Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 93 záznamů.  začátekpředchozí82 - 91další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kvalita potravinářské pšenice v jižních Čechách
MACHOVCOVÁ, Dana
Kvalita potravinářské pšenice je ve zvoleném podniku hodnocena každoročně u všech dodávek ze zemědělské prvovýroby. V letech 2008 - 2012 byly stanoveny jednotlivé parametry u souborů o velikosti 42 - 222 vzorků, s výjimkou roku 2009, kdy byla do pšenice potravinářské technologicky zatříděna pouze jedna dodávka. Celostátní sledování kvality potravinářské pšenice je prováděno v Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž, s. r. o. a Agrotestu fyto, s. r. o. Je spolufinancováno MZe v rámci funkčního úkolu, který navazuje na projekt MZe ČR č. QG50041 Faktory kvality a bezpečnosti potravinářských obilovin (2005 - 2010). Sklizňové vzorky získané od pěstitelů ve sledovaném období 2008 - 2012 představovaly soubory o velikosti 500 - 1035 vzorků. Byly popsány faktory, které ovlivňují kvalitu zrna. Dále kritéria a metody hodnocení kvality zrna pšenice potravinářské. Jejich aplikace v Agrotestu fyto, s. r. o. a v provozních podmínkách ZZN Pelhřimov a. s. Z výsledků jednotlivých zkoušek laboratoře střediska Záhoří byly vypočteny průměrné hodnoty sledovaných parametrů a následně porovnány s celorepublikovým průměrem a průměrem Jihočeského kraje. Kvalita zrna pšenice potravinářské vykázala v letech 2008 - 2012 velkou variabilitu v jednotlivých parametrech jak na úrovni celostátní, tak i v Jihočeském kraji a ve zvoleném podniku. Výslednou kvalitu každoročně nemalou měrou ovlivňoval průběh počasí.
Subjektivní názor osob trpících celiakií na dostupnost výrobků pro celiaky na českém trhu
NOVOTNÁ, Tereza
Tato bakalářská práce se zabývá subjektivním názorem osob trpících celiakií na dostupnost výrobků pro celiaky na českém trhu. Na začátku byly stanoveny dva hlavní cíle. Prvním hlavním cílem bylo zmapovat, zda výrobky dostupné na trhu v České republice pokryjí potřeby pacientů nemocných celiakií. Druhým hlavním cílem bylo zmapovat, zda jsou pacienti s těmito výrobky spokojeni. Výzkumné otázky byly stanoveny následovně: ?V jakých obchodech pacienti nejraději nakupují??, ?Jsou pacienti spokojeni s cenou výrobku v porovnání s jejich kvalitou?? a ?Jak pacienti hodnotí senzorické hledisko potravin?? Teoretická část mé bakalářské práce popisuje celiakii se všemi jejími úskalími. Je zde stručně zachycen vývoj jejího poznání a nynější výskyt v České republice i v některých cizích zemích. Dále popisuje klinický obraz a druhy forem celiakie u nemocného pacienta, složitý diagnostický postup při podezření na tuto závažnou nemoc, rizika malnutrice, asociované choroby a možné komplikace. V neposlední řadě se podrobněji zaměřuje na bezlepkovou dietu, což je jediná současná kauzální léčba celiakie. Spolu s tím se věnuje surovinám a potravinám pro celiaky: jejich dostupnosti, velké finanční náročnosti pokrytí bezlepkové diety, značení výrobků a legislativě. Pro účely vypracování výzkumné části práce byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu, konkrétněji tedy polostrukturovaný rozhovor. Tento rozhovor obsahoval třináct otázek tak, aby byl dosažen cíl bakalářské práce a byly zodpovězeny výzkumné otázky. Výzkumný soubor obsahoval celkem pět celiaků, muže i ženy ve věkovém rozpětí od 18 do 49 let. Sběr dat probíhal od ledna 2013 do dubna 2013. Z výsledků práce vyplývá, že pacienti nejraději kombinují nakupování v tzv. ?zdravých výživách?, kde jsou prodavači problematiky více znalí a dokážou s výběrem pomoci a nakupování ve velkých obchodních domech a ?bezlepkových koutcích? v nich. Respondenti též tvrdí, že naopak v supermarketech prodavači problematiky znalí nejsou a často ani netuší, co celiakie je. Všichni dotazovaní též nakupují v místě svého bydliště, což svědčí o stále se zvětšující dostupnosti bezlepkových výrobků, která dostatečně pokrývá běžné potřeby celiaků. Situace na trhu v České republice se za posledních deset let výrazně změnila k lepšímu a neexistuje konkrétní potravina, která by respondentům vyloženě chyběla. Při nakupování hledají spíše konkrétní, předem vyzkoušené výrobky. Naopak pacienti nejsou příliš nakloněni nakupování přes internet. Podstatnou roli při výběru bezlepkových potravin hraje také cena. Velká finanční náročnost bezlepkové diety je velkým problémem, neboť bezlepkové suroviny a potraviny jsou 4 - 10krát dražší než stejné komodity s obsahem lepku. Pacienti jsou proto často nuceni dietu porušovat, neboť na bezlepkové výrobky zkrátka nemají finanční prostředky. Senzorické hledisko bezlepkových výrobků pacienti nehodnotili příliš kladně. Problém spatřují hlavně u běžného pečiva, jako je chléb, rohlíky a housky. Nevyhovuje jim strukturou, neboť se drobí a láme nebo je naopak mazlavé. Uvítali by též rozšíření sortimentu tohoto pečiva, aby se vyhnuli stereotypu ve svém jídelníčku. Ani další senzorické hledisko běžného pečiva - chuť také nehodnotili pozitivně. Rozdíl však nepozorují u teplého jídla a převážně ani u domácího sladkého pečiva, jako jsou buchty či koláče.
Porovnání kvality zrna ozimých a jarních odrůd pšenice
UHLÍKOVÁ, Jindřiška
Tématem bakalářské práce je porovnání kvality zrna ozimých a jarních odrůd pšenice. Bylo vybráno celkem 16 odrůd, z toho 12 ozimých a 4 jarní. Pokus byl proveden na pozemku Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V teoretické části této práce je popsána botanická charakteristika pšenice, chemické složení pšeničného zrna a jakostní ukazatele potravinářské pšenice zkoumané v praktické části.. První část pokusu je zaměřena na kontrolu během vegetace, druhá část práce popisuje rozbor odebraných vzorků (objemová hmotnost, obsah N-látek, gluten index, Zelenyho test, číslo poklesu).
Kvalita potravinářské a krmné pšenice
MACHOVCOVÁ, Dana
Kvalita pšenice potravinářské a krmné je každoročně hodnocena u všech dodávek od zemědělských družstev, podniků a soukromých zemědělců. Byly popsány faktory, které mohou kvalitu zrna ovlivnit, kritéria hodnocení kvality zrna pšenice, jejich praktické použití v provozních podmínkách podniku ZZN Pelhřimov (dříve Grana, a.s) středisko Záhoří, výsledky provedených zkoušek a porovnání s celorepublikovým průměrem. Průměrné hodnoty pšenice krmné a potravinářské v letech 2007 - 2010 ukázaly variabilitu v jednotlivých parametrech jak ve zvoleném podniku, tak v celostátním průměru. Průběh počasí ovlivnil kvalitu většiny parametrů. Značnou rozdílnost v kvalitě zrna bylo možné vysledovat i u jednotlivých dodavatelů. Správná agrotechnika a zdravé osivo je základním předpokladem kvalitní produkce.
Analýza edukačních materiálů pro pacienty s celiakií
ZIMMELOVÁ, Hana
Práce se zabývá edukačními materiály pro pacienty s celiakií. Popisuje obecné požadavky na výukové materiály a didaktické zásady vhodné pro edukační materiály pro pacienty s celiakií. Předkládá návrh kritérií pro hodnocení internetových stránek určených celiakům. Je vybráno pět českých i zahraničních internetových zdrojů, posouzeno, jak vyhovují kritériím technických vlastností, obsahu, struktury stránek, kritériím posuzujícím důvěryhodnost stránek a edukačním kritériím. Všechny posuzované stránky lze použít k edukaci pacientů s celiakií, ale jedná se spíše o informační stránky s nízkým obsahem edukačních charakteristik.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 93 záznamů.   začátekpředchozí82 - 91další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.