Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 71 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Česká veřejnost k problematice geneticky upravených plodin – Potraviny 2021
Hanzlová, Radka
Ve speciálním výzkumu Potraviny 2021 zjišťovalo CVVM SOÚ AV ČR postoje české veřejnosti ke geneticky modifikovaným, neboli upraveným organismům, respektive plodinám, ze kterých se vyrábějí mimo jiné potraviny, které konzumujeme. Výrazná většina dotázaných (74 %) se s pojmem geneticky modifikovaných plodin setkala, z toho necelá desetina (8 %) s jistotou ví, čeho se tento pojem týká, přibližně třetina (35 %) přibližně ví, co tento pojem znamená a další necelá třetina (31 %) se s tímto pojmem sice již setkala, ale neví, čeho se týká. Necelá čtvrtina (23 %) českých občanů považuje genetickou úpravu plodin za morálně nepřijatelnou. Téměř polovina (47 %) respondentů by byla ochotna použít lék vyrobený pomocí geneticky modifikovaných organismů.
Geneticky modifikované plodiny a možnosti jejich využití - případová studie v České republice
Pillař, Miroslav
Diplomová práce se se zabývala tématem geneticky modifikovaných plodin a možností jejich využití v České republice. Metodou polostandardizovaných rozhovorů a dotazníků byl zachycen postoj náhodně vybrané skupiny obyvatel v České republice k této technologii. Cílem práce bylo zdokumentování aktuální situace týkající se GMO a dalšího využití modifikovaných plodin v České republice. Z výsledků vyplývá, že zájem zemědělských subjektů má v ČR klesající tendenci. Povědomí respondentů v šetření bylo převážně negativního charakteru vzhledem k nejasnostem ohledně působení na lidské zdraví a životní prostředí. Vědecká komunita naopak spatřuje největší riziko v ohrožení ŽP a biodiverzity. Vzhledem k absenci dlouhodobých vědeckých výzkumů není v současné době možné s určitostí potvrdit nebo vyvrátit výhody či nevýhody, které tato technologie přináší a ke kterým je zapotřebí průkazných vědeckých studií.
Environmentálně-ekonomická hlediska pěstování vybraných geneticky modifikovaných plodin v Evropské unii
Ševčík, Michal
ŠEVČÍK, M. Environmentálně-ekonomická hlediska pěstování vybraných geneticky modifikovaných plodin v Evropské unii. Diplomová práce. Mendelova univerzita v Brně. Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, 2017. Diplomová práce se zabývá problematikou pěstování vybraných geneticky modifikovaných plodin v EU. Literární rešerše uvádí do této problematiky popisem populačního vývoje a produkce potravin v Evropě po průmyslové revoluci, přičemž další části jsou orientovány na mechanismus genetické modifikace plodin, potenciální dopady pěstování těchto plodin a také na vnímání této problematiky u veřejnosti a zájmových skupin. Následuje popis minulého a současného stavu pěstování geneticky modifikovaných plodin v EU, přičemž důraz je kladen zejména na legislativní a institucionální rámec uvedené problematiky. Literární rešerši uzavírá srovnání environmentálně-ekonomických dopadů pěstování kukuřice MON810 na území České republiky, Polska a Slovenska a podkapitola pojednávající o potenciálních výhodách pěstování Roundup Ready sóje v EU. V praktické části práce jsou prezentovány výsledky jednoletého nádobového pokusu se sójou, jehož cílem bylo zjistit optimální druh a dávku hnojiva pro co nejvyšší výnos a výživovou hodnotu semene.
Geneticky modifikované organismy ve výživě hospodářských zvířat
Cernei, Diana
Tato bakalářská práce pojednává o využití geneticky modifikovaných organismů v krmivářství. První část práce pojednává o tom, co jsou to geneticky modifikované organismy, od jejich vzniku po současnost a o jejich klonování. Dále jsou popsány senzorické vlastnosti z hlediska nutriční hodnoty.Obsahují více živin jako například vitamín C.Následně je zde popsána legislativa Evropské unie, která je v rozporu s legislativou USA, jelikož obě strany mají rozdílné názory z hlediska pěstování a využití GMO plodin na zpracování GMO krmiv. Evropská unie je v tomto rozporu proti pěstování, kvůli špatnému vlivu na životní prostředí. V České republice bylo zavedeno pěstování těchto plodin z ekonomických důvodů, kvůli eliminaci skladištních škůdců a pesticidů. V práci je popsán vliv krmení GMO krmiv na zvířata a také několik příkladů geneticky modifikovaných plodin a živočichů.
Geneticky modifikované potraviny
Tuzová, Kristýna
Diplomová práce Geneticky modifikované potraviny pojednává o geneticky modifiko-vaných potravinách v rámci České republiky, Evropské unie (EU) a ve světě. Cílem práce bylo prozkoumat povědomí studentů a široké veřejnosti České republiky a Ra-kouska o geneticky modifikovaných potravinách a přiblížit klady a zápory geneticky modifikovaných potravin. K vyhodnocení současného stavu geneticky modifikovaných potravin byla použita metoda literární rešerše a komparativní metoda. V experimentální části diplomové práce byla využita metoda skupinového brainstormingu a SWOT ana-lýza získaných údajů za účelem stanovení hlavních výhod a nevýhod spojených s geneticky modifikovanými potravinami. Pomocí dotazníkového šetření byly shromáž-děny informace o postoji zájmových skupin ke geneticky modifikovaným potravinám. Z výsledků vyplývá, že informovanost a postoj široké veřejnosti a studentů se liší v rámci České republiky a Rakouska.
Geneticky modifikovaná krmiva
Štefan, Petr
Bakalářská práce se věnuje Geneticky modifikovaným krmivům, které jsou v současné době budoucností ve výživě zvířat. Zabývá se historií a vývojem biotechnologií. Dále pojednává o legislativní problematice v oblasti GMO v České republice, Evropské unii a ve světě. Pojednává o významu GM plodin/krmiv ve výživě zvířat. Mapuje statistiky pěstovaných plodin a státy, které se nejvíce věnují pěstování GM plodin.
Znalosti a názory žáků na geneticky modifikované organismy
Semencová, Barbora ; Hlaváčová, Lucie (vedoucí práce) ; Vojíř, Karel (oponent)
Tato práce se věnuje tématu geneticky modifikovaných organismů a jejich využití v praktických odvětvích lidského života. Teoretická část práce vymezuje obecné pojmy GMO, plazmid, genové inženýrství, biotechnologie. Dále zaznamenává historické milníky v souvislosti s problematikou, věnuje se jednotlivým technikám genového inženýrství a stručně uvádí legislativní postupy v souvislosti s nakládáním s GMO. Uvádí příklady transgenních organismů a výhody a nevýhody jejich využívání. Tvůrčí část práce obsahuje řešitelem koncipovaný výukový program Geneticky modifikované organismy, který obsahuje návrh vyučovací hodiny včetně výukových materiálů - powerpointové prezentace, pracovních listů, interaktivních pracovních listů, pomocného textu pro učitele a písemné přípravy. Výzkumná část se zabývá změnou názoru na využívání GMO padesáti dvou žáků středních škol po absolvování řešitelova výukového programu. Analýzou bylo prokázáno, že většina postojů a znalostí žáků vzhledem ke GMO byla po realizaci vzdělávacího programu změněna (například v otázkách ochoty konzumovat GM potraviny a živočišné produkty, vnímání výhod a nevýhod atd.), nezměněny zůstaly v podstatě pouze otázky neovlivnitelné programem (například kontrola obalů potravin, zdali se žáci setkali s GM potravinami atd.).
Narození
Piskova, Olena ; Klímová, Barbora (oponent) ; Gabriel, Michal (vedoucí práce)
Diplomová práce je pokračováním mého tématu „Proč?“, zároveň zahrnuje téma člověka a okolí. Začala jsem se zajímat o kontroverzní téma geneticky modifikovaných organismů, genetického inženýrství. Našla jsem v tom osobní příběh. Nyní je těžké se vyjádřit k tomu, do jaké míry jsou tyto výzkumy důležité, ale neměli bychom se zastavovat krok před budoucností.
PCR detekce geneticky modifikované sóji v potravinách a krmivech
CHADIMOVÁ, Nikola
Geneticky modifikované organismy, jejichž genetická výbava byla cíleně pozměněna získávají vlastnosti, které dříve neměly. Jedním z hlavních důvodů těchto cílených genetických úprav u rostlin je odolnost vůči herbicidům. Zejména u sóji se využívá modifikace na odolnost k herbicidu glyfosátu. Dosud stále nebyla prokázána bezpečnost potravin vyrobených z geneticky modifikovaných plodin či z živočišných produktů zvířat krmených GM krmivy. Tato bakalářská práce se zaměřuje jednak na optimalizaci metod pro detekci GMO ve zpracovaných potravinách a v krmivech, a dále také na ověření pravdivosti údajů, týkající se přítomnosti GMO, uváděné firmami na obalech potravin či krmiv. Rešeršní část této práce obsahuje informace o genovém inženýrství, problematice geneticky modifikovaných organismů a zaměřuje se také na popis technik potřebných k detekci GMO především ve zpracovaných potravinách, ale také v krmivech dostupných na českém trhu. Metodická část této bakalářské práce se zaměřuje na detekci CaMV 35S promotoru vyskytující se v DNA plodin, které prošly genetickou úpravou. Přítomnost specifického transgenního materiálu zahrnovala detekci konkrétního genu odolného vůči glyfosátu, který můžeme znát zejména pod obchodím názvem Roundup. K analýze GMO byly využity základní molekulárně biologické metody.
PCR detekce geneticky modifikované sóji v potravinách a krmivech
JOSKOVÁ, Markéta
Cílem této bakalářská práce bylo shrnout v teoretické části problematiku genetických modifikací a jejich hlavní využití. Dalším úkolem bylo popsat různé používané metody detekce geneticky modifikovaných rostlinných produktů a jejich vlastnosti. Praktická část je zaměřena na izolaci DNA z různých potravin a krmiv obsahující sóju. Pomocí metody PCR byly vzorky testovány na přítomnost DNA sóji, promotoru CaMV a transgenu pro odolnost k herbicidu Roundup. V rámci této práce bylo testováno celkem 42 vzorků a 5 z nich obsahovalo sóju transgenní.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 71 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.