Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Enrichment of Supercritical Extracts in beta-Sitosterol by Fractionation Process
Rochová, Kristina ; Sovová, Helena ; Sajfrtová, Marie ; Bártlová, Milena
The aim of this contribution was to use the extraction with supercritical CO2 coupled with fractionation of extract for preparation of extracts rich in beta-sitosterol. Phytosterols have been proved to lower serum cholesterol levels in humans and to have other benefit for human health. Supercritical extraction is a green method to separate such compounds from plants. Sea buckthorn seeds and sunflower seeds were extracted and a mathematical model was applied to determine separation factor of beta-sitosterol as minor component of extract. According to the obtained results, conditions of fractionation were set up. The most important enrichment of a part of extract from seeds with beta-sitosterol was achieved with fractionation in two separators (first separator kept at 15MPa and 50°C) and subsequent fractionation in time at the output of the second separator.
Superkritická extrakce a frakcionace oleje ze semen rakytníku: stanovení selektivity beta-sitosterolu
Rochová, Kristina ; Sovová, Helena
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides L.) obsahuje velké množství látek významných z hlediska výživy a ve farmacii, mezi jiným fytosteroly, u nichž byly potvrzeny protirakovinné, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Fytosteroly (zejména beta-sitosterol) jsou významně zastoupeny v oleji ze semen. Umletá semena byla extrahována superkritickým CO2 při teplotách 40 a 60°C a tlaku 15-28 MPa a pomocí HPLC analýzy byla vyhodnocena selektivita beta-sitosterolu v oleji. Výsledky umožňují zvýšit koncentraci fytosterolů v superkritickém extraktu.
Izolace léčivých látek z kopřivy superkritickou extrakcí
Sovová, Helena ; Opletal, L. ; Sajfrtová, Marie ; Bártlová, Milena
Karotenoidy a chlorofyly z listů a beta-sitosterol, skopoletin a homovanilylalkohol z kořenů kopřivy dvoudomé byly extrahovány stlačeným oxidem uhličitým modifikovaným ethanolem. Pro každou látku byl vyhodnocen vliv extrakčních podmínek na rychlost extrakce. Degradace chlorofylů, k níž v extraktoru docházelo, byla potlačena antioxidantem přidaným k rozpouštědlu. .

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.