Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Varroóza a možnosti jejího tlumení organickými kyselinami
Moravová, Pavlína
Diplomová práce byla zaměřena na možnosti tlumení nákazy včely medonosné roztočem Varroa dectructor pomocí přírodně identických varroacidů. V literární části byly zpracovány poznatky o jednotlivých léčivech a v praktické části byly popsány a vyhodnoceny dosažené výsledky. V průběhu experimentu byla porovnávána účinnost kyseliny mravenčí s účinností fluvalinátu a účinnost kyseliny šťavelové s účinností amitrazu. Statistickým vyhodnocením výsledků bylo zjištěno, že kyselina mravenčí dosáhla 78,6% účinnosti a kyselina šťavelová v průměru 93,8% účinnosti, a jejich účinnost tak byla stejná nebo statisticky neprůkazně nepatrně vyšší ve srovnání se syntetickou alternativou. Negativní působení organických kyselina na stav a vývoj včelstva nebylo pozorováno. Výsledky experimentu jsou důležité především pro léčbu rezistentních populací roztočů a prevenci vzniku kumulativních reziduí akaricidů ve včelích produktech.
Use of Silver Solid Amalgam Electrode for Determination of Acaricide Amitraz
Nováková, Kateřina ; Harvila, M. ; Navrátil, Tomáš ; Zima, J.
The electrochemical behavior of amitraz was studied at polished (p-AgSAE) and mercury meniscus modified (m-AgSAE) silver solid amalgam electrodes. The reaction mechanism was investigated using direct current voltammetry (DCV) and elimination voltammetry with linear scan (EVLS). The optimum conditions for differential pulse adsorption stripping voltammetry (DPAdSV) determination of amitraz were found in Britton-Robinson (BR) buffer mixed with ethanol in a volume ration of 1:4. DPAdSV with optimized parameters was applied for determination of amitraz in analyzed solutions. The limits of detection were calculated as 8.9 nmol L-1 (tacc = 20 s) for m-AgSAE and 0.168 mol L-1 (tacc = 20 s) for p-AgSAE. The proposed method was successfully applied for determination of this compound in real sample solutions.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.