Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 51 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kvalita zemědělských produktů z prodejních automatů na zemědělské produkty a zhodnocení jejich využití
SUDA, Matěj
Bakalářská práce řeší problematiku prodeje zemědělských produktů vautomatech. Zabývá se charakteristikou jednotlivých produktů, legislativními regulemi a nor-mami upravující jejich prodej a dále pak samotnými podniky, které prodejní auto-maty provozují. Pro zjištění těchto informací byly použity veřejně dostupné zdroje, osobní průzkum ve vybraných podnicích a vneposlední řadě pak vlastní dotazník rozšířený mezi veřejnost za pomoci sociálních sítí. Hlavním zjištěním tohoto výzkumu je, že pro velké podniky není příjem zautomatů hlavním zdrojem výdělku, za to malé podniky mají z automatů příjmy vyšší. Veřejnost má o automatech však nedostatečné povědomí.
Návrh a vyhodnocení podnikatelské strategie pro produkci slepičích vajec
HAUSER, Jan
Cílem práce bylo vyhledat prokazatelný vliv na úsporu nákladů u sledovaných technologií a porovnat kvalitu vajec z jednotlivých typů chovu. Dílčím cílem diplomové práce pak bylo vyhledat vhodnou technologii pro zvolený podnikatelský záměr, představit ji a finančně ji zhodnotit. Pro prokázání vlivu na úsporu nákladů byly osloveny tři firmy, které poskytly informace o svých chovech nosných slepic. Ze získaných informací pak byla stanovena obsazenost hal, průměrný počet snesených vajec na nosnici, počet nosnic připadající na zaměstnance a spotřeba krmné směsi. Hodnocení kvality vajec vycházelo ze dvanácti vzorků běžně dostupných v obchodech. Mezi vzorky byly vejce z klecového, halového, volného a biochovu. Hodnocena byla cena a váha, poměr hlavních složek, index tvaru, index žloutku, index bílku, Haughovy jednotky a barva žloutku. V poslední části byli představeni čtyři výrobci mobilních kurníků s kapacitou od 50 do 1 040 nosnic. Byla provedena SWOT analýza, Porterův model pěti sil a porovnání nákladů a zisků. V závěru je vyhodnocení pro praxi. Výsledky vlivu na úsporu nákladů neukázaly přímo na konkrétní technologii. Bylo zjištěno, že přímý vliv na úsporu nákladů má obsazenost haly a náročnost lidské práce. Také bylo zjištěno, že s rostoucím počtem chovaných nosnic se snižují náklady na jednu nosnici. Hodnocení kvality vajec rovněž neukázalo přímo na jednu technologii. Vejce jsou v různých testech lepší či horší. Lze zde však pozorovat nižší kvalitu vajec vyprodukovaných v biochovu, která je ovlivněna dobou testu. Finanční analýza budoucího podnikatelského záměru ukázala jeho realizovatelnost. Poukázala také na několik doporučení, které by bylo vhodné zvážit před samotnou realizací záměru.
Slepičí vejce a jejich obecné, funkční a nutriční vlastnosti
PECH, Miloslav
Tato bakalářská práce zpracovaná formou literární rešerše se zaměřuje na komplexní pohled na slepičí vejce, analyzující jejich obecné, funkční a nutriční vlastnosti. Po úvodu následuje literární přehled, který mapuje biologický původ a domestikaci kura a poté shrnuje současný stav chovu kura. Dále se práce zabývá vznikem a vývojem vejce, zkoumá stavbu a chemické složení žloutku a bílku včetně jejich proteinů, lipidů, sacharidů, pigmentů, vitamínů a minerálních látek. Fyzikálně chemické vlastnosti vajec jsou taktéž rozebrány a zahrnují celkem sedm vlastností, mezi kterými je např. měrná hmotnost, bod mrznutí či index lomu. Následuje detailní zkoumání funkčních vlastností vajec, které představují klíčový prvek pro pochopení jejich širokého využití v potravinářství a kulinářství. Práce se zaměřuje na analýzu mechanismů, díky nimž slepičí vejce mohou tvořit gel, pěnu a emulze, což jsou vlastnosti, které hrají důležitou roli v různých potravinářských procesech a recepturách. Tyto vlastnosti jsou nezbytné pro výrobu různých potravin, jako jsou želatinové dezerty, nadýchaná těsta v pekařství, omáčky a majonézy. Vejce jsou také uznávána jako funkční potravina, protože jsou bohatým zdrojem živin, včetně vitamínů, minerálů a biologicky aktivních látek, které mohou přispět k celkovému zdraví. Tyto látky mohou například pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a zlepšit zdraví zraku. V další části se práce věnuje nutričním vlastnostem vajec, zkoumá mikrobiální kontaminaci, alergie na vejce a biologicky aktivní látky, jako je cholin, imunoglobulin Y (IgY) a lutein a jejich vliv na lidské zdraví. Přehled této části poskytuje hlubší porozumění slepičím vejcím a jejich vlivu ve výživě a zdraví.
Vývoj kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých druhů chovu v čase
ŠTĚPÁN, Stanislav
Tato diplomová práce se zabývala stanovením kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých typů chovu - volný (domácí), podestýlkový chov v halách a chov v obohacených klecích, jejich vzájemným porovnáním a porovnáním s vlastními výsledky z roku 2021. Z každého chovu bylo hodnoceno 10 vzorků. U vajec z jednotlivých typů chovu nebyl zjištěn významný rozdíl (p>0,05) z hlediska objemu, indexů tvaru, výšky vzduchové bubliny, indexu tuhého bílku, Haughových jednotek a indexu žloutku. Skořápka byla u všech vzorků neporušená. Rozdíly byly v hmotnosti vajec (p<0,001) a tloušťce skořápky (p<0,05). Při porovnání s výsledky z roku 2021 byly největší rozdíly u vajec z podestýlkového chovu, které byly rozdílné ve všech parametrech, kromě indexu tvaru. U vajec z volného (domácího) chovu byly zjištěny rozdíly v hmotnosti, tloušťce skořápky (p<0,001) a indexu vejčitosti (p<0,05). Vejce z chovu v obohacených klecích se lišila v hmotnosti (p<0,001) a in-dexu žloutku (p<0,01).
Analýza faktorů ovlivňujících reprodukční vlastnosti nandu pampového
Muchová, Tereza
Tato diplomová práce je zaměřena na rozbor dílčích vlivů, které mají dopad na reprodukci nandu pampového. Řeší detailní popis těchto nejčastějších faktorů, kterými jsou ustájení zvířat, výživa, roční období, klimatické podmínky, genetika a následný odchov kuřat. Vynechán není ani anatomický popis reprodukčních orgánů u obou pohlaví a seznámení čtenáře se sociálním chováním tohoto zvířete. Součástí je také etologické pozorování určených jedinců, jež je soustředěno na vliv ročního období a pohlaví vůči různým denním aktivitám. V poslední řadě je provedena analýza vajec, kterou zahrnuje celková snáška samice, líhnivost, oplozenost a embryonální mortalita. Dodatkem k celé práci je doporučení opatření, která by případně mohla pomoci daným chovatelům se zlepšením úrovně reprodukce.
Zařazení barevné pšenice "AF ZORA" s vysokým obsahem antokyanů na parametry užitkovosti nosnic na konci snáškového cyklu
Schořová, Michaela
Hypotézou provedeného pokusu bylo zjistit vliv antokyanů z černé variety pšenice AF Zora na reprodukční parametry nosnic vyřazených z chovu (>72 týdnů věku). Pro pokus byly použito 120 nosnic Rodajlendky bílé a byly rozděleny do dvou skupin – kontrolní a pokusné v šesti opakováních. Pokusná skupina byla krmena krmnou směsí s obsahem 60 % barevné pšenice AF Zora a kontrolní skupina 60 % běžné pšenice odrůdy Vanessa. Pokus trval 18 týdnů během kterých byly sledovány spotřeby krmiva, snáška, kvalita vajec, pevnost kostí, antioxidační aktivita a fytoestrogenní aktivita. Pozitivní vliv antokyanů se průkazně projevil na snášce (P<0,05) u pokusné skupiny, zároveň ale byla u této skupiny o cca 2 g menší hmotnost jednoho vejce a zhoršená kvalita skořápky. Dále u vajec pokusné skupiny byly vyšší haughovy jednotky (P<0,01). Nebyl potvrzen vliv antokyanů na antioxidační aktivitu stanovenou pomocí metody FRAP. Fytoestrogenní aktivita stanovená pomocí exprese mR-NA vitellogeninu (VTG 1 a VTG 2) nebyla potvrzena.
Jako vejce vejci: Ornitologem na zkoušku
Zárubová, Eliška
Pracovní list seznamující žáky základních a středních škol se základními pojmy z oboru ornitologie. Poskytuje úkoly pro pozorování ptáků v terénu.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Kvalitativní ukazatele vajec z různých druhů chovu
HUBKOVÁ, Michaela
Tato bakalářská práce se zabývala vlivem forem chovu na vybrané kvalitativní ukazatele slepičích vajec. Pozorované vzorky vajec pocházely z podestýlkového, výběhového, bio a domácího chovu. Hodnocenými parametry byly - porušenost a čistota skořápky, výška, stálost a poloha vzduchové bubliny, průhlednost a tuhost bílku, pohyblivost a poloha žloutku, viditelnost zárodku, hmotnost, důkaz čištění, výskyt masových skvrn, index žloutku a tuhého bílku, Haughovy jednotky a tloušťka skořápky. Zjištěné hodnoty nebyly významně odlišné a pohybovaly se v blízkosti průměrných hodnot.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 51 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.