Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 108 záznamů.  začátekpředchozí99 - 108  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Aerosolové částice ve vnitřním prostředí Národní knihovny v Praze
Andělová, Ludmila ; Smolík, Jiří ; Džumbová, Lucie ; Ondráček, Jakub ; Součková, M. ; Stankiewicz, J. ; López-Aparicio, S. ; Grontoft, T.
Aerosolové částice ve vnitřním prostředí výstavních sálů představují závažné riziko pro uložené předměty. Ve vnitřním ovzduší Barokního sálu Národní knihovny byly sledovány koncentrace a složení aerosolových částic v průběhu 4 intenzivních měřících kampaní v různých ročních obdobích. Z časového průběhu koncentrací částic bylo zjištěno, že hlavním zdrojem jemných částic je doprava. Koncentrace hrubých částic vykazovaly periodický nárůst a pokles odpovídající počátku a konci návštěvních hodin, což ukazuje, že jejich zdrojem byli návštěvníci. Hlavními vodorozpustnými anorganickými složkami submikronových částic, pronikajících z vnějšího ovzduší, byly síran a dusičnan amonný. Vnitřní koncentrace dusičnanu klesaly k nulovým hodnotám. To bylo způsobeno vypařováním dusičnanu amonného a následnou depozicí kyseliny dusičné na vnitřní povrchy. V důsledku tohoto procesu se také výrazně zvýšily vnitřní koncentrace čpavku. Prvky zemské kůry byly asociovány především s hrubými částicemi.
Chemické faktory ovlivňující chuť a léčivý účinek vína
Harmatha, Juraj
Víno je neustále a průběžně se měnící přírodní produkt, který má své jedinečné vlastnosti pocházející z několika zdrojů, k nimž patří jeho původ, enologický postup zpracování, proces školení, jakož i kvalifikované hodnocení se zpětnou vazbou na všechny faktory, které utváří charakter a hodnotu vína. Pojednává se zde o chemické podstatě chuťových aspektů, a o možnosti jejich ovlivnění. Obsahové (extraktivní) látky jsou zde představeny i jako nositelé léčivých účinků, které staví víno do role aktivního potravinového doplňku (nutraceutika) s blahodárným vlivem na zdraví.
Polutanty ve vnitřním ovzduší Barokního knihovního sálu Národní knihovny v Praze
Mašková, Ludmila ; Smolík, Jiří ; Džumbová, Lucie ; Ondráček, Jakub ; López-Aparicio, S. ; Grontoft, T. ; Stankiewicz, J.
Znečištění vnitřního ovzduší výstavních sálů představuje závažné riziko pro zde uložené umělecké předměty. Ve vnitřním ovzduší Barokního knihovního sálu Národní knihovny byly sledovány koncentrace a složení aerosolových částic, teplota, relativní vlhkost a koncentrace plynných polutantů CO2, O3, SO2, NO2, NH3, HNO3 , kyseliny mravenčí a kyseliny octové. Z časového průběhu koncentrací aerosolových částic bylo zjištěno, že hlavním zdrojem jemných částic je doprava hrubých částic návštěvníky. Hlavními vodorozpustnými anorganickými složkami submikronových částic, pronikajících z vnějšího ovzduší, byly síran, dusičnan amonný. Vnitřní koncentrace dusičnanu klesaly k nulovým hodnotám. To bylo způsobeno vypařováním dusičnanu amonného a následnou depozicí kyseliny dusičné na vnitřních površích. V důsledku tohoto procesu se výrazně zvýšily vnitřní koncentrace plynného čpavku.
Tesery z kaple sv. Anny v klášteře sv. Jiří na Pražském hradě (analýzy a hledání souvislostí)
Zeman, Antonín ; Franc, J. ; Langrová, A. ; Frolík, J. ; Kučera, J.
V klášteře sv. Jiří na Pražském hradě byl nalezen soubor 10 mozaikových kostek. Složení kostek bylo dosti neobvyklé na středoevropské poměry. Jednalo se o sodno-olovnaté sklo s příměsí antimonu. Proběhla rozsáhlá rešerše v Brilovy a Bezborodově databázi. Mezi cca 7000 analýzami se našlo pouze 15 podobných. Na základě výskytu fluoru v našem materiálu připouštíme možnost že tesery pocházejí z nepříliš vzdáleného století. Výzkum pokračuje.
Kvalita vína z pohledu chemika a sommeliera
Harmatha, Juraj
Pojednáno je o obsahových látkách nejen jako o nositelích senzoricky vnímatelných vlastností, ale jako o nositelích léčivých účinků vína. Víno je představeno jako aktivní potravinový doplněk - nutraceutikum, s výrazným vlivem na zdraví.
Vlastnosti a zdroje předměstského pozaďového atmosférického aerosolu v Praze
Schwarz, Jaroslav ; Havránek, Vladimír ; Maenhaut, W. ; Chi, X. ; Ždímal, Vladimír ; Hovorka, J. ; Smolík, Jiří
Během 15ti měsíční periody byla provedena zevrubná charakterizace atmosférického aerosolu v Praze Suchdole. Byly určeny hmotnostní koncentrace, hmotnostní a početní velikostní distribuce, chemické složení PM10 a hlavní faktory ovlivňující koncentrace PM10. Regionální znečištění během period s malým promícháváním atmosféry je hlavní faktor ovlivňující místní úroveň znečištění vzduchu.
Chemická velikostní distribuce předměstského aerosolu vzorkovaného v Praze 2008 s použitím vlhkostně kontrolovaných inletů
Štefancová, Lucia ; Schwarz, Jaroslav ; Maenhaut, W. ; Chi, X. ; Smolík, Jiří
Vzorkovaní atmosférického aerosolu se provedlo v dvou kampaních s použitím dvou vlhkostně kontrovaných inletů. Suché částice byly zachyceny při 15%RH, přičemž vlhké částice byly zachyceny při 85-90%RH. 11 odběrů bylo provedeno během zimní kampaně a 10 během letní. Průměrná hmotnostní koncentrace v zimě byla větší než koncentrace vzorkována v létě. V obou případech nebyl překročen EU denní limit stanoven pro PM10. Chemické složení se určilo iontovou chromatografií, s největší přítomnosti hygroskopických iontů NH4+, SO42-, NO3-. Růst částic vlivem relativní vlhkosti byl pozorován na jejich hmotnostně velikostních distribucích. NH4+ kation dobře koreloval s aniony SO42- a NO3-. Průměrní hmotnostní koncentrace WSOC, EC a OC byla stanovená pro obě kampaně. Průměrná hodnota WSOC vzorkovaného v zimě bylo 0,80 µg/m3 a 0,78µg/m3 v létě.
Dynamika emisí zemních plynů v Čechách
Kroufek, J. ; Stejskal, M. ; Šebor, G. ; Mrlina, Jan ; Tesař, J. ; Suchý, V. ; Zeman, A.
Na několika místech v Čechách bylo realizováno monitorování emisí zemních plynů, a to metanu, CO2, SO2, Rn a H2S. Ukázalo se, že ani složení plynů, ani jejich emise nelze pokládat za konstantní a lze očekávat, že mohou být ovlivněny jak geologickými procesy včetně zemětřesení, tak i antropogenní činností

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 108 záznamů.   začátekpředchozí99 - 108  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.