Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23 záznamů.  začátekpředchozí14 - 23  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv soli na zdraví a její příjem v ČR
Malinová, Pavlína ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Doporučení pro denní příjem soli jsou v České republice překročena téměř trojnásobně. Nadměrná konzumace soli přitom ovlivňuje zdraví mnoha způsoby. Zapříčiňuje vznik nebo ovlivňuje průběh u onemocnění jako arteriální hypertenze, osteoporóza, astma bronchiale, onemocnění ledvin, karcinom žaludku, obezita nebo vznik otoků. Teoretická část práce popisuje mechanismy, kterými sůl na organismus působí a vztahy mezi uvedenými onemocněními a příjmem soli. Cílem práce bylo zjistit jaké jsou dietní zvyklosti ohledně příjmu soli u zdravotnických pracovníků. Dále jaké má skupina o daném tématu znalosti a jaký je její zájem o tuto problematiku. Šetření probíhalo pomocí anonymních dotazníků. Dotazník, složený ze 17 otázek, byl rozeslán do 12 různých ústavů a klinik pražské nemocnice. Šetření se zúčastnilo celkem 174 zdravotnických pracovníků. Z výsledků vyplynulo, že je mezi respondenty trend zajímat se o složení a výživové údaje na potravinách. Pouze menší část se však zajímá o obsah soli. Mezi nejčastěji konzumované potraviny s vysokým obsahem soli patří bílé sýry, modré sýry, salámy a uzená masa. Nejvíce soli na 100 g obsahují slané tyčinky, bílé sýry a olivy. Tyto potraviny však většina respondentů nevnímá jako ty nejslanější. Za nejvíce slané považuje salámy, uzená masa a chipsy. Téměř tři čtvrtiny...
Povědomí laiků o alternativních výživových směrech a jejich rizicích
Šafářová, Jana ; Chrpová, Diana (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
V současné době jsou alternativní výživové směry se všemi svými podobami poměrně hodně rozšířeny. Vegetariánství je pro řadu lidí nejen vynechání konzumace masa, ale i životní styl. Záměrné vynechávání určitých druhů potravin s sebou však nese rizika deficitu některých důležitých látek. Cílem této bakalářské práce bylo zmapování povědomí laiků o vegetariánství a veganství. Zjistit, zda respondenti vědí, co vylučuje veganská strava, jak se liší od vegetariánství a jaká jsou rizika s ní spojená. Teoretická část se zabývá vegetariánstvím a jeho dělením. Práce se nejvíce zaměřuje na veganství. Teoretická část také obsahuje zásady vhodně složené veganské stravy podle České veganské společnosti. Dále obsahuje popis látek, které mohou být ve vegetariánské a veganské stravě karenční. Je uvedeno, jaké mají tyto látky v organismu funkce, v jakých potravinách se nachází a jak se projevuje jejich deficit. Praktická část byla provedena kvantitativní metodou dotazníkového šetření. Výzkumný vzorek tvořila laická populace nejčastěji ve věku 20-29 let. Dotazník vyplnilo celkem 146 respondentů. Z výsledků dotazníků bylo zjištěno, že 88 % respondentů dokázalo správně popsat, co vylučuje veganská strava. Z toho se dá usuzovat, že je-li dotázaný vzorek populace reprezentativní, tak populace má dobré povědomí o principu...
Obsah soli v potravinách a její příjem v ČR
Olišarová, Anna ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá obsahem soli v potravinách a jejím příjmem v České republice. Spotřeba soli v České republice dosahuje až trojnásobku doporučeného množství soli na den. O její snížení se dlouhodobě pokoušejí společnosti jako je WHO, EU, EFSA, WASH, Společnost pro výživu a další. Za nejúčinnější nástroj pro snížení spotřeby soli se ukazuje reformulace potravin. V teoretické části je popsána legislativa týkající se soli. Probrán je vliv chloridu sodného na lidský organismus. Uvedeno je, co se děje v těle při nedostatku nebo nadbytku Na. Dále jsou popsána možná rizika nadbytečné konzumace soli. Je vysvětleno využití soli v potravinářství a potravinářských technologiích. Jsou popsány komodity potravin, které jsou významnými zdroji soli, jako je chléb a pečivo, masné výrobky a některé druhy sýrů. Představena je také reformulace potravin a snahy potravinářů o snížení soli ve výrobcích. Uvedeno je doporučené množství soli a aktuální produkce a spotřeba soli. Cílem praktické části je zjistit jaké je povědomí skupiny obyvatel ČR o množství soli v potravinách, o jejich vlastní spotřebě soli, znalost doporučeného množství soli na den a čtení etiket na obalech potravin a zda je ovlivní množstvím soli ve výrobku při nákupu potravin. Sběr dat byl proveden pomocí dotazníkového šetření. Dotazník...
Vliv životního stylu a sociálního zázemí rodiny na vznik dětské obezity
Voová, Tra Giang ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
část práce se zaměřuje na dětskou obezitu, tedy na příčiny jejího vzniku, jaká obnáší zdravotní rizika, jak jí lze předejít a případně léčit. Zabývá se také vlivem životního stylu a sociálního zázemí rodiny na vznik dětské obezity. Životní styl rodiny markantně ovlivňuje riziko rozvoje obezity u dětí, a to od stravovacích návyků rodiny, způsobu stolování, sledování televize, pracovní vytíženosti rodičů až po pohybovou aktivitu rodiny. praktické části této práce je zjistit, zda rodiče mají povědomí o faktorech, které mohou přispět k rozvoji obezity u dětí rodinách respondentů vyskytují. vypracování praktické části mé bakalářské práce jsou získána na základě kvantitativního dotazníkového šetření, kter návyků dítěte a jeho rodiny domácím prostředí i mimo něj, , pracovní vytíženosti rodičů, množství času, které dítě tráví elektronických zařízení způsobu výchovy dětí ohledně správných stravovacích ků. Dotazník byl určen matkám dětí základních škol elkem se podařilo získat 165 kompletně vyplněných dotazníků. Závěry dotazníkového šetření dopadly nad očekávání velmi dobře, pouze bych zdůraznila znepokojivé výsledky, které vyšly zejména u otázek týka se množství stráveného času u elektronických zařízení a konzumace sla ch nápojů. dotazníků různ stupněm vzdělání a s různým finanční . Pouze bych ještě vyzdvihla, že...
Alternativní směry stravování a jejich vnímání lidmi ve věku 18-27
Kordíková, Ivana ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Jméno: Kordíková Ivana Vedoucí práce: PhDr. Tamara Starnovská Oponent práce: Mgr. Ing. Diana Chrpová, Ph.D. Abstrakt Bakalářská práce se zaměřuje na alternativní způsoby stravování a jejich vnímání mezi mladými lidmi ve věku 18-27 let. Práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a část praktickou. V úvodu teoretické části jsou uvedeny základní složky potravy, které by měla racionální strava obsahovat. Hlavní část pak tvoří vymezení pojmu alternativní směry stravování a stručný popis jednotlivých alternativních způsobů stravování. Kromě obecných informací uvádí i jejich pozitivní či negativní zdravotní hlediska. Praktická část je vypracována pomocí anonymního dotazníkového šetření. U respondentů zde byly zjištěny nejen jejich znalosti, popřípadě zkušenosti s alternativním stravováním, ale i jejich vztah k výživě. Získané informace jsou vypracovány v podobě výsečových grafů s následným komentářem. Cílem práce bylo zaměřit se na benefity a zdravotní rizika, která alternativní stravování přináší, a dále zjistit, zda mladé lidi alternativní stravování zajímá, jak ho vnímají a také na jejich osobní zkušenosti s tímto způsobem stravování. Klíčová slova: Alternativní způsoby stravování, výživa, zdraví, životní styl
Alternativní výživové směry a jejich rizika
Ciprová, Markéta ; Vysoká, Lenka (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Východiska: Tato bakalářská práce se zabývá problematikou alternativního výživového směru raw veganství. Informace byly čerpány z 23 literárních a 27 internetových zdrojů. Z důvodu aktuálnosti tohoto tématu je velká část zdrojů zahraničního původu. Téma bylo zvoleno na základě dlouhodobého zájmu a samostudia pozitiv a negativ radikálních výživových směrů. Cíle práce: Na základě informací z bibliografických zdrojů byly cíle pro tuto bakalářskou práci formulovány takto. Prvním hlavní cílem práce bylo odhalit stěžejní důvody, kvůli kterým si lidé volí tuto radikální životosprávu, a na základě zpracované literatury je analyzovat a zhodnotit tak případná zdravotní rizika. Předběžná hypotéza určila jako hlavní očekávaný důvod argument zdravotní. Druhým hlavním cílem bylo srovnání raw veganského stravování s ortorexií, kterou lze popsat jako patologickou závislost na zdravé stravě. Následné výstupy a argumenty mají za účel posloužit případným kolegům zdravotníkům. Metodika: Potřebná data byla získána formou elektronického průzkumu. Dotazník, čítající 20 povinných a 1 nepovinnou otázku, byl zpřístupněn pouze konkrétnímu vzorku osob, které se v minulosti nebo současnosti částečně nebo zcela stravovali raw veganskou stravou a dosáhli 18 let. Dotazník vyplnilo 50 respondentů, otázky jsou vyhodnoceny jak...
Vliv sociálního a finančního zázemí rodiny na vznik dětské obezity
Vokurková, Zuzana ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Obezita je celosvětově velice závažný zdravotní a sociálně ekonomický problém dnešní doby. Dětská obezita představuje vyšší riziko výskytu obezity a dalších přidružených zdravotních potíží v pozdějším, dospělém věku. Jak uvádí některé výzkumy, v České republice má každé čtvrté dítě nadváhu a každé sedmé dítě trpí obezitou. Příčinou obezity jsou nejen špatné stravovací návyky a nedostatečná pohybová aktivita, ale významný vliv mají také genetické, psychologické a socioekonomické faktory. Z toho důvodu je důležitým a jediným úspěšným krokem samotná prevence. Cílem bakalářské práce bylo nalezení souvislostí mezi sociálně - finančním zázemím rodiny a vznikem dětské obezity. Zjistit, zda stupeň dosaženého vzdělání a výše finančního příjmu rodiny ovlivňuje vznik dětské obezity. Práce se dále zaměřuje na zmapování stravovacích návyků obézních dětí v souvislosti se sociálně finančním zázemím. Materiály ke vzniku teoretické části práce byly získávány z odborné literatury, lékařských časopisů, článků a internetových zdrojů WHO, SZÚ, ÚZIS. V této části byla definována dětská obezita a socioekonomické vlivy. Výzkumná část práce probíhala formou kvantitativního dotazníkového šetření, které bylo anonymní a zcela dobrovolné. Vzor dotazníku byl předložen a poté schválen etickou komisí VFN. Šetření probíhalo v...
Dětská obezita a její léčba v lázeňském prostředí
Opravilová, Jana ; Chrpová, Diana (vedoucí práce) ; Bušová, Milena (oponent)
Cílem práce bylo zjistit, zda jsou pacienti trpící obezitou v rámci léčebného redukčního pobytu v lázních Bludov dostatečně edukováni v oblasti složení potravin. Dále zjistit, zda má konzumace jídla ve společnosti rodiny vliv na hodnotu percentilu u dětí, a zda se liší frekvence zařazování snídaní a svačin u dětí s optimální váhou a dětí, které trpí nadváhou nebo obezitou. Metodika: Praktická část této práce je založena na dotazníkovém šetření. Dotazníky vyplnilo celkem 210 respondentů. Žáci základních škol zodpověděli 104 dotazníků a pacienti z lázní 106 dotazníků. Žáci základních škol byli ve věku 14 - 16 let, jejich dotazníky byly roztříděny do skupin dle hodnot percentilu na skupinu pod 90. percentil a nad 90. percentil, dle věku a vypočteného BMI. Pacienti z lázní byli ve věku 7 - 18 let a všichni spadali do skupiny nad 97. percentil, jejich dotazníky však bylo třeba roztřídit dle věku, a to do skupiny 7 - 14 let (mladší a starší školní věk), 15 - 18 let (adolescence) a dále byla vytvořena skupina ve věku 14 - 16 let, aby bylo možné ji porovnat se skupinou respondentů ze základních škol. Výsledky byly zaneseny do grafů a vzájemně porovnávány. Výsledky: Vyhodnocení dotazníkového šetření ukázalo, že pacienti lázní na léčbu dětské obezity v Bludově nejsou dostatečně edukováni v oblasti složení...
Pohled nutričního terapeuta na vybrané moderní potraviny
Novák, Ondřej ; Meisnerová, Eva (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Bakalářská práce se zabývá mediálně propagovanými "superpotravinami" a za cíl si klade zjistit, jak se k této skupině staví odborníci v oblasti výživy. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vychází ze zahraničních vědeckých článků a klinických studií a zaměřuje se na charakteristiku pěti konkrétních zástupců "superpotravin" (chia semínka, quinoa, goji bobule, acai a kakaové boby). Na každou z těchto potravin je nahlíženo především z hlediska chemického složení, obsahu nejvýznamnějších látek a jejich potenciálních účinků na lidské zdraví. Praktická část je zaměřena na odborníky v oblasti výživy. Proběhla formou dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit, zda odborníci znají "superpotraviny" a jejich vybrané zástupce, zda tuto skupinu potravin doporučují ve své praxi a jaký na ni mají názor. Vyhodnocené výsledky jsou znázorněny v grafech a vyšlo z nich najevo, že "superpotraviny" zná 90,9 % respondentů a z nich více než polovina zná i všechny vybrané zástupce. Ve své praxi je využívá 41,7 % tázaných a to, jaký na ně mají názor lze hodnotit jen z určitých hledisek. Nelze tedy jasně určit, zda se respondenti staví k "superpotravinám" kladně nebo záporně. Na otázku ohledně potenciálu těchto potravin v oblasti léčebné výživy odpovědělo jen 10,4 % tázaných záporně. Na...
Hodnocení zdravého životního stylu s důrazem na výživu u všeobecných sester
Psotová, Lucie ; Marsová, Jana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Anotace: Téma mé bakalářské práce zní Hodnocení zdravého životního stylu s důrazem na výživu u všeobecných sester. V teoretické části se zabývám obezitou, jejími typy, příčinami vzniku a následky. Nastínila jsem problém mentální anorexie a bulimie. Dále jsem se věnovala zdravému životnímu stylu, obecným základním pravidlům stravování a stravování všeobecných sester při práci ve směnném provozu. V praktické části jsem zjišťovala vztah všeobecných sester k zdravému životnímu stylu, zejména k výživě. Výsledků jsem dosáhla prostřednictvím kvantitativního výzkumu - dotazníku. Klíčová slova: Všeobecná sestra, obezita, zdravý životní styl, výživa, pravidla stravování, BMI (Body Mass Index).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 23 záznamů.   začátekpředchozí14 - 23  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.