Název:
Příprava a hodnocení odrůdových destilátů z hroznů
Autoři:
Šimek, Fabián Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce bylo zpracovat hrozny několika odrůd révy vinné dvěma různými výrobními postupy a připravit mikrovzorky destilátů. Pomocí chemických, fyzikálních a senzorických metod zhodnotit a porovnat použité odrůdy, technologii výroby destilátů a vybrané jakostní parametry. Diplomová práce byla vypracována v letech 2018 – 2020 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů, na Zahradnické fakultě v Lednici Mendelovy univerzity v Brně. Práce popisuje technologii výroby, jakostní parametry a právní předpisy destilátů z hroznu a vín. Experimentální část práce se věnuje výrobě těchto destilátů a porovnává dvě metody zpracování hroznů pro destilaci. První metodou byl tradiční způsob výroby vínovice, při němž se hrozny zpracovávají do formy prokvašeného vína, jež je následně destilováno. Druhým způsobem byl alternativní přístup zpracování hroznů obdobně jako ovocné destiláty, kdy hrozny nejsou lisovány a kvasí na slupkách, s nimiž jsou i destilovány.The aim of the thesis was to process grapes of several vine varieties by two different methods and to prepare microsamples of distillates. Then by using chemical, physical and sensory methods evaluate and compare used varieties, technology of spirits production and selected quality parameters. The diploma thesis was developed in the years 2018 – 2020 at the Institute of Postharvest Technology of Horticultural products, at the Faculty of Horticulture in Lednice of Mendel University in Brno. Thesis describes the production technology, quality parameters and legislation of spirits from grapes and wines. The experimental part of the thesis is devoted to the production of these distillates and compares two methods of processing grapes for distillation. First method was preparing wine by traditional way, which is then distilled. Second method was an alternative approach, where the grapes was processed similar to fruits distillates, where the grapes are not pressed, but ferment on skins and distilled with them also.
Klíčová slova:
brandy; destiláty; distillates; grape brandy; grape varieties; hroznovice; lihoviny; metanol; methanol; odrůdy hroznů; spirits; vínovice