Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  předchozí11 - 12  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv intercepce lesního porostu na akumulaci sněhu ve vybraných horských lokalitách v ČR
Nedělčev, Ondřej ; Jeníček, Michal (vedoucí práce) ; Falátková, Kristýna (oponent)
Bakalářská práce se zabývá vlivem intercepce na akumulaci sněhu. První část práce obsahuje rešerši dostupné české a zahraniční literatury o intercepci tuhých srážek vegetací. V druhé části práce je analyzován vliv druhu lesa na sněhovou pokrývku. V práci jsou porovnány vodní hodnoty z různě hustých lesních porostů a z porostu napadeného kůrovcem s vodní hodnotou z přilehlých volných ploch. V lesním porostu se v akumulačním období hromadí o 28 % sněhu méně než na volné ploše. Poměr vodní hodnoty sněhu v lese a na volné ploše se v průběhu akumulačního období výrazně nemění. Vztah mezi hustotou vegetačního krytu a vodní hodnotou byl vyjádřen pomocí lineární regrese. Výsledky regrese ukazují, že se stoupající hustotou vegetace se snižuje vodní hodnota sněhu.
Risk analysis methods of natural catastrophic processes in high mountain areas
Falátková, Kristýna ; Janský, Bohumír (vedoucí práce) ; Engel, Zbyněk (oponent)
Glaciální rizika jako jsou laviny, kamenné a suťové proudy, výron vody z ledovce nebo povodeň z průvalového jezera ohrožují životy lidí i jejich obživu a majetek. Mohou se vyvinout do neočekávaných rozměrů a zasáhnout i vzdálená rozsáhlá území. Pro tyto regiony je nutné vypracovat rizikové analýzy, aby se zabránilo ztrátě života a škodě na majetku. Existují různé metody získávání informací o stabilitě svahu, vnitřním složení morénové hráze nebo dostupnosti uvolněné sutě. Lze je rozdělit na ty používané během terénního průzkumu a metody dálkového snímání. Na základě zpracovaných dat je vytvořena riziková analýza, z které případně vyplývá nutnost provést zmírňující opatření.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   předchozí11 - 12  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.