Název:
Význam mikroorganismů v bachoru přežvýkavců
Autoři:
Roztočilová, Andrea Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá významem mikroorganismů v bachoru přežvýkavců. Práce obsahuje teoretickou i praktickou část. V teoretické části je popsána anatomie trávicího traktu přežvýkavců, činnost bachoru, zastoupení jednotlivých mikroorganismů v něm a hlavní část je věnována jejich významu a působení. V závěru teoretické části se pojednává o významu zkrmování kvasinek, jejich vlivu na zdraví jedince a možnou prevenci metabolických chorob. V rámci praktické části byl proveden pokus. V průběhu našeho pokusu jsme prováděli pravidelné odběry bachorové tekutiny a cílem bylo vyhodnocení vlivu přídavku sorbentu do krmné dávky dojnic na pH bachorové tekutiny a další parametry charakterizující bachorovou fermentaci (obsah TMK, počet nálevníků, koncentrace amoniaku). V provedeném pokusu nebyly zjištěny průkazné rozdíly mezi jednotlivými skupinami dojnic krmených krmnou dávkou bez přídavku kvasinek a s přídavkem kvasinek.The bachelor thesis deals with the importance of the microorganisms in the rumen. Work includes both theoretical and practical parts. The theoretical part describes the anatomy of the digestive tract of ruminants, rumen activity and microorganisms occurring in the rumen and the main part is devoted to their importance and impact. At the end of the theoretical part discusses the importance of feeding yeast, their impact on the health of individuals and the possible prevention of metabolic disorders. In the practical part, an attempt was made with two groups of cows (n = 5 in every group) witch obtained ratio with and without yeasts. Ruminal fluid was taken and content of voluntary fatty acids, NH3 concentration and quantity of protozoa was measured. There were non-significant differences between groups.
Klíčová slova:
bachor; bachorová tekutina; mikroorganismy