Název:
Vliv startérů na užitkové vlastnosti a celkový stav organismu telat
Autoři:
Aulichová, Tereza Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce je zaměřená na porovnání vlivu různých typů startérů na množství přijímaného krmiva, přírůstky telat holštýnského plemene, konverzi krmiva, ekonomiku, bachorovou tekutinu a krevní parametry v období odchovu telat. Po skončení mlezivového období byla telata rozdělena do 3 skupin po 5 jedincích, krmena mléčnou krmnou směsí a různými typy startérových směsí. První skupina měla ČOT – B granulovaný startér (šrotované zgranulované složky), druhá skupina dostávala Premiumstart – müsli a třetí skupina Goldstart – směs granulí, kukuřičných vloček a řezané slámy („slamnatý startér“). V 60ti dnech jim byla odebrána krev a poté byla zabita na jatkách. Po porážce byl telatům odebrán bachor a bachorová tekutina pro následující analýzy. Průměrná spotřeba startéru a konverze krmiva byla průkazně nejvyšší u druhé skupiny. Průměrný denní přírůstek byl v jednotlivých skupinách relativně vyrovnaný. Náklad na kg přírůstku a na reálně spotřebovaný startér byl prokazatelně nejnižší u první skupiny. Průměrné pH bachorové tekutiny bylo průkazně nejnižší u první skupiny (pod 5,5). U všech telat bylo poměrně vysoké zastoupení kyseliny propionové (u první skupiny až o 15 %, u druhé a třetí skupiny o 9 % vyšší) a nízké hladiny kyseliny octové, které byly v jednotlivých skupinách vyrovnané (o 8 % nižší). Nízký počet nálevníků byl zjištěn u všech skupin, ale u třetí skupiny se hladina blížila k referenčním hodnotám dospělého skotu (119 tis/ml). U telat, kterým byl podáván startér Goldstart – sláma se hodnoty bachorové fermentace nejvíce blížily fyziologickému prostředí bachoru. U této skupiny odpovídaly hodnoty pH, počet nálevníků i zastoupení kyseliny octové a propionové. Z hlediska vývoje bachorových papil a objemu bachoru, hodnoty amoniaku, pH, WBC a hladiny ALP se jeví jako nejvhodnější Premiumstart – müsli. Koncentrace WBC byla nejvyšší u telat, kterým byl podáván startér typu müsli. Nejvyšší hladiny glukózy byly pozorovány u telat, kterým byl podáván startér ČOT – B granule. Nejvyšší hladiny ALP byli u skupiny telat, kterým byl podáván startér typu müsli, což lze potvrdit i nejvyššími denními přírůstky u těchto telat. Dosažené výsledky dávají dobrou představu o fungování jednotlivých startérových směsí. Pro praxi bude ovšem nutné experiment ještě zopakovat pro potvrzení některých tvrzení.The thesis is focused on the comparison of the influence of different types of starters on feed intake, holstein breed calf increments, feed conversion, economy, rumen fluid and blood parameters during calf rearing. After the colostrum period, the calves were divided into 3 groups of 5 individuals, they were fed by dairy feed mixture and various types of starter mixtures. The first group had ČOT – B granular starter (granulated granulated components), the second group received Premiumstart – muesli and the third group got Goldstart – a mixture of granules, corn flakes and cut straw ("straw starter"). In 60 days old they were bled and then killed in a slaughterhouse. After slaughter, the rumen and rumen fluid were collected from the calves for subsequent analyzes. The average starter consumption and feed conversion was the highest in the second group. The average daily increase was relatively balanced in the individual groups. The load per kg increment and the real starter consumed was demonstrably the lowest in the first group. The average pH of rumen fluid was significantly lower in the first group (below 5.5). Propionic acid was relatively high in all calves (up to 15% in the first group, 9% in the second and third groups) and low levels of acetic acid (8% lower). A low number of ciliates was found in all groups, but in the third group level was close to the reference values of adult cattle (119 thousand / ml). In calves received Goldstart starter straw, rumen fermentation values were closest to the physiological rumen environment. In this group of pH, the number of ciliates and the proportion of acetic acid and propionic acid corresponded. In terms of rumen papillum development, rumen volume, ammonia, pH, WBC, and ALP levels, Premiumstart – muesli is the most appropriate. The WBC concentration was highest in calves that received muesli starter. The highest glucose levels were observed in calves that received the ČOT – B granulator starter. The highest levels of ALP were found in the calves that received the muesli starter, which can be confirmed by the highest daily gains in these calves. The results obtained give a good idea of the functioning of the individual starter mixtures. However, for practice, it will be necessary to repeat the experiment to confirm some claims.
Klíčová slova:
bachorová tekutina; krevní obraz; startérové směsi; ukazatele užitkovosti; výživa telat