Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 22 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Pokročilé techniky separace a analýzy dat v kapilární elektroforéze
Ansorge, Martin ; Ušelová, Kateřina (vedoucí práce) ; Ševčík, Juraj (oponent) ; Masár, Marián (oponent)
Metody kapilární elektroforézy jsou esenciálními postupy pro kvalitativní i kvantitativní analýzu široké řady látek. Nacházejí uplatnění v mnoha chemických oborech, počínaje farmakologickým průmyslem přes potravinářství až po vysoce specializovaná biotechnologická výzkumná pracoviště. Za svou více než stoletou historii jsou z teoretického hlediska podrobně prostudovány. Současný výzkum je tedy cílen především na vývoj nových, stále specializovanějších aplikací. K nejvýznamnějším pokrokům v oblasti afinitní kapilární elektroforézy došlo v 90. letech 20. století, přičemž mnoho autorů používalo pro popis obdobných jevů rozdílnou terminologii. První část práce se zaměřuje na ucelení problematiky afinitní kapilární elektroforézy a sjednocení používaného názvosloví. Současně jsou zde diskutovány úkazy, ke kterým v průběhu měření může docházet, a jak mohou ovlivnit výsledek. V rámci studia ACE se zabýváme podmnožinou této metody, konkrétně metodou afinitní kapilární elektroforézy s částečným plněním, která dosud nebyla dostatečně teoreticky prozkoumána. Představujeme zde její matematický popis pro využití ke stanovování komplexačních konstant a uvádíme i limitace dané metody. Ve druhé části této práce se věnujeme vývoji a demonstraci využití počítačových programů pro optimalizaci experimentů a...
Processing of selected species of edible insects for food purposes
Masár, Martin ; Lacina,, Lubor (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
This diploma thesis is focused on nutritional evaluation of selected insect powders from house crickets, yellow mealworms and lesser mealworms and of one insect-based food product, which was also developed as one of the aims of this work. In addition to basic nutritional analyzes, also ICP-OES for mineral composition and GC-FID for fatty acid composition were used. Also, the crude protein content, using CHNSO analyzer and content of EAA was determined. Using PCA analysis, samples of individual insect powders were successfully distinguished, which confirmed the diversity of individual insect species, and thanks to the projection into the plane of the principal components, it is possible to see in terms of which nutritional parameters they differ the most. Sensory analysis of the newly developed insect-based product with addition of lesser mealworm powder was also performed in comparison to competing products. The work also includes an extensive consumer survey on a sample of 2,019 participants, concerning the perception of entomophagy in the Czech Republic and Slovakia, which was conducted online.
Preparation and characterization of fibrous non-woven textile decorated by silver nanoparticles for water filtration
Peer, Petra ; Polášková, M. ; Mosnáček, J. ; Sedlařiková, J. ; Masař, M.
The environmentally friendly preparation of silver nanoparticles was proposed for the production of antibacterial non-woven textile used in water filtration. The silver nanoparticles were prepared by chemical reduction of silver nitrate using two environmentally friendly reducing agents, such as fructose or ascorbic acid. For comparison also commonly used reducing agent-sodium borohydride was used. The silver nanoparticles in various size and yield were produced by immersion of the plasma pre-treated polypropylene (PP) nonwoven textile in the colloidal solutions for different periods (35, 45 and 135 min). The morphology of the silver nanoparticles was characterized by SEM and EDX analysis. Additionally, the antibacterial activity of the silver decorated PP non-woven textile was evaluated by an agar diffusion test using both Gram-positive Staphylococcus Aureus and Gram-negative Escherichia coli. The results suggest that the type of the reducing agent has major effect both on the morphology of silver nanoparticles and the antibacterial activity.
Study of macerates of selected plant materials in oily bases
Masár, Martin ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
The aim of this thesis was in terms of literary research describe the composition, production, impact on human health and diverse uses of vegetable oils and their herbal macerates in human life. Herbal oil macerates are actually a blend of oils and herbs, created to produce a product that combines the beneficial effects of oils with therapeutic effects of herbs. Avocado and almond oil were used in combination with herbs such as black elder, chinese tea tree and ginger. Each herb also affects to some extent the quality of oil, which was observed in the time dependence of acid number in herbal macerates compared to pure oils. The acidity of the oil is also significantly influenced by temperature and therefore one set of samples was macerated at room temperature and the other in a thermostate at 35°C. The time dependencies of the acidity number of the individual oils and macerates were plotted into graphs and compared. In most cases, the thermostate-stored oils and macerates obtained higher acidity than those stored at room temperature. The effect of the herbs on the acidity of the oil varied in the different types of macerates, with the highest acidity values being taken by macerates with black elder flowers and the lowest, most similar to pure oils, by macerates with black elder fruits. At the end of the experiment, total and free fatty acids from the last sampling (after 77 days of extraction) of macerates and oils at room temperature were analysed by gas chromatography. Again, there were some differences in the composition of total and free fatty acids in herbal macerates compared to pure oils. Some herbs affect the composition of individual fatty acids more, others do not affect it almost at all.
Řízení projektu a optimalizace projektového řízení
Atanasovský, Jiří ; Masař, Marek (oponent) ; Šunka, Josef (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá stavem projektového řízení v konkrétní firmě. Práce je zaměřena na zavedení projektového řízení ve firmě a na zlepšení procesů realizace projektů. Návrhy na zlepšení jsou zkoušeny na pilotním projektu a porovnány s předcházejícími projekty (na nichž nebylo projektové řízení aplikováno).
Simulation of routing protocols in ns3 simulation environment
Masár, Marek ; Hošek, Jiří (oponent) ; Vajsar, Pavel (vedoucí práce)
The first part of thesis is about networks that are divided based on area. It includes also basic characteristic of Manet networks. The next chapter is about distribution of routing protocols into preactive, reactive, hybrid. In the simulation, there is comparison of 3 routing protocols, which are described in this chapter. The simulation is performed in program called Ns-3, more specifically in version 3.14. In the third chapter, this network simulator is described more closely. Here is also mentioned its continuity on previous version Ns-2. The goal of this simulation is to create a network with implemented routing protocols and with certain number of nodes, which has configured mobility, so the network looks like Manet network as much as possible. There are also 2 applications created, which were used to determine the delay for each routing protocol. Another part of thesis is about implementation of the quality of service (QoS) and energy model for each routing protocol. Energy model was used to calculate the remaining energy of node. Next activity summarizes how the implementation of QoS changed delay for used applications and how it changed the energy consumption of a node. The result of thesis is that the voice applications was preferred after the QoS implementation. The value of delay increased for ftp application. Percentually, the improvement for voice traffic was 30-31 %. The increase of delay was percentually 7-19 %. The difference in remaining energy after QoS implementation was about 1%. The actual amount of battery in the beginning of simulation was 1 J.
Podnikatelský záměr na založení firmy
Svobodová, Eva ; Masař, Marek (oponent) ; Khateb, Fabian (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá zpracováním podnikatelského plánu pro založení kavárny. V teoretické části jsou popsány obecné předpoklady a podmínky pro založení firmy a obecná struktura podnikatelského plánu. V praktické části jsou provedeny základní analýzy vnitřního i vnějšího prostředí. Dále je popsán celý podnikatelský záměr - marketingový mix, finanční plán a časový harmonogram realizace plánované kavárny. Na konci je celý plán zhodnocen a připraven k realizaci.
Řízení projektů v obchodní firmě zabývající se vývozem investičních celků
Schrimpel, Michal ; Masař, Marek (oponent) ; Šunka, Josef (vedoucí práce)
Práce pojednává o projektovém řízení ve společnosti zabývající se vývozem investičních celků. Společnost, která dodává velké investiční celky, rozšířila segment nabízených produktů o trh malých kogeneračních jednotek. Práce konkrétně řeší projektové řízení dodávek malých kogeneračních jednotek. Navržené řešení je aplikováno na konkrétní projekt instalace kogenerační jednotky.
Řízení průběhu zakázky organizací
Ružbacký, Bohumil ; Masar, Marek (oponent) ; Šunka, Josef (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analyzování problémů v průběhu problémů během vyřizování průběhu zakázky ve vybrané firmě, která se zabývá zakázkovou výrobou lisovaní termoplastů vstřikováním. Součástí práce je návrh možných řešení na zjištěné problémy.
Optimalizace výrobního procesu pomocí diskrétní simulace
Široká, Zuzana ; Masař, Marek (oponent) ; Šunka, Josef (vedoucí práce)
Diplomová práce řeší použití diskrétní simulace pomocí simulačního softwaru Witness jako nástroje pro podporu a rozhodování výrobního procesu ve firmě ECKELMANN s.r.o. Práce stručně seznamuje s problematikou modelování a simulace podnikových procesů. Vytvoření modelu reálného výrobního procesu a jeho následná optimalizace nám pomůže zmapovat procesy, které ve firmě probíhají a umožní tak odhalení silných a slabých stránek.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 22 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
4 Masár, Marek
4 Masár, Martin
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.