Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 112 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mikrobiologická kontaminace obalového skla
Bělohoubková, Tereza ; Vítová, Eva (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Bakalářská práce pojednává o vzniku mikrobiální kontaminace při výrobě obalového skla používaného v potravinářském průmyslu. Teoretická část definuje pojem obal, jeho funkce a legislativu spojenou s obalovým sklem. Detailně popisuje výrobu obalového skla a potenciální místa vzniku mikrobiálního znečištění. V práci jsou charakterizovány nežádoucí mikroorganismy přítomné u obalového skla a možnosti jejich stanovení. V praktické části byly analyzovány stěry z výrobků obalového skla pomocí ATP bioluminiscence a stanovena hodnota pH vnitřního povrchu skla za účelem determinace druhů mikroorganismů schopných přežívat na skleněném povrchu. V závěru práce jsou diskutována ustanovení, která snižují rizika mikrobiálního znečištění.
Studium přírodních látek zázvoru
Dobiáš, Vojtěch ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Práce je zaměřena na stanovení přírodních látek obsažených v zázvoru. Extrakty bio zázvorového čaje a oddenku zázvoru byly připraveny do tří různých rozpouštědel. Spektrofotometrickými metodami byla stanovena antioxidační aktivita a obsah celkových polyfenolů a flavonoidů. Byl také zkoumán antimikrobiální účinek extraktů difuzní jamkovou metodou proti bakteriím Bacillus cereus a Serratia marcescens. Z experimentálních dat lze usoudit, že analyzované vzorky se v obsahu sledovaných látek značně liší. Nejvyšší koncentrace polyfenolických látek byly naměřeny u zázvorového čaje, kde koncentrace dosahovala až 0,481 mgml-1, zatímco u oddenku zázvoru jen 0,078 mgml-1. Čaj také vykazoval významně vyšší antioxidační aktivitu. Vliv na růst mikroorganismů projevily pouze vodné extrakty čaje, které velice slabě inhibovaly růst bakterie Bacillus cereus.
Study of antimicrobial substances of ginger
Ciburová, Alena ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
For thousands of years ginger rhizomes are used in traditional Chinese medicine. Because of his significant pungent flavour is commonly used in foods and beverages all over the world. Nowadays many of the beneficial pharmacological positive effects of ginger rhizomes are identified. Their occurrence is due to the high concentration of bioactive compounds. This thesis is focused on analysing of occurrence of bioactive compounds such as polyphenols and flavonoids and their influence on antioxidation and antimicrobial properties of samples of fresh and dried ginger. The results show that for extraction of bioactive compounds in different ginger samples is more suitable to use different types of extraction solvents. The highest antioxidation activity was measured for macerate of 100% bio ginger tea from Sonnentor company in 96% ethanol. Antimicrobial properties were showed only for 100% bio ginger tea against gram-positive bacteria Microccocus luteus.
Zisk a komplexní charakterizace extraktů aronie
Seidlová, Kateřina ; Zemanová, Jana (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Aronie (Aronia melanocarpa) je bobulovitý plod charakteristických senzorických vlastností, který vykazuje určité léčivé účinky. Hlavními bioaktivními složkami aronie jsou polyfenolické látky s významnou skupinou antokyanových barviv Bioaktivní látky se z přírodních materiálů tradičně získávají extrakcí, v práci byly porovnány 2 druhy extrakce – macerace a PHWE. Na základě obsahu polyfenolických látek byla vybrána macerace jako vhodnější metoda a ta byla optimalizována pomocí statistického modelu plánovaného experimentu. Optimální podmínky macerace byly stanoveny na teplotu 30 °C, rozpouštědlo – 50% etanol, navážka 10 g na 50 ml a doba extrakce 30 min. Takto připravený extrakt měl výsledný obsah polyfenolů 1441 ± 90 mg/100 g DW, antokyanů 943 ± 8 mg/100 g DW a celková antioxidační aktivitu pomocí ABTS 24,78 ± 0,09 molTE/g. Těkavých látek s obsahem nad 0,5 % bylo identifikováno 25 a z nich měly největší zastoupení aldehydy a estery. V optimálním extraktu převažoval benzaldehyd s 32,25 % a methylhexanoát s 21,37 %.
Preparation and characterization of Echinacea extracts
Pallová, Jana ; Veselá, Mária (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Echinacea purpurea is a rich source of biologically active compounds, which are attributed to several therapeutic effects. This thesis is focused on the optimization of the extraction process, considered these substances. Maceration was chosen as a type of extraction, due to its simplicity. The Optimal conditions were solid-solvent ratio 1: 5, 40% ethanol, 60 °C, 60 minutes. An extract from the dried flowers of Echinacea purpurea was prepared by this optimized process. The content of total phenolic compounds was set on 365.18 ± 3.51 [mg_GAEl^(-1)] and the antioxidant activity was 507.50 ± 6.89 [mg_TEACl^(-1)]. The percentage of radical scavenging activity ABTS•+ was 95.45 ± 1.30. The antimicrobial activity of the extract was tested against 3 microorganisms – Escherichia coli, Bacillus cereus and Candida glabrata. There was not detected inhibitory effect on the growth of microorganisms. In a total, 39 volatile compounds were identified, and the biggest group were represented sesquiterpenes (70.9%). The obtained results confirm that Echinacea extract has antioxidant activity and contains several interesting aromatic substances, In the future, it can be used as a natural resource of nutritionally and sensory valuable compounds, e.g., into various foods and delicacies.
Studium stability emulzí pomocí fyzikálně-chemických a optických metod
Kuchyňová, Jitka ; Veselá, Mária (oponent) ; Zmeškal, Oldřich (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá studiem stability modelových emulzních systémů typu O/V (složení 30/70, O/V) při 25°C. Byly sledovány změny fyzikálních vlastností emulzí (stárnutí) v závislosti na čase a proměnné koncentraci použitého emulgátoru, kterým byl Tego Care PS (Methyl glucose sesquistearate). V druhé části práce byl studován také vliv konzervantu. Pro studium fyzikálních vlastností byly zvoleny metody reometrie, diferenční kompenzační kalorimetrie (DSC) a optická mikroskopie. Reologická měření sloužila ke stanovení změny viskozity a viskoelastických modulů. Pro studium stárnutí emulzí pomocí DSC byla zvolena metoda opakovaného podchlazení a ohřevu. Tímto způsobem byl studován posun teploty krystalizace přítomné vody a změna entalpie tání ledu vytvořeného během podchlazení. Optická mikroskopie sloužila pro pozorování změny ve velikosti kapek emulzí a v průběhu jejich stárnutí se sledovala související fázová separace olejové a vodné fáze. Vyhodnocení změny velikosti kapek byla prováděna pomocí programu HarFA. Měření ukázala, že vlivem procesu krémovatění dochází v emulzích k difúzi olejových mikrokapiček, jejich následné agregaci a posléze separaci fází. Tyto procesy byly nejrychlejší pro vzorek emulze s nejnižší koncentrací emulgátoru 0,1 %, u něhož došlo k destabilizaci během 51 dnů. Vzorky s koncentrací 1,5 % a 1,3 % byly stabilní po celou dobu měření, tj. 4 měsíce. Přítomnost koemulgátorů v emulzích způsobovala zvyšování modulu elasticity a snižování ztrátového úhlu vlivem tvorby 3D struktur. Ukázalo se, že použití konzervantu pro studium změn vlastností emulzí vlivem stárnutí při 25°C je nezbytné kvůli vysokému riziku mikrobiální kontaminace. DSC experimenty ukázaly na rozdíly při přípravě vzorků. U vzorků, při jejichž přípravě byla použita menší rychlost otáček, bylo možné pozorovat dva píky krystalizace a tání, zatímco při použití vyšší rychlosti otáček byl pozorován pouze jeden pík.
Fotokatalytická inaktivace kvasinek v průtočném reaktoru
Lipenská, Michaela ; Drbohlavová, Jana (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá fotokatalytickým účinkem oxidu titaničitého a UV záření. V teoretické části je nastíněn mechanismus působení oxidu titaničitého a jeho aplikace v různých odvětvích. Na kvasince Hansenula anomala byl sledován mikrobicidní účinek oxidu titaničitého ve spojení s UV zářením v průtočném reaktoru. Po zjištění vhodného průtoku byly voleny různé počáteční koncentrace buněk. Pro zvýšení účinku bylo do systému vneseno stříbro, které, jak bylo v mnoha pracech uvedeno, snižuje čas potřebný pro usmrcení mikroorganismů. Po vykonání plánovaných úkolů byla získaná data vyhodnocena.
Bioaktivní látky fenyklu obecného
Nentvichová, Aneta ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce je prostudování bioaktivních látek obsažených ve fenyklu obecném, stanovení obsahu polyfenolů, flavonoidů a zkoumání antioxidační a antimikrobiální aktivity ve vodných a ethanolových extraktech fenyklu. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku fenyklu obecného, na jeho zařazení v systému, využití a především na bioaktivní látky v něm obsažené. Experimentální část je rozdělena do dvou okruhů, kdy v první části převažuje spektrofotometrické stanovení polyfenolů, flavonoidů a antioxidační aktivity. Ve druhé části je věnována pozornost antimikrobiálním účinkům připravených extraktů z fenyklu obecného, které byly aplikovány na dva mikroorganismy Serratia marcescens a Bacillus cereus. Provedeným experimentem bylo zjištěno, že antimikrobiální účinek extraktů byl velmi nízký, ve většině případů až téměř zanedbatelný. Nejvíce se účinek projevoval u extraktů v ethanolu, naopak extrakty v horké vodě se projevovaly tak, že růst mikroorganismu Bacillus cereus spíše podporovaly. Co se týče druhé poloviny experimentu, byla u extraktů zjištěna antioxidační aktivita i poměrně vysoký obsah polyfenolů a flavonoidů.
Determination of antimicrobial activity of herbal extracts
Žitková, Barbora ; Veselá, Mária (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
The aim of this bachelor thesis was to observe the antimicrobial activity of selected herbal extracts and essential oils against three selected microorganisms, bacteria – Bacillus cereus, Escherichia coli and the yeast Candida glabrata. Two diffusion methods were used to verify and compare the antimicrobial activity, namely the diffusion well and disk method. The theoretical part describes the characteristic of plants from which extracts and oils were made. It also focuses on active substances, vitamins and minerals contained in herbs. Other methods that can be used to determine antimicrobial activity are also mentioned in the work. At the end of the theoretical part the characteristic of the microorganisms used for observation is mentioned. The result of the diffusion well method shows that only eucalypt oil showed antimicrobial activity against all selected microorganisms. It was most effective against Bacillus cereus with an inhibition zone size of 1.73 ± 0.11 cm. The result of the diffusion disk method shows that there are two oils which showed antimicrobial activity against selected microorganisms, namely marrow and eucalypt oil. Nevertheless, the most effective oil was made of mint against Bacillus cereus with an inhibition zone size of 1.57 ± 0.31 cm.
Elektrofotokatalytická dezinfekce vody
Štefancová, Eva ; Drbohlavová, Jana (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
V tejto práci bola overovaná elektrofotokatalytická dezinfekcia vody vložením napätia na elektródový systém. Pracovná elektróda bola pokrytá vrstvou oxidu titaničitého, ktorý vykazuje vhodné fotokatalytické vlastnosti. Na gramnegatívnej baktérií E. coli bol sledovaný dezinfekčný účinok za rôznych podmienok. Inaktivácia bakteriálnych buniek v skúmanom vodnom roztoku bola pozorovaná najskôr len za prítomnosti kyslíka, potom bolo pridané UV žiarenia s intenzitou 4 mW• m-2 alebo aplikované napätie 1 V. Pridaním oboch súčasne sa skúmala elektrofotokatalytická dezinfekcia vody na vybranom mikroorganizme.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 112 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.