|
Intervence v ulicích - plýtvání potravinami
SCHENK, Radek
Tato práce řeší fenomén street artu a problematiku nadměrného plýtvání potravinami. Cílem této práce je definování obou uvedených problémů a v praktické části vytvoření výtvarného artefaktu spojujícího oba náměty v kritickou výpověď snadno dostupnou širšímu publiku. Obsah teoretické práce je zaměřený na přidružené směry umění ve veřejném prostoru a jejich stěžejní osobnosti. V tématu plýtvání potravinami se snaží zachytit co nejvíce činitelů, které mají podíl na tomto problému. Hlavním přínosem je přesné definování street artu a srovnání různých typů problémů s potravinami podle lokalit a místních zvyklostí. Na základě zjištěných údajů je možné k problému přistoupit na osobní rovině nebo s údaji pracovat dále, ať už edukativním způsobem nebo s dalšími uměleckými záměry.
|
|
Využití odpadních materiálů k přípravě hydrolyzátů pro fermentační fázi.
Vadovičová, Natália ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na studium a porovnání různých druhů hydrolýz, jejich optimalizaci a také maximalizaci výtěžků nejvhodnější hydrolýzy pro navazující fermentaci. Jako substrát byly zvoleny pomerančové slupky. Substrát byl nejdříve mechanicky rozmělněn a poté z něj byla připravena suspenze, která podstoupila jednu ze zkoumaných metod předúpravy. Provedly se hydrolýzy fyzikální, jako mikrovlny, zvýšená teplota či ultrazvuk, nebo hydrolýzy chemické, a to kyselé i alkalické. Byly použity i kombinace fyzikálních a chemických metod. Optimalizace enzymatické hydrolýzy materiálu proběhla s použitím enzymů Novozymes® NS50013 a NS50010. Dále byla studována produkce celulolytických a pektolytických enzymů po dobu 10 dní procesem SSF za použití kmenu A. niger. U všech provedených hydrolýz proběhlo stanovení výtěžku redukujících cukrů pomocí metody dle Somogyi Nelsona. Z různých metod předúprav se jako nejúspěšnější prokázala enzymatická hydrolýza, a to kombinace obou enzymů při kultivaci trvající 96 hodin, o pH = 4,5 a teplotě 45 °C. Výtěžky redukujících sacharidů v těchto hydrolyzátech dosahovaly 27,4241 ± 0,0007 gl-1.
|
|
Plýtvání potravinami
Arazim, Lukáš ; Zeman, Jiří (vedoucí práce) ; Filipová, Alena (oponent)
Bakalářská práce se zabývá komplexní problematikou plýtvání potravinami a obsahuje teoretickou a praktickou část. Cílem první části práce bylo komplexně a přehledně analyzovat ekonomické a politické souvislosti plýtvání potravinami, definovat základní pojmy a právní legislativu. Následně byly popsány příčiny plýtvání potravinami v jednotlivých fázích potravinového řetězce a vybrané důsledky plýtvání potravinami. Hlavním cílem druhé části práce byla demonstrace plýtvání potravinami na reálném příkladu dvou českých společností, které obě působí v oblasti distribuce potravin. V této části práce jsem provedl vlastní kvalitativní výzkum s představiteli společností na základě strukturovaného dotazníku. V závěru celé práce shrnuji výsledky práce a přidávám k nim některé vlastní návrhy řešení tohoto problému.
|
|
Potravinové banky v podmínkách České republiky
ŠKABRADOVÁ, Kristýna
Tématem této bakalářské práce jsou potravinové banky v podmínkách České republiky. Cílem je identifikace obecné praxe potravinových bank pomocí dotazníkového šetření. Dalším cílem je popis Národní potravinové sbírky z pohledu přímého účastníka a také podpora fyzického založení potravinové banky v Jihočeském kraji. Literární přehled se zabývá potravinovým problémem, konkrétně je zaměřen na hlad a nedostatečnou výživu. Další podkapitoly se zabývají problematikou plýtvání potravinami a potravinovými bankami. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření na úrovni potravinových bank v České republice. Dále je vyhodnoceno pozorování provedené v rámci Národní potravinové sbírky 2015. Poslední část praktické práce tvoří samotný popis procesu založení Potravinové banky Jihočeského kraje.
|
|
Společnská odpovědnost vs. plýtvání potravinami
Komínová, Kamila ; Džbánková, Zuzana (vedoucí práce) ; Šumpíková, Markéta (oponent)
Cílem bakalářské práce je představit koncept společenské odpovědnosti, poukázat na problém plýtvání potravinami a uvést možná řešení. Práce se skládá se z dvou hlavních částí -- teoretické a praktické. Teoretická část popisuje historický vývoj, soubor definic a základní charakteristiky spolu se třemi stěžejními pilíři celého konceptu. Praktická část se zaměřuje na plýtvání potravinami a uvádí přehled příčin a důsledků v dimenzi environmentální, sociální a ekonomické. Zároveň jsou zde přiblíženy kroky ze strany společnosti Tesco směřující k eliminaci plýtvání a možnému zlepšení na tuzemském trhu.
|
| |
|
Výzkum pro hospodaření s odpady v rámci ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje (prevence a minimalizace vzniku odpadů a jejich hodnocení): Biologicky rozložitelné odpady
Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, Praha ; Matulová, Dragica
V subprojektu 1 výzkumného záměru byly v roce 2007 sledovány možnosti nakládání s biologicky rozložitelnými odpady a shromážděny relevantní legislativní předpisy. Ve vzorcích kompostů fermentátů a kuchyňském odpadu byly stanoveny mikrobiální ukazatele (intestinální enterokoky, Escherichia coli, termotolerantní koliformní bakterie, koliformní bakterie a Salmonely) a vybrané chemické ukazatele (As, Cd, Cr, Hg, Ni, Pb, AOX, suma PCB, suma PAU, uhlovodíky C10-C40). Ve vybraném kompostu byla stanovena respirační aktivita po čtyřech dnech (AT4), toto stanovení podává informaci o stupni stabilizace BRO, tedy zda testovaný vzorek je již možné uložit na skládku.
|
| |
| |
| |