Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Srovnání dostupnosti a finanční náročnosti běžné stravy s bezlepkovou dietou
Kosíková, Monika ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Floriánková, Marcela (oponent)
Celiakií trpí v České republice asi 50 000 osob, její jedinou známou terapií je bezlepková dieta. Konzumací lepku dochází u pacientů s celiakií k zánětlivým reakcím tenkého střeva, které mohou mít závažné následky. Lepek je bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmeni a ovsu, pro své vlastnosti má důležitou roli v přípravě pokrmů. Pekárenské výrobky a další potraviny bez lepku jsou vyráběné z jiných druhů obilnin, mají odlišný technologický postup, vyžadují oddělené prostory a mají mnohem menší cílovou skupinu zákazníků, což může zvyšovat jejich cenu. Osoby držící bezlepkovou dietu musí být velmi obezřetní při konzumaci jídel připravených v restauracích a jídelnách, jelikož i malé množství lepku může mít negativní vliv na jejich zdraví. Zdravotní pojišťovny v ČR přispívají na BLP dietu různými částkami a většinou pouze dětem. Cílem práce bylo zjistit, zda a o kolik korun je bezlepková strava nákladnější než běžná a jak hodnotí dostupnost výrobků a bezlepkových pokrmů osoby, které ze zdravotních důvodů musí lepek vyřazovat. K dosažení cílů byl zvolen kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření. Dotazník se 17 otázkami vyplňovala stovka respondentů, přihlášených ve skupinách zabývajících se bezlepkovou dietou dostupných na internetové stránce Facebook. Součástí dotazníku byl i záznam...
Výživa seniorů mimo ústavní zařízení
KOSÍKOVÁ, Monika
Stravování zůstává i ve stáří nedílnou součástí života. Cílem práce bylo zjistit, jaké stravovací návyky mají senioři v domácím prostředí. Teoretická část práce shrnuje fyziologické změny ve stáří, doporučení správného stravování a obsahuje stručný popis vybraných chorob. Pro bakalářskou práci byl zvolen kvalitativní výzkum, na podzim bylo osloveno osm seniorů ve věku 65 až 75 let. S respondenty byly vedeny polostrukturované rozhovory, které se skládaly z otázek o bydlení, zdravotním stavu a výživě. Zároveň senioři zaznamenávali své týdenní jídelníčky. V praktické části jsou nejdříve uvedeny informace poskytnuté z rozhovorů a propočty základních živin jídelníčků získaných z programu "Nutriservis Professional". Příjmy jednotlivých živin byly porovnány se současnými doporučeními pro výživu ve stáří. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že dotazovaní senioři nedisponují dostatečnými znalostmi o zdravé výživě. Senioři mají nevyhovující pitný režim, nekonzumují dostatek zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, mléčných výrobků, luštěnin a ryb. Dávají přednost masu, uzeninám a výrobkům z bílé mouky. Všichni senioři měli rozložené stravování do několika denních porcí a nikdo nevynechával snídaně. Výsledky výzkumu mohou být využity v organizacích starajících se o seniory ke zkvalitnění péče nebo mohou posloužit příbuzným i samotným seniorům ke zlepšení znalostí v oblasti správného stravování ve vyšším věku.
Psychologické a sociální aspekty nezaměstnanosti
Kosíková, Monika ; Kebza, Vladimír (vedoucí práce) ; Höfrová, Alena (oponent)
Bakalářská práce na téma Psychologické a sociální aspekty nezaměstnanosti je primárně zaměřena na region Benešov. V teoretické části jsou popsány základní pojmy dále používané v dalších částech práce. Pojmy nejsou definovány jen z ekonomického hlediska, ale značný důraz je kladen na psychologické aspekty ztráty zaměstnání. Další vymezení pojmů je z hlediska sociálního a popisuje vliv nezaměstnanosti na rodinu a přátele nezaměstnaného. V teoretické části je dále uveden výpočet nezaměstnanosti a dělení nezaměstnanosti. V poslední řadě jsou zde charakterizovány rizikové skupiny, které jsou nejvíce ohroženy ztrátou zaměstnání a těžko hledají zaměstnání nové. Cílem vlastní práce je porovnat vývoj celkové nezaměstnanosti v Benešovském regionu s ostatními regiony Středočeského kraje a charakterizovat strukturu nezaměstnaných v roce 2015. Poslední část práce je zaměřena na zpracování dotazníkového šetření na Úřadu práce v Benešově.

Viz též: podobná jména autorů
4 KOSÍKOVÁ, Monika
3 Kosíková, Martina
3 Košíková, Martina
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.