Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv změny techniky krmení jadrné krmné směsi ve stáji s robotickým dojením na užitkovost a BCS dojnic
Konupková, Zora
Diplomová práce se zabývá porovnáním a zhodnocením vlivu změny techniky krmení jadrné krmné směsi ve stáji s robotickým dojením na produkční a metabolické parametry dojnic. Do sledovaných parametrů byly zahrnuty parametry mléčné užitkovosti, BCS a bachorových tekutin. Změna krmné techniky spočívala ve změně procentuálního zastoupení koncentrátu předkládaného v dojicím robotu a jako součást směsné krmné dávky. BCS bylo hodnoceno pomocí pětibodové stupnice s přesností 0,25 bodu a bylo do něj zahrnuto 50 dojnic. Údaje o parametrech mléčné užitkovosti byly získány z kontroly užitkovosti a byly vyhodnoceny u 49 dojnic. Odběr a laboratorní vyšetření bachorových tekutin bylo provedeno od šesti zvířat před změnou krmné techniky a následně od šesti zvířat po změně krmné techniky. U sledovaných parametrů vznikly dvě skupiny statistických souborů – před změnou krmné techniky a po změně krmné techniky, které byly následně podrobeny statistickým analýzám. Po změně techniky krmení se prokázalo statisticky významné zvýšení (p ≤ 0,05) v produkci celkových těkavých mastných kyselin v bachorové tekutině (z 88,33 mmol/l na 107,53 mmol/l). Toto zvýšení bylo dáno především statisticky průkazným zvýšením (p < 0,05) produkce kyseliny propionové (z 15,40 % na 20,65 %) a statisticky průkazným snížením (p ≤ 0,05) produkce kyseliny octové (z 68,43 % na 63,97 %). Při hodnocení vlivu změny techniky krmení na parametry mléčné užitkovosti bylo zjištěno průkazné zvýšení (p < 0,05) obsahu tuku (z 3,96 % na 4,18 %) a průkazné snížení (p < 0,05) obsahu bílkovin (z 3,56 % na 3,50 %) v mléce v prvním měsíci po změně krmné techniky. Rovněž bylo po změně krmné techniky zjištěno statisticky významné zvýšení (p < 0,05) obsahu močoviny v mléce (z 24,98 mg/100 ml na 38,24 mg/100 ml). Také bylo zaznamenáno průkazné zvýšení (p < 0,05) průměrného poměru obsahu tuku a bílkoviny v mléce (z 1,12 na 1,20). Při sledování BCS dojnic se po změně krmné techniky prokázalo statisticky významné zvýšení (p < 0,05) průměrného BCS ve stádě (z 3,39 na 3,67). Při snížení množství přiděleného koncentrátu v dojicím robotu bylo zjištěno statisticky vysoce průkazné (p < 0,001) snížení množství zbytků (z 0,883 kg na 0,203 kg). Zjištěné výsledky dokladují, že změna krmné techniky měla pozitivní vliv na fermentační procesy v bachoru a na vyrovnání výživného stavu stáda.
Použití různých typů startérů ve výživě telat
Křivová, Štěpánka
Cílem diplomové práce bylo porovnat vliv různých typů startérů na množství přijímaného startéru, přírůstky telat českého strakatého skotu, náklady na startér a bachorovou fermentaci v období mléčné výživy. Telata (n = 28) byla ustájena v individuálních boxech a po ukončení kolostrální výživy krmena mléčnou krmnou směsí a startérem. Telata byla rozdělena do čtyř skupin po 7 jedincích podle typu podávaného startéru (A: granulovaný startér s celým ovsem, B: kompletně granulovaný startér, C: startér typu müsli, D: slamnatý startér). Skupiny telat byly vyrovnané podle věku dosaženého na začátku experimentu a zastoupení pohlaví. Experiment trval do věku telat 52 dní. Byla sledována denní spotřeba startéru, hmotnost telat a dvakrát byla odebrána bachorová tekutina. Průměrná spotřeba startérů i přírůstky telat v jednotlivých skupinách byly relativně vyrovnané a rozdíly mezi skupinami nebyly statisticky významné. Náklady na reálně spotřebovaný startér byly průkazně nejvyšší u skupiny C. Průměrné pH bachorové tekutiny se u většiny telat pohybovalo pod 6 (s výjimkou telat skupiny C v prvním odběru a ve druhém odběru u telat skupiny D). U většiny telat bylo v bachorové tekutině zjištěno poměrně vysoké zastoupení kyseliny propionové (nad 30 % s výjimkou telat skupiny D) a nízké zastoupení kyseliny octové (pod 56 % s výjimkou skupiny D). Na základě výsledků vyšetření bachorové tekutiny v závěru experimentu lze u telat skupiny A, B i C vysledovat tendenci ke vzniku subakutní acidózy bachorového obsahu. U telat skupiny D odpovídaly hodnoty pH i zastoupení kyseliny propionové a octové parametrům bachorové tekutiny zdravých zvířat. Ze zdravotního hlediska se tak pro rozvoj bachorové fermentace bez rizika vzniku acidózy bachorového obsahu jeví jako nejvhodnější startér s podílem štípané slámy.
Vliv startérů na užitkové vlastnosti a celkový stav organismu telat
Aulichová, Tereza
Diplomová práce je zaměřená na porovnání vlivu různých typů startérů na množství přijímaného krmiva, přírůstky telat holštýnského plemene, konverzi krmiva, ekonomiku, bachorovou tekutinu a krevní parametry v období odchovu telat. Po skončení mlezivového období byla telata rozdělena do 3 skupin po 5 jedincích, krmena mléčnou krmnou směsí a různými typy startérových směsí. První skupina měla ČOT – B granulovaný startér (šrotované zgranulované složky), druhá skupina dostávala Premiumstart – müsli a třetí skupina Goldstart – směs granulí, kukuřičných vloček a řezané slámy („slamnatý startér“). V 60ti dnech jim byla odebrána krev a poté byla zabita na jatkách. Po porážce byl telatům odebrán bachor a bachorová tekutina pro následující analýzy. Průměrná spotřeba startéru a konverze krmiva byla průkazně nejvyšší u druhé skupiny. Průměrný denní přírůstek byl v jednotlivých skupinách relativně vyrovnaný. Náklad na kg přírůstku a na reálně spotřebovaný startér byl prokazatelně nejnižší u první skupiny. Průměrné pH bachorové tekutiny bylo průkazně nejnižší u první skupiny (pod 5,5). U všech telat bylo poměrně vysoké zastoupení kyseliny propionové (u první skupiny až o 15 %, u druhé a třetí skupiny o 9 % vyšší) a nízké hladiny kyseliny octové, které byly v jednotlivých skupinách vyrovnané (o 8 % nižší). Nízký počet nálevníků byl zjištěn u všech skupin, ale u třetí skupiny se hladina blížila k referenčním hodnotám dospělého skotu (119 tis/ml). U telat, kterým byl podáván startér Goldstart – sláma se hodnoty bachorové fermentace nejvíce blížily fyziologickému prostředí bachoru. U této skupiny odpovídaly hodnoty pH, počet nálevníků i zastoupení kyseliny octové a propionové. Z hlediska vývoje bachorových papil a objemu bachoru, hodnoty amoniaku, pH, WBC a hladiny ALP se jeví jako nejvhodnější Premiumstart – müsli. Koncentrace WBC byla nejvyšší u telat, kterým byl podáván startér typu müsli. Nejvyšší hladiny glukózy byly pozorovány u telat, kterým byl podáván startér ČOT – B granule. Nejvyšší hladiny ALP byli u skupiny telat, kterým byl podáván startér typu müsli, což lze potvrdit i nejvyššími denními přírůstky u těchto telat. Dosažené výsledky dávají dobrou představu o fungování jednotlivých startérových směsí. Pro praxi bude ovšem nutné experiment ještě zopakovat pro potvrzení některých tvrzení.
Význam mikroorganismů v bachoru přežvýkavců
Roztočilová, Andrea
Bakalářská práce se zabývá významem mikroorganismů v bachoru přežvýkavců. Práce obsahuje teoretickou i praktickou část. V teoretické části je popsána anatomie trávicího traktu přežvýkavců, činnost bachoru, zastoupení jednotlivých mikroorganismů v něm a hlavní část je věnována jejich významu a působení. V závěru teoretické části se pojednává o významu zkrmování kvasinek, jejich vlivu na zdraví jedince a možnou prevenci metabolických chorob. V rámci praktické části byl proveden pokus. V průběhu našeho pokusu jsme prováděli pravidelné odběry bachorové tekutiny a cílem bylo vyhodnocení vlivu přídavku sorbentu do krmné dávky dojnic na pH bachorové tekutiny a další parametry charakterizující bachorovou fermentaci (obsah TMK, počet nálevníků, koncentrace amoniaku). V provedeném pokusu nebyly zjištěny průkazné rozdíly mezi jednotlivými skupinami dojnic krmených krmnou dávkou bez přídavku kvasinek a s přídavkem kvasinek.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.