Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 27 záznamů.  předchozí8 - 17další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Kontrola úrovně imunitní vybavenosti telat
ŠIMKOVÁ, Romana
Tato diplomová práce se zabývá vyhodnocením úrovně kolostrální imunity telat na vybrané mléčné farmě. Teoretická část práce je zaměřena na možnosti kontroly přenosu pasivní imunity na telata a faktorům, které ji ovlivňují. V další části jsou specifikovány možnosti faremní kontroly úrovně kolostrální imunity u telat. Podklad pro praktickou část předkládané práce tvoří výzkum, v jehož průběhu byla jako ukazatel úrovně pasivní imunity telat sledována hladina celkové bílkoviny v krevním séru telat. Ve vybraném chovu bylo pomocí optického refraktometru zhodnoceno celkem 541 vzorků krevních sér. Dále byly získávány informace o vybraných faktorech, které mohou imunitní vybavenost telat ovlivňovat. Zjišťovány byly mimo jiné údaje o čase prvního napojení, objem podaného mleziva a další. U skupiny 78 telat byla také zaznamenána kvalita mleziva odhadnutá pomocí optického refraktometru. Získaná data byla statisticky vyhodnocena.
Využití probiotických krmných aditiv ve výživě telat
POLÍVKOVÁ, Denisa
Cílem této práce bylo stručné zpracování literárního přehledu týkající se morfologie trávicí soustavy telat, problematiky způsobu jejich odchovu a krmení, probiotik, prebiotik a fytobotik. Následující studie je zaměřena na potvrzení pozitivního vlivu probiotických krmných aditiv obsahujících probiotický kmen Lactobacillus Sporogenes na organismus telat. Celkově do projektu bylo zařazeno 80 telat, rozdělených na polovinu do dvou skupin, kontrolní a pokusné. Obě skupiny byly třikrát váženy, do dvou hodin po narození a poté dle individuality jedinců při přesunech v průměru 56 a 100 dní věku. V průběhu odchovu byl kromě hmotnosti pozorován také celkový zdravotní stav, četnost výskytu průjmových onemocnění, záznamy o jejich léčení. Z vyhodnocení nashromážděných dat je možné konstatovat, že zkrmování probiotických aditiv obsahujících kmen Lactobacillus Sporogenes má významný vliv nejen na zdravotní stav ale také na hmotnostní přírůstky telat.
Vliv kondice holštýnského skotu v období stání na sucho na kvalitu mleziva a mléčnou užitkovost ve vybraném chovu
Křístková, Jana
Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit vliv kondice holštýnského skotu v období stání na sucho na kvalitu mleziva a mléčnou užitkovost. K tomuto účelu bylo provedeno bodové hodnocení kondice (Body condition score, BCS) u dojnic v době zaprahnutí (zasušení) a následně po otelení. Pokus proběhl v období od prosince 2015 do října 2016 v podniku Mléčná farma Lubina s. r. o. Bodové hodnocení kondice bylo provedeno v době zasušení a následně do týdne po otelení. Celkem bylo hodnoceno 384 krav v době zasušení a 384 krav po otelení. Hodinu po porodu bylo provedeno oddojení mleziva, u kterého byla zjišťována kvalita pomocí manuálního refraktometru ATC (s automatickou kompenzací teploty). Parametry užitkovosti byly získávány z kontroly užitkovosti pro každou dojnici 100 dnů po otelení. U vlivu kondice dojnic při zasušení bylo zjištěno, že kondice dojnic měla vysoce průkazný vliv (P je menší než 0,01) na průměrné BCS v jednotlivých kondičních rozmezích. U vlivu kondice po otelení bylo zjištěno, že kondice měla vysoce průkazný vliv (P je menší než 0,01) na průměrné BCS v jednotlivých kondičních rozmezích. Dále byl zjištěn průkazný vliv (P je menší než 0,05) na obsah mléčné bílkoviny u dojnic s hodnotou BCS menší nebo rovno 3 (3,77 %) a u dojnic, které se nacházely v optimálním rozmezí BCS, tedy 3,25 až 3,75 (3,89 %). U vlivu pořadí laktace byl prokázán vysoce průkazný vliv (P je menší než 0,01) na dojivost mléka u krav, které se nacházely na 2. laktaci (38,16 kg) a u krav na 3. laktaci (41,17 kg). Dále pak byl zjištěn statisticky průkazný vliv (P je menší než 0,05) na dojivost mléka u krav na 3. laktaci (41,17 kg) a u krav na 4. a vyšší laktaci (38,59 kg). Také byl zjištěn statisticky průkazný vliv (P je menší než 0,05) na obsah mléčné bílkoviny a obsah laktózy u dojnic na 2. laktaci (3,71 % a 5,03 %) a dojnic na 4. a vyšší laktaci (4,10 % a 4,96 %). Ostatní výsledky byly statisticky neprůkazné.
Výživa telat do třetího měsíce věku
Bázlerová, Lenka
Práce se zabývá pochopením důležitosti správné výživy telat do 3. měsíce věku, protože jen zdravé a vitální tele je schopno maximálně využít genetický potenciál v produkčním období a tím mít pozitivní vliv na ekonomiku celého chovu. V první části je popsán aktuální stav skotu v České republice, kde je zahrnuta i statistika narozených a uhynulých telat. Většina úhynů je spojena s neadekvátním ošetřením a nedostatečným napojením mleziva telatům. Vývoj telat lze rozdělit do tří období, které jsou navzájem závislé. Tyto období jsou: období mlezivové, mléčné a rostlinné. Mlezivové období je zaměřeno zejména na kvalitu mleziva, hygienu při napájení, či způsoby ovlivňování kvalitního mleziva. V mléčném období jsou popsány způsoby krmení telat mlékem a mléčnými krmnými směsmi a také navykání telat na rostlinná krmiva, které jsou zásadní pro odstav telat. Na závěr jsou popsány nejčastější chyby ve výživě a napájení telat, a jejich dopady na celkový zdravotní stav telat.
Nemoci telat dojeného skotu v období mléčné výživy
Jandová, Jana
Bakalářská práce „Nemoci telat dojeného skotu v období mléčné výživy“ přináší přehled nejčastějších onemocnění telat od narození do odstavu. Predispozice ke vzniku onemocnění a životaschopnost telat jsou ovlivňovány několika faktory. K těm nejvýznamnějším se řadí výživa a morfologický a funkční vývoj celého trávicího traktu. První část práce popisuje fyziologii předžaludků telat v období mléčné výživy. Následuje kapitola, ve které jsou popsány zásady výživy telat ve výše uvedeném období se zaměřením na mlezivové období, kdy tele získává pasivní imunitu. Třetí kapitola tvoří přehled nejčastějších onemocnění telat, která nejvíce zatěžují ekonomiku chovu. Závěr práce se zaměřuje na prevenci uvedených onemocnění, která začíná již péčí o matku, pokračuje porodem a následnou péčí o tele.
Zásady péče o mládě a matku
Ťuláková, Tereza
Práce „Zásady péče o mládě a matku“ poskytuje ucelené informace o okoloporodním období a zaměřuje na oblast, u které se můžeme v praxi setkat se značnými rezervami v chovu zvířat a poukazuje tak na prostor pro zlepšení. Vzhledem k rozsáhlosti tématu je podrobně popsán jen konvenční chov dojného skotu. Popsáno je také přirozené mateřské chování. Okrajově je také uvedena situace v chovu masného skotu, ovcí a koz a v ekologickém zemědělství. Základní rozdělení hlavní části je na období předporodní, porod a období poporodní. K jednotlivým obdobím je uveden základní popis a jsou zdůrazněny nejdůležitější zásady péče. Práce je doplněna o průzkum, který zkoumá současný stav praxe úzké skupiny chovatelů a výsledky jsou porovnány s doporučeními v literatuře.
Mikrobiální kvalita kozího mleziva na různých farmách
Hallová, Tereza
Tato diplomová práce obsahuje stručnou historii chovu koz a jejich početních stavů ve světě i v České republice. Dále se zabývá významem mleziva pro kůzlata, jeho složením a faktory, které jej ovlivňují. Cílem této práce byla analýza mikrobiologické kvality kozího mleziva z jednotlivých sběrů realizovaných u sedmi farem v únoru 2017 a zhodnocení vlivu farmy, plemene a mražení. Zvířata byla v době odběru ustájena ve stáji v indi- viduálním porodním boxu a byla krmena na bázi intenzivní výživy. Jednotlivé sběry mleziva byly zchlazeny nebo zmrazeny a poté převezeny k laboratorním testům na Veter- inární a farmaceutické univerzitě v Brně. Mikrobiologický rozbor byl zaměřen na celkový počet mikroogranismů (CPM), přítomnost a množství Escherichia coli, verotoxigenní Escherichia coli, Staphylococcus aureus a jeho genů kódující stafylokokové enterotoxiny. Z analýzy dat vyplývá, že nejčastěji se vyskytujícím patogenním mikroorganismem na farmách je Escherichia coli, naopak verotoxigenní Escherichia coli nebyla zjištěna v žádném sběru. Z pozorovaných ukazatelů dosáhl největšího výskytu Staphylococcus aureus. V případě celkového počtu mikroorganismů a patogenních mikroorganismů byl nejnižší výskyt sledován u farmy 5 s průměrnou hodnotou CPM 162 250 KTJ/ml a Escherichia coli v jednom sběru 20 KTJ/ml. Za farmu s nejnižší mikrobiální kvalitou mleziva byla označena farma 1, jejíž CPM nebyly nejpočetnější: 130 166,7 KTJ/ml, ale výskyt patogenních mikroorganismů byl ve všech sběrech nejvyšší: Escherichia coli 250 KTJ/ml a Staphylococcus aureus 780 000 KTJ/ml. Na základě výsledků, byla farma 1 seznámena s možnostmi zlepšení hygieny chovu, které napomohou ke zlepšení mikrobiální kvality mleziva. Vliv plemene nebyl jednoznačně určen, nicméně mlezivo nejvyšší kvality bylo získáno od kříženek těchto plemen: koza bílá krátkosrstá, koza hnědá krátkosrstá a anglonubijská koza.
Studium změn chemického složení a kvality kravského mleziva v závislosti na čase, věku plemenice a způsobu výživy v době stání na sucho
Fröhdeová, Martina
Předložená disertační práce je zaměřena na posouzení vlivu přídavku kvasinkové kultury a selenu na kvasinkové kultuře v krmné dietě, na kvalitu mleziva a parametry krevního séra. Obsah imunoglobulinů G a hustoty mleziva, jako hlavní parametry kvality mleziva, byly vyhodnoceny u prvotelek a krav na druhé a vyšší laktaci a vzájemně porovnány. Současně byly sledovány také parametry krevního séra, jako doplňkové ukazatele projevu krmného zásahu v krmné dietě plemenic. Hlavním cílem práce bylo zhodnotit vliv přídavků krmných aditiv na kvalitu a složení mleziva. Imunoglobuliny G byly analyzovány ve všech vzorcích mleziva i krevního séra. IgG byly stanoveny pomocí metody ELISA. Z dosažených výsledků lze konstatovat, že přídavek kvasinkové kultury a selenu na kvasinkové kultuře neměl předpokládaný pozitivní vliv na zlepšení kvality a složení kravského mleziva, ani na ukazatele krevního séra.
Vliv kvality mleziva na růst a zdravotní stav telat
RAJTROVÁ, Aneta
Diplomová práce shrnuje význam kvality mleziva, jeho složení a vlivu na růst a zdravotní stav telat. Mlezivo obsahuje důležité látky, které jsou nezbytné pro zdraví telete. Důležitým ukazatelem je hodnota celkové bílkoviny, ve které se odráží množství imunoglobulinů. Pro zdraví telete je důležité, aby včas přijalo dostatečné množství kvalitního mleziva a tím imunoglobulinů, které jsou nezbytné pro první týdny života. Důležitými aspekty jsou kvalita mleziva, které telti podáme, množství přijatého mleziva, technologie, důslednost a zodpovědnost personálu, se nám zpětně odrazí při kontrole mlezivové výživy telat, která se může provádět nekolika dále uvedenými metodami. Tyto aspekty ovlivňují zdravotní stav telat, růst a mnoho dalších ukazatelů v náledné produkci. Ve vlastní práci jsem se soustředila právě na tyto aspekty a do jaké míry se vzájemně ovlivňují, dále pak na zdravotní stav telat. Data, která mi poskytla Ing. Barbora Šitnerová, hlavní zootechnička v podniku Agraspol Předmíř a.s., byla zpracována do tabulek a grafů, ze kterých byly zjištěny statisticky významné výsledky.
Vliv vybraných parametrů chovatelského prostředí na množství imunoglobulinů v kravském mlezivu
Drozdová, Michaela
Cílem práce Vliv vybraných parametrů chovatelského prostředí na množství imunoglobulinů v kravském mlezivu bylo zhodnotit působení různých vlivů na kvalitu kolostra, zejména na množství imunoglobulinů v kolostru přítomných. Sběr dat pro zhodnocení probíhal celý rok na farmě v Šumvaldu, který spadá pod akciovou společnost Úsovsko, se sídlem v Klopině. Do pozorování bylo zapojeno 539 krav (včetně jalovic) holštýnského plemene na různých laktacích. Všechny hodnocené vzorky mleziva měly hustotu vyšší než 1050 g/l. Při vyhodnocení svých pozorování jsem zjistila, že na kvalitu mleziva měly nejvýraznější vliv roční období a pořadí laktace, poněkud méně výrazný byl vliv početní skupiny krav, od které bylo mlezivo získáno a vliv obtížnosti porodu. Nejméně výrazný vliv pak měla doba uplynulá od porodu do prvního dojení a denní doba porodu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 27 záznamů.   předchozí8 - 17další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.