Název:
Vplyv macerácie netradičných druhov dreva na kvalitu destilátů
Autoři:
Martinák, Krištof Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce Vliv macerace netradičních druhů dřeva na kvalitu destilátu byla vypracována v letech 2017-2019 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů, Zahradnické fakulty, Mendelovy univerzity v Brně. Její literární část byla zaměřena na objasnění legislativních požadavků na výrobu destilátů, konkrétně brandy. Dále stručně popisuje historii a technologii výroby sudů, chemické složení dřeva a chemické změny obsahových látek při výrobě sudů. Popisuje alternativní produkty využívány namísto sudů. V praktické části práce bylo vybráno 8 druhů dřev, které byly zpracovány na dřevní štiepku- chipsy, každé ve třech variantách teplotní úpravy (110,175,200 ° C). Ty byly dávkovány do vinného destilátu a po dobu 5 měsíců probíhalo zrání spolu s dřevem. Po této době byly destiláty scezené a podrobeny chemické analýze. Při ní se určovala antioxidační kapacita dvěma metódami- FRAP a DPPH. Určoval se i celkový obsah polyfenolů a barevné změny pomocí 3 rozměrného prostoru CIELAB. Následně bylo 24 destilátů ohodnocených jedenáct členech komisí. Ta hodnotila 15 organoleptických vlastností (optických, aromatických a chuťových). Výsledky byly vyhodnoceny do grafů, tabulek a fotografií a podložené statistickým zkoumáním. Dále byly v diskusi a závěru výsledky slovně zhodnoceny, porovnány s podobnými zahraničními a tuzemskými studiemi. Na závěr byl vyjádřen názor autora, jeho doporučení pro využití poznatků v praxi či dalším výzkumu.Právní doložka:Prohlašuji, že jsem práci: Vliv macerace netradičních druhů dřeva na kvalitu destilátů vypracoval/a samostatně a veškeré použité prameny a informace uvádím v seznamu použité literatury. Nesouhlasím, aby moje práce byla zveřejněna v souladu s § 47b zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s platnou Směrnicí o zveřejňování závěrečných prací, a doporučuji odložit zveřejnění práce na dobu max. 3 let. Prohlašuji, že tištěná podoba závěrečné práce a elektronická podoba závěrečné práce zveřejněná v aplikaci Závěrečné práce v Univerzitním informačním systému je identická. Jsem si vědom/a, že se na moji práci vztahuje zákon č. 121/2000 Sb., autorský zákon, a že Mendelova univerzita v Brně má právo na uzavření licenční smlouvy a užití této práce jako školního díla podle § 60 odst. 1 autorského zákona. Dále se zavazuji, že před sepsáním licenční smlouvy o využití díla jinou osobou (subjektem) si vyžádám písemné stanovisko univerzity, že předmětná licenční smlouva není v rozporu s oprávněnými zájmy univerzity, a zavazuji se uhradit případný příspěvek na úhradu nákladů spojených se vznikem díla, a to až do jejich skutečné výše.Diploma thesis The influence of maceration of nontraditional wood species on the quality of distillate was elaborated in the years 2017-2019 at the Institute of Post-Harvest Technology of Horticultural Products, Faculty of Horticulture, Mendel University in Brno. Literary part was aimed at clarifying the legislative requirements for the production of spirits, namely brandy. The thesis also briefly describes the history and technology of barrel production, the chemical composition of wood and chemical changes in the content of barrels. Alternative products used instead of barrels were also discussed. In the practical part of the thesis 8 types of woods, which were processed into wood chips, each in three variants of temperature treatment (110,175,200°C) were selected. Various types of woods were dosed into wine distillate and matured together with wood for 5 months. After this time, the distillates were decanted and subjected to chemical analysis. Here, the antioxidant capacity was determined by two methods - FRAP and DPPH. The total polyphenol content and color changes using the CIELAB 3-dimensional space was also determined. Subsequently, 24 spirits were rated by eleven members commission. Fifteen organoleptic properties (optical, aromatic and flavor) were evaluated. The results were evaluated in graphs, tables and photographs and supported by a statistical survey. Furthermore, in the discussion and conclusion, the results were verbally evaluated, compared with similar foreign and domestic studies. In conclusion, the author's opinion, his recommendations for using this research in practice or other research were expressed.Formula clause:I hereby declare that, this thesis entitled The influence of maceration of nontraditional wood species on the quality of distillate was written and completed by me. I also declare that all the sources and information used to complete the thesis are included in the list of references. I disagree that the thesis could be made public in accordance with Article 47b of Act No. 111/1998 Coll., Higher Education Institutions and on Amendments and Supplements to Some Other Acts (the Higher Education Act), and in accordance with the current. I recommend postponing the publication of the bachelor / master thesis for a maximum of 3 years. Directive on publishing of the final thesis. I declare that the printed version of the thesis and electronic version of the thesis published in the application of the Final Thesis in the University Information System is identical. I am aware that my thesis is written in accordance to Act. 121/2000 Coll., on Copyright and therefore Mendel University in Brno has the right to conclude licence agreements on the utilization of the thesis as a school work in accordance with Article 60(1) of the Copyright Act. Before concluding a licence agreement on utilization of the work by another person, I will request a written statement from the university that the licence agreement is not in contradiction to legitimate interests of the university, and I will also pay a prospective fee to cover the cost incurred in creating the work to the full amount of such costs.
Klíčová slova:
brandy; chipsy; destiláty; dřevo; sud; vinný destilát; zrání