|
Jak motivovat pacienty s DM2 ke zhubnutí
Hoffmannová, Gabriela ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Anderlová, Kateřina (oponent)
Onemocnění diabetes mellitus dosahuje celosvětově alarmující úrovně a jeho prevalence každý rok prudce stoupá. Česká republika má přes milion pacientů s tímto onemocnění. Jedná se o velký celospolečenský problém, kdy náklady na léčbu diabetu, především na léčbu komplikací, závratně rostou a zatěžují ekonomiku. Proto musíme hledat východiska, jak motivovat pacienty k redukci váhy, díky které může dojít i k remisi onemocnění, lepším kompenzacím a snížení rozvoje komplikací u jednotlivých pacientů. Lidé často ví o zdravé stravě i nutnosti fyzické aktivity, přesto často zápolí s redukcí své váhy. Cílem této práce bylo zjistit, jak můžeme pacienty s diabetes mellitus 2. typu motivovat ke zhubnutí. Vzhledem k rozvoji motivačních rozhovorů při práci se změnou chování u pacientů s diabetes mellitus 2. typu, byla stanovena hypotéza: Vhodným individualizovaným motivačním rozhovorem lze pozitivně ovlivnit motivaci k redukci hmotnosti u pacientů s diabetes mellitus 2. typu. Pro naplnění cíle této práce byl zvolen kvantitativní i kvalitativní výzkum tak, aby se co nejvíce využily silné stránky obou metodologických přístupů. Kvantitativní na základě on- line dotazníkového šetření, který byl zvolen k obecnému zmapování pacientů s diabetes mellitus 2. typu a úrovně jejich motivace. A kvalitativní výzkum v podobě 4...
|
|
Stravovací zvyklosti a jejich vliv na kompenzaci u těhotných žen s diabetem 1. typu
Mlejnková, Klára ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Anderlová, Kateřina (oponent)
Úvod: Tato bakalářská práce se věnuje stravovacím zvyklostem těhotných žen s diabetes mellitus 1. typu před otěhotněním a v průběhu gravidity s ohledem na kompenzaci jejich onemocnění. Následně poukazuje na změny těchto zvyklostí, ke kterým v průběhu těhotenství došlo. Cíle: Teoretická část stručně popisuje charakteristiku diabetu 1. typu a jeho léčby. Dále popisuje těhotenství při tomto onemocnění a komplikace s ním spojené. Více pozornosti je věnováno především výživě během prekoncepce a gravidity. Blíže rozebírá jednotlivé makronutrienty a mikronutrienty potřebné v těchto obdobích a poukazuje na potraviny a nápoje, které jsou nevhodné. Hlavním cílem praktické části bylo zjistit stravovací návyky žen s diabetem mellitem 1. typu před a během těhotenství a následně porovnat, zda došlo k jejich úpravě s ohledem na kompenzaci diabetu. Metody: Data pro bakalářskou práci byla získávána pomocí dotazníkového šetření, které probíhalo od srpna 2022 do dubna 2023. Dotazníky byly vytvořeny dva, v elektronickém rozhraní Google Forms, a poté nabízeny v elektronické nebo papírové verzi pacientkám v ambulanci Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN. Pro zjištění kompenzace diabetu byla do praktické části použita data z dokumentace z interního systému Medea. Na závěr byla získaná data anonymizována,...
|
|
Souvislosti mezi osobnostními rysy a stravovacími návyky
Mastromatteová, Nikol ; Konečná, Judita (vedoucí práce) ; Krejčí, Hana (oponent)
Tato práce studuje souvislosti mezi osobnostními rysy modelu Big Five (neuroticismus, extraverze, přívětivost, otevřenost vůči zkušenosti, svědomitost) a stravovacími návyky. Cílem této práce je zmapovat souvislost mezi osobnostními rysy a stravovacími návyky, popsat souvislosti konkrétních rysů s konkrétními stravovacími návyky a prodiskutovat možné využití v praxi. Data byla získána pomocí dvou dotazníků administrovaných anonymně v online prostředí. Dotazník NEO-FFI byl použit pro měření osobnostních rysů a vlastní dotazník vycházející z výživových doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), Organizace pro výživu a zemědělství spojených národů (FAO) a Společnosti pro výživu (SPV) byl použit pro měření stravovacích návyků. Analyzována byla data od 91 respondentů (22 mužů a 69 žen). Výsledky ukázaly spojitost neuroticismu s některými stravovacími návyky, které byly zařazeny do skupiny nezdravé, spojitost svědomitosti a přívětivosti s některými stravovacími návyky, které byly zařazeny do skupiny zdravé. Extraverze a otevřenost vůči zkušenosti měla souvislost s návyky jak ze skupiny zdravé tak nezdravé. Výsledky se shodují s předchozími studiemi v souvislostech svědomitosti a neuroticismu. Přívětivost vykázala u mužů v této studii větší souvislost se stravovacími návyky zařazených do skupiny...
|
|
Porovnání léčby inzulínovou pumpou a inzulínovými pery v těhotenství u žen s diabetem mellitus 1. typu
Cvejnová, Michaela ; Anderlová, Kateřina (vedoucí práce) ; Krejčí, Hana (oponent)
Těhotenství u žen s diabetem mellitus 1. typu s sebou přináší řadu komplikací a rizik pro matku i dítě během těhotenství, porodu i po porodním období. Proto je důležité, aby pacientky byly správně léčeny a onemocnění bylo dobře kompenzováno. Výborná kompenzace diabetu a přidružených onemocnění před a v průběhu těhotenství je základem úspěšného těhotenství. Těhotenství by v ideálním případě mělo být plánované v době co nejlepší kompenzace diabetu. Léčba diabetu v těhotenství zahrnuje úpravu životního stylu (diabetická dieta a pohyb), pravidelný selfmonitoring glykémie a inzulinoterapii pomocí inzulínových per či inzulínovou pumpou. Diplomová práce se zabývá problematikou diabetu mellitus 1. typu v těhotenství. Cílem práce bylo porovnat vliv léčby inzulínovými pery vs inzulínovou pumpou na kompenzaci diabetu, průběh těhotenství, porodu a komplikace u plodu. V teoretické části práce jsou shrnuty aktuální informace a poznatky o diabetu mellitus 1. typu v těhotenství. V praktické části je porovnávána léčba inzulínovou pumpou a inzulínovými pery. Jednalo se o statistickou analýzu dat u žen léčených inzulínovými pery či inzulínovou pumpou. Bylo zjištěno, že nebyl nalezen statisticky významný rozdíl mezi léčbou inzulínovými pery a inzulínovou pumpou u těhotných žen s DM 1. typu. Pacientky léčené...
|
|
Kvalita stravy hospitalizovaných žen s diabetes mellitus v těhotenství a po porodu
Chlubnová, Kateřina ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Anderlová, Kateřina (oponent)
Diplomová práce se zaměřila na kvalitu stravy hospitalizovaných žen s diagnózou diabetes mellitus, resp. gestační diabetes mellitus (GDM). Jelikož GDM se objevuje v souvislosti s těhotenstvím, pro řadu žen to znamená významnou (obvykle krátkodobou) změnu ve stravování. To se ale v domácích podmínkách může značně odlišovat od podmínek v nemocnici, kde je dietní režim dán. Cílem práce tak bylo odpovědět na hlavní výzkumnou otázku: Jak jsou ženy s diagnózou gestační diabetes mellitus spokojeny se stravou v nemocnici? a také na otázky související - dílčí. Ty se týkaly chutnosti nemocniční stravy i její dostatečnosti/množství, tematizováno bylo i dodržování diabetické diety. Pro naplnění cíle práce byl zvolen kvantitativní výzkum - dotazníkové šetření. To proběhlo přímo na lůžkovém oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN. Pro doplnění shromážděných informací byl realizován i rozhovor s tamní nutriční sestrou. K vyhodnocení dotazníků byl využit statistický software IBM SPSS, konkrétně deskriptivní statistika a také výpočet průměru a směrodatné odchylky. Jak šetření prokázalo, většinou jsou hospitalizované ženy s GDM s nemocniční stravou spokojeny, s chutností i množstvím. Objevily se ale výhrady k pestrosti a kvalitě podávaných pokrmů. Názor respondentek, že nedostatky souvisí zejména s...
|
|
Nízkosacharidová dieta v terapii diabetu mellitu 2. typu
Kábelová, Adéla ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Šeda, Ondřej (oponent)
Diabetes mellitus 2. typu (DM2) je vysoce prevalentní metabolické onemocnění, které významným způsobem ovlivňuje kvalitu života pacientů a současně v důsledku rozvoje specifických komplikací zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Terapie DM2 v současné době sestává primárně z farmakoterapie, nicméně režimová opatření, zejména změna stravovacích návyků, hrají v léčbě tohoto onemocnění neméně důležitou úlohu. Zatímco konvenční dietoterapie DM2 zahrnuje primárně snížení příjmu tuků, s cílem dosáhnout kalorické restrikce, nízkosacharidová dieta, která je v posledních letech v souvislosti s terapií DM2 diskutována, vychází z výrazného omezení příjmu sacharidů, kdežto příjem tuků a/nebo bílkovin je navýšen. Účinky nízkosacharidové diety v terapii DM2 a jeho komorbidit jsou shrnuty v teoretické části práce. Cílem praktické části bakalářské práce bylo posouzení vlivu nízkosacharidové diety na zdravotní parametry asociované s DM2 a současné zhodnocení subjektivní spokojenosti respondentů s tímto typem stravování, jakožto i jejich adherenci a komplianci. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že nízkosacharidová dieta vedla u respondentů ke snížení tělesné hmotnosti, obvodu pasu, glykémie a glykovaného hemoglobinu a u řady z nich došlo i ke snížení medikace. Spokojenost výzkumného souboru s nízkosacharidovou dietou...
|
|
Nízkosacharidová strava v léčbě diabetes mellitus 1. typu
Němečková, Monika ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Hásková, Aneta (oponent)
Tématem diplomové práce je vliv nízkosacharidové stravy na léčbu onemocnění diabetes mellitus 1. typu. Jedná se o autoimunitní onemocnění, při kterém je pro pacienty nutné aplikovat inzulin. K úspěšné kompenzaci diabetu přispívá také výběr vhodných sportovních aktivit, dobrý zdravotní i psychický stav a především úprava stravovacích návyků. Tato práce poukazuje na nízkosacharidovou stravu jako na jednu z možností, jak se diabetici mohou stravovat. Práce je rozdělena na dvě části, a to teoretickou a praktickou. Teoretická část stručně popisuje onemocnění a představuje doporučenou a nízkosacharidovou stravu. V další části se zabývá také pohybovou aktivitou. Popisuje problematiku sportování lidí s diabetem, kteří jsou jak na běžné stravě, tak na stravě s omezeným množstvím sacharidů. Praktická část ukazuje výsledky z glukózových senzorů (Free Style Libre, Dexcom G6 a Medtronic), které kontinuálně měří hladinu krevního cukru. V praktické části bylo formou dotazníku osloveno osm respondentů s diabetem 1. typu, kteří přešli z doporučené stravy na nízkosacharidové stravování. Účelem dotazníku bylo posouzení vlivu přechodu na nízkosacharidovou stravu na kompenzaci diabetu, četnost hypoglykémií, spotřebu inzulinu i zvládání sportovních aktivit. Další součástí praktické části bylo porovnání základních...
|
|
Vliv životního stylu žen s anamnézou gestačního diabetu mellitu na manifestaci diabetu mellitu 2. typu
Dittrichová, Jana ; Anderlová, Kateřina (vedoucí práce) ; Krejčí, Hana (oponent)
1 Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá životním stylem žen s anamnézou gestačního diabetes mellitus (GDM) a jeho vlivem na manifestaci diabetes mellitus 2. typu (DM 2. typu). Cílem práce je zodpovědět, zda se ženy s anamnézou GDM v rozmezí od 1 roku do 11 let po porodu chovají preventivně vzhledem k riziku rozvoje DM 2. typu - jak se stravují, pohybují a zda si nechávají pravidelně měřit glykémii. Pomocí dotazníkového šetření bylo zjištěno, že ženy s anamnézou GDM pijí neslazené nápoje, kávu, jedí zeleninu i ovoce, mohly by však více eliminovat příjem sekundárně zpracovaného masa, červeného masa, sladkostí a smažených pokrmů a zvýšit příjem ořechů, ryb a obilovin. 83 % žen se věnuje pohybové činnosti nejméně třikrát týdně. 52 % se dostavilo na kontrolní vyšetření (kontrolní oGTT) po porodu a dalších 12 % si nechalo zkontrolovat glykémii v rámci preventivní prohlídky u praktického lékaře. Řada respondentek ale už není pravidelně sledována. Ženy s anamnézou GDM, kterým kontrolní oGTT odhalil prediabetes nebo DM 2. typu, konzumují příliš sekundárně zpracovaného masa, červeného masa a smaženého.
|
|
Faktory ovlivňující kompenzaci diabetes mellitus 1. typu u gravidních žen
Dolejšová, Lenka ; Anderlová, Kateřina (vedoucí práce) ; Krejčí, Hana (oponent)
Úvod: Diplomová práce se věnuje problematice kompenzace diabetes mellitus 1. typu v období gravidity a jejího vztahu ke zdraví matky i dítěte. Blíže shrnuje a popisuje proměnlivé faktory, které mohou mít přímý vliv na aktuální glykemickou variabilitu i dlouhodobou kompenzaci diabetu. Cíle: V teoretické části pospána charakteristika diabetes mellitus 1. typu a možnosti terapie v graviditě. Následně jsou shrnuty a blíže popsány faktory ovlivňující kompenzaci diabetu v tomto období, zejména složení potravy a možnosti ovlivnění postprandiální glykémie, účinky druhu a intenzity pohybové aktivity a psychosociální aspekty související zejména se stresem z potenciálního negativního vlivu glykémií na plod. V závěru teoretické části jsou uvedena rizika a komplikace pro matku i plod vznikající na základě dlouhodobé neuspokojivé kompenzace diabetu. Cílem praktické části práce bylo zjištění rozsahu vědomostí žen ohledně kompenzace diabetu v graviditě s následným stanovením vlivu rozsahu vědomostí na dlouhodobou kompenzaci, vyjádřenou pomocí glykovaného hemoglobinu. Metody: Data k diplomové práci byla získána na základě kvantitativního dotazníkového šetření, které probíhalo pomocí sociálních sítí od začátku února do konce března 2021. Dotazník byl koncipován anonymní metodou výběrového šetření na základě...
|
|
Změna stravování během těhotenství s diagnózou gestační diabetes mellitus a bez
Dlouhá, Kristýna ; Anderlová, Kateřina (vedoucí práce) ; Krejčí, Hana (oponent)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice žen s gestačním diabetem. Věnuje se změně stravování a životnímu stylu těhotných žen s i bez diagnózy gestační diabetes mellitus. V teoretické části je postupně rozebrána strava před otěhotněním a strava v těhotenství, jelikož právě správná skladba stravy se ukazuje jako nejúčinnější léčba ve většině případů GDM. Dále je zde popsáno onemocnění GDM a vše co s ním souvisí - jeho definice, výskyt, rizikové faktory, mechanizmus vzniku, důsledky, diagnostika a léčba. V praktické části práce jsou pak popsány výsledky dotazníkového šetření. Dotazník se zaměřoval na rizikové faktory pro vznik GDM u dotázaných žen, dále pak na změnu stravování po diagnostikování GDM, na informace ohledně zdravého životního stylu poskytnuté ošetřujícími gynekology pacientek a na místo nutričního terapeuta v edukaci těhotných žen ohledně stravování. Cílem práce bylo zjistit a porovnat stravovací návyky, míru pohybu a životní styl dotazovaných žen s GDM, s jejich návyky ještě před diagnostikováním GDM a odhalit tak, zda existuje možná souvislost rozvoje onemocnění právě se stravovacími návyky a životním stylem žen a jak by mohl nutriční terapeut ovlivnit stravovací návyky těhotných žen pozitivním směrem. Dále zkoumá, do jaké míry ovlivňují vznik GDM známé rizikové faktory jako je...
|