Název:
Stanovení obsahu karotenoidů u vybraných druhů mikrozeleniny
Autoři:
Otrusinová, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na obsah karotenoidů (β-karotenu a luteinu) ve 14 druzích mikrozeleniny. Ačkoliv je mikrozelenina malé velikosti, je výrazná svou chutí, barvou a zdravotními benefity. Výsledky ukázaly, že různé druhy mikrozeleniny obsahují velmi odlišné množství β-karotenu a luteinu. Obsah β-karotenu se pohyboval v rozmezí 1,55–4,82 mg / 100 g čerstvé mikrozeleniny, obsah luteinu byl v rozmezí 2,33–8,01 mg / 100 g čerstvé mi-krozeleniny. Při srovnání naměřených hodnot v mikrozelenině s koncentracemi těchto karotenoidů ve zralé zelenině nalezených v literatuře, mikrozelenina je často bohatším zdrojem β-karotenu a luteinu. Vzhledem k tomu, že jsou karotenoidy biologicky aktivní látky se silnou antioxidační schopností, porovnání obsahu těchto pigmentů v různých druzích mikrozeleniny je podstatné jak pro potravinářský průmysl, tak i pro konzumenty jako takové.The thesis focuses on the content of carotenoids (β-carotene and lutein) in 14 species of microgreens. Although microgreens are small in size, they are distinctive in taste, colour and health benefits. The results showed that different types of microgreens contain very different amounts of β-carotene and lutein. The β-carotene content ranged from 1.55–4.82 mg / 100 g fresh microgreens, while the lutein content ranged from 2.33–8.01 mg / 100 g fresh microgreens. Comparing the measured values in microgreens with the concentrations of these carotenoids in mature vegetables found in the literature, microgreens are often a richer source of β-carotene and lutein. Since carotenoids are biologically active substances with strong antioxidant capacity, the comparison of the content of these pigments in different types of microgreens is essential for the food industry and for the consumers.
Klíčová slova:
carotenoids; HPLC; karotenoidy; lutein; microgreens; mikrozelenina; β-carotene; β-karoten