Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení obsahu karotenoidů u vybraných druhů mikrozeleniny
Otrusinová, Kateřina
Diplomová práce je zaměřena na obsah karotenoidů (β-karotenu a luteinu) ve 14 druzích mikrozeleniny. Ačkoliv je mikrozelenina malé velikosti, je výrazná svou chutí, barvou a zdravotními benefity. Výsledky ukázaly, že různé druhy mikrozeleniny obsahují velmi odlišné množství β-karotenu a luteinu. Obsah β-karotenu se pohyboval v rozmezí 1,55–4,82 mg / 100 g čerstvé mikrozeleniny, obsah luteinu byl v rozmezí 2,33–8,01 mg / 100 g čerstvé mi-krozeleniny. Při srovnání naměřených hodnot v mikrozelenině s koncentracemi těchto karotenoidů ve zralé zelenině nalezených v literatuře, mikrozelenina je často bohatším zdrojem β-karotenu a luteinu. Vzhledem k tomu, že jsou karotenoidy biologicky aktivní látky se silnou antioxidační schopností, porovnání obsahu těchto pigmentů v různých druzích mikrozeleniny je podstatné jak pro potravinářský průmysl, tak i pro konzumenty jako takové.
Vývoj metody pro HPLC separaci astaxanthinu, β-karotenu a luteinu
Hrubcová, Kateřina ; Nováková, Eliška (vedoucí práce) ; Kozlík, Petr (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem metody separace karotenoidových barviv, především astaxanthinu, β-karotenu a luteinu, produkovaných mikroskopickou zelenou řasou Tetracystis pulchra. Práce porovnává publikované metody separace karotenoidových barviv a snaží se o optimalizaci metody vhodné pro analýzu extraktů barviv z buněk Tetracystis pulchra. Optimalizované HPLC-DAD podmínky pro separaci karotenoidů byly následující: mobilní fáze A - ACN/MeOH/0,05M Tris-HCl pufr (pH = 8,0): 94/2/4, mobilní fáze B - MeOH/EtOAc: 68/32 za gradientové eluce, průtok 0,25 ml min˗1 , teplota kolony 28 řC. Byla použita kolona Kinetex C18 (100 × 2,1 mm, 2,6 µm), dávkovaný objem byl 20 µl, detekce probíhala při vlnové délce 470 nm. Celková doba analýzy byla 23 minut. Klíčová slova: HPLC, astaxanthin, β-karoten, lutein

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.