kapitole se zaměřuje práce na destilát samotný a jeho vývoj v historii. Následně je práce již podrobněji zaměřena na hlavní část a to vysvětlení a popsání vinných destilátů ve vybraných světových oblastech. Větší pozornost je věnována světově nejznámějším destilátům a to francouzskému koňaku a armaňaku. V posledních částech práce jsou zmíněni největší producenti světa vinných destilátů a je popsáno snoubení vinných destilátů ve světové gastronomii. V závěrečné praktické části práce jsou popsány výsledky senzorického hodnocení vybraných světových destilátů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.