Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Aronie – zdroj biologicky aktivních látek
Štumarová, Klára ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce je zkoumání možné antimikrobiální aktivity vodných a ethanolových extraktů z plodů arónie a čajové směsi obsahující arónii. Rovněž byla stanovena antioxidační aktivita a také koncentrace biologicky aktivních látek - polyfenolů, flavonoidů a anthokyanů. Teoretická část obsahuje souhrn základních informací o rostlině Aronia melanocarpa, chemické složení, použití a zdravotní účinky látek obsažených v jejích plodech. V experimentální části je věnována pozornost účinnosti extraktů na mikroorganismy Bacillus subtilis, Serratia marcescens a Micrococcus luteus. Dále byla spektrofotometricky stanovena antioxidační aktivita, polyfenolické látky, flavonoidy a anthokyany. Z výsledků experimentu vyplývá, že extrakty mají téměř až zcela zanedbatelnou antimikrobiální schopnost s výjimkou extraktu čajové směsi v horké vodě, který měl inhibiční účinek na mikroorganismus M. luteus. Tento extrakt se naopak v případě mikroorganismu B. subtilis jevil jako růst podporující. Bylo zjištěno, že arónie i čajová směs jsou bohaté na polyfenoly a flavonoidy.
Baktericidy v životním prostředí: Výskyt vybraných baktericidů v odpadních vodách a jejich vliv na vodní životní prostředí
DUŠÁNKOVÁ, Monika
Baktericidy jsou skupinou chemicky aktivních látek, které vykazují antimikrobiální účinky. Jejich schopnost zabíjet či inhibovat růst nežádoucích mikroorganismů je hojně využíváno v průmyslových odvětvích, zdravotnictví, ale i v domácnostech. Široké používání baktericidů má však za následek bohatý výskyt těchto látek v povrchových a odpadových vodách, čímž je poté podpořen rozvoj antibiotické rezistence. Konkrétně čistírny odpadních vod (ČOV) mají významný vliv na vstup genů antibiotické rezistence do životního prostředí. Cílem této práce bylo pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií stanovit výskyt baktericidů ve vzorcích odpadních a povrchových vod, sedimentů a čistírenských kalů. Zjištěné koncentrace byly použity k hodnocení účinnosti odstraňování a vlivu na recipient. Pozitivní účinnost odstranění byla potvrzena především u skupiny kvartérních amoniových sloučenin, a některých antibiotik. Nejvyšší účinnost odstranění dosáhl klarithromycin. I když některé sledované látky měly vysokou účinnost odstranění na ČOV, přesto jejich konečný výskyt prokázal ovlivnění vodního životního prostředí. Kvartérní amoniové sloučeniny byly účinně odstraněny z odpadní vody. Ale především díky jejich vlastnostem jako je silná sorpce na pevné látky, tedy i sedimenty a kaly, se koncentrovaly v čistírenském kalu. Toto může vést k problémům při využívání čistírenských kalů na zemědělské plochy. Některé sledované látky mohou být zadrženy v půdách, ale zbytek může být transportován do povrchových a podzemních vod. V této práci byl stručně zmapován osud vybraných baktericidů na čistírně odpadních vod a v přilehlém recipientu a bylo poukázáno na možná rizika používání baktericidů a jejich vstupu do životního prostředí. Vzhledem k různorodosti a množství baktericidů a závažnosti důsledků plynoucích z jejich nadměrného používání, si toto téma zasluhuje širší pozornost.
Aronie – zdroj biologicky aktivních látek
Štumarová, Klára ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce je zkoumání možné antimikrobiální aktivity vodných a ethanolových extraktů z plodů arónie a čajové směsi obsahující arónii. Rovněž byla stanovena antioxidační aktivita a také koncentrace biologicky aktivních látek - polyfenolů, flavonoidů a anthokyanů. Teoretická část obsahuje souhrn základních informací o rostlině Aronia melanocarpa, chemické složení, použití a zdravotní účinky látek obsažených v jejích plodech. V experimentální části je věnována pozornost účinnosti extraktů na mikroorganismy Bacillus subtilis, Serratia marcescens a Micrococcus luteus. Dále byla spektrofotometricky stanovena antioxidační aktivita, polyfenolické látky, flavonoidy a anthokyany. Z výsledků experimentu vyplývá, že extrakty mají téměř až zcela zanedbatelnou antimikrobiální schopnost s výjimkou extraktu čajové směsi v horké vodě, který měl inhibiční účinek na mikroorganismus M. luteus. Tento extrakt se naopak v případě mikroorganismu B. subtilis jevil jako růst podporující. Bylo zjištěno, že arónie i čajová směs jsou bohaté na polyfenoly a flavonoidy.
Laboratorní ověření účinnosti tradičně využívaných léčivých rostlin Bolivie
Hladová, Alena ; Klouček, Pavel (vedoucí práce) ; Přemysl, Přemysl (oponent)
Tradiční medicína domorodých kultur je založena na léčivých účincích místních rostlin. Tito lidé se je naučili v průběhu historie využívat a nahrazují jimi tak primární zdravotnickou péči. K tomu přispívá i fakt, že na ni nemají finanční prostředky a současně je to provázeno i obtížnou dostupností nemocnic v oblastech výskytu těchto kultur. Diplomová práce se zabývá laboratorním ověřením antimikrobiální a antioxidační účinnosti amazonských rostlin pocházejících z jihozápadu Bolívie. V práci je také stručně uvedena hospodářská a politická situace státu společně s vývojem tradiční medicíny ve světě a jejím možným využitím ve farmacii. Část práce je také věnována problematice stále vzrůstající antimikrobiální rezistence a možným účinkům volných radikálů v lidském organismu. Experiment byl věnován laboratornímu testování 9 vzorků dovezených sušených rostlin. Ke zjištění antimikrobiálních vlastností byla zvolena mikrodiluční metoda a antioxidační působení bylo ověřeno ORAC metodou, která je založena na eliminaci radikálů. Mikrodiluční metodou byla potvrzena 80% MIC v počátečních testovaných koncentracích (1,024 mg/ml) u rostliny Satureja ovata proti bakteriím Staphylococcus aureus ATCC 33591 a Streptococcus pyogenes u rostliny Baccharis genistelloides proti S. pyogenes. U ostatních vzorků se nepodařilo stanovit hodnoty minimálních inhibičních koncentrací. To lze připsat více faktorům, které jsou v práci popsány. Naproti tomu bylo u všech vzorků potvrzeno pozitivní působení proti volným radikálům. Nejvyšší účinnost vykazovala Satureja ovata (1373,2 ug TE/mg extraktu). Zpracování práce bylo provázeno obtížně dohledatelnými informacemi o testovaných rostlinách, a to jak z hlediska botanického popisu, tak z hlediska porovnání získaných laboratorních výsledků s výsledky odborných studií. Výsledky experimentu byly tedy hodnoceny především vzhledem k tradičnímu užívání testovaných rostlin, které bylo uvedeno bolivijskými domorodci nebo dohledáno z literatury.
Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukrové
Mlatečková, Tereza ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium antimikrobiálních účinků extraktů a macerátů ze sušené stévie cukerné (Stevia rebaudiana Bertoni). V teoretické části jsou shrnuty základní informace o rostlině stévii cukerné, přehled zdravotně významných látek obsažených ve stévii a možnosti přípravy extraktů ze stévie. Antimikrobiální účinky extraktů a macerátů ze sušené stévie cukerné byly sledovány na běžně se vyskytujících bakteriích (Bacillus cereus a Micrococcus luteus) a kvasinkách (Geotrichum candidum a Hansenula anomala), které patří mezi časté potravinové kontaminanty. Mikroorganismy, extrakty a maceráty byly vybrány na základě předchozí studie (Studium antimikrobiálních účinků extraktů stévie cukerné, Eva Rakovská). Pro sledování antimikrobiální aktivity byly stanoveny růstové křivky použitím turbidimetrie u bakterií a přímého stanovení počtu buněk u kvasinek. Antimikrobiální působení bylo dále ověřeno aplikací difúzní jamkové metody na agarových plotnách. Z výsledků vyplývá, že testované extrakty a maceráty ze stévie cukerné vykazují antimikrobiální účinky. Největší účinek byl prokázán u macerátů a nejcitlivější byla bakterie Micrococcus luteus, která vykazovala největší inhibiční účinky.
Vliv účinných látek z rostlin na bakterie mléčného kysání
Kousalová, Jitka
Diplomová práce se zabývá vlivem účinných látek z rostlin na bakterie mléčného kysání. Popisuje mléko z hlediska výživy, zakysané mléčné výrobky, které se pomocí bakterií mléčného kysaní dají vyrobit, dělení a přehled bakterií mléčného kysání, obsahové látky v rostlinách a účinky 4 vybraných rostlin. Cílem experimentálního stanovení bylo zjistit možnost antimikrobiálních účinků kmínu, skořice, šalvěje a tymiánu na bakterie. Účinnost byla prováděna na rodu Lactobacillus. Stanovení změny míry inhibice bylo provedeno diskovou difúzní metodou a stanovením zákalu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.